Piją na umór, bo boją się starości

Najczęściej na umór upijają się młodzi mężczyźni, którzy uważają, że z wiekiem będą coraz mniej szczęśliwi

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Młodzi ludzie są bardziej skłonni upijać się na umór, jeśli negatywnie postrzegają proces starzenia się - sugerują badania opublikowane w "Journal of Happiness Studies".

Dwoje naukowców z Uniwersytetu w Belfaście, dr John Garry i dr Maria Lohan, wykazało związek pomiędzy piciem na umór, czyli popularnym na Wyspach "binge drinking", a wizją swojego poczucia szczęścia w przyszłości.

Zdaniem badaczy, młodzi ludzie, którzy wierzą, że z wiekiem stajemy się coraz mniej szczęśliwi, częściej przejawiają ryzykowne zachowania. Ich negatywny stosunek do starzenia się sprawia, że chcą żyć chwilą i nie myśleć o ilościach wypijanego alkoholu.

Wnioski te naukowcy sformułowali po przeanalizowaniu ankiety przeprowadzonej wśród ponad tysiąca mieszkańców Irlandii Północnej, którzy ukończyli 15 lat. Badani odpowiadali na pytania dotyczące nie tylko konsumpcji alkoholu, ale też aktywności fizycznej, palenia papierosów czy spożywania warzyw i owoców.

Młodszych badanych pytano też o to, jak szczęśliwi czują się obecnie i jak szczęśliwi będą czuli się w wieku 30 i 70 lat. Osoby starsze miały natomiast przypomnieć sobie, jak szczęśliwe czuły się w młodości. Wszyscy musieli również określić średni poziom szczęścia odczuwany przez przeciętną osobę 30-etnią i 70-letnią.

Większość młodych respondentów była przekonana, że starzenie się idzie w parze ze spadkiem poczucia szczęścia, choć w rzeczywistości poziom szczęścia odczuwany przez osoby młodsze i starsze wcale się nie różnił.

Ponad połowa badanych została zdiagnozowana jako "pijący na umór". Naukowcy ustalili, że najczęściej byli to młodzi mężczyźni, którzy uważali, że wraz z wiekiem będą coraz mniej szczęśliwi.

Irlandczycy mają nadzieję, że wyniki ich badań zostaną uwzględnione podczas przygotowywania kolejnych kampanii mających na celu zredukowanie ryzykownych zachowań wśród młodzieży.

PAP/koc/ tot/

Wybrane dla Ciebie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują