Pigwa i pigwowiec - wiele osób uważa, że to jest ta sama roślina. Są w błędzie

To jedna z najczęściej mylonych roślin. Słowa pigwa i pigwowiec brzmią nieomal identycznie. Okazuje się jednak, że owoce, choć mają podobne zastosowanie, wyglądają inaczej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Pigwa to drzewo lub krzew, który może osiągnąć wysokość nawet 8 m. Ciemnozielone liście są od spodu bladoszare i omszone. Pigwa kwitnie późną wiosną i ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Owoce pokryte są woskowym nalotem i mają kształt jabłka lub gruszki. Dojrzewają dopiero w październiku, ale do spożycia będą gotowe dopiero kilka tygodni później, aż zmienią barwę z zielonej na żółtą.

Pigwowiec z kolei to niski krzew maksymalnie ok. 2 m. Kwiaty pojawiają się także w kwietniu i maju, ale są czerwone, różowe i pomarańczowe. Są także mniejsze od owoców pigwy i mają ok. 2,5 cm. Owoce wymagają przetworzenia, podobnie jak pigwy. Nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka, ale po przygotowaniu są wyjątkowo smaczne.

Obraz
© 123RF

Owoce pigwy i pigwowca wykorzystuje się do przygotowania nalewek, kompotów i dżemów. Można wykonać także pełną witaminy C galaretkę oraz syrop. Bogactwo witamin zachwyca: prowitamina A, witamina z grupy B, oraz C. Owoce zawierają także wiele składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź.

Spożywanie pigwy i pigwowca ma duży wpływ na odporność organizmu. Działa przeciwzapalnie, wspomaga odchudzanie, reguluje cholesterol i zapobiega wzdęciom. Syrop z pigwy pomaga w leczeniu przeziębień i grypy.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥