Piją na umór, bo boją się starości

Najczęściej na umór upijają się młodzi mężczyźni, którzy uważają, że z wiekiem będą coraz mniej szczęśliwi

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Młodzi ludzie są bardziej skłonni upijać się na umór, jeśli negatywnie postrzegają proces starzenia się - sugerują badania opublikowane w "Journal of Happiness Studies".

Dwoje naukowców z Uniwersytetu w Belfaście, dr John Garry i dr Maria Lohan, wykazało związek pomiędzy piciem na umór, czyli popularnym na Wyspach "binge drinking", a wizją swojego poczucia szczęścia w przyszłości.

Zdaniem badaczy, młodzi ludzie, którzy wierzą, że z wiekiem stajemy się coraz mniej szczęśliwi, częściej przejawiają ryzykowne zachowania. Ich negatywny stosunek do starzenia się sprawia, że chcą żyć chwilą i nie myśleć o ilościach wypijanego alkoholu.

Wnioski te naukowcy sformułowali po przeanalizowaniu ankiety przeprowadzonej wśród ponad tysiąca mieszkańców Irlandii Północnej, którzy ukończyli 15 lat. Badani odpowiadali na pytania dotyczące nie tylko konsumpcji alkoholu, ale też aktywności fizycznej, palenia papierosów czy spożywania warzyw i owoców.

Młodszych badanych pytano też o to, jak szczęśliwi czują się obecnie i jak szczęśliwi będą czuli się w wieku 30 i 70 lat. Osoby starsze miały natomiast przypomnieć sobie, jak szczęśliwe czuły się w młodości. Wszyscy musieli również określić średni poziom szczęścia odczuwany przez przeciętną osobę 30-etnią i 70-letnią.

Większość młodych respondentów była przekonana, że starzenie się idzie w parze ze spadkiem poczucia szczęścia, choć w rzeczywistości poziom szczęścia odczuwany przez osoby młodsze i starsze wcale się nie różnił.

Ponad połowa badanych została zdiagnozowana jako "pijący na umór". Naukowcy ustalili, że najczęściej byli to młodzi mężczyźni, którzy uważali, że wraz z wiekiem będą coraz mniej szczęśliwi.

Irlandczycy mają nadzieję, że wyniki ich badań zostaną uwzględnione podczas przygotowywania kolejnych kampanii mających na celu zredukowanie ryzykownych zachowań wśród młodzieży.

PAP/koc/ tot/

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast