Pigwa i pigwowiec - wiele osób uważa, że to jest ta sama roślina. Są w błędzie

To jedna z najczęściej mylonych roślin. Słowa pigwa i pigwowiec brzmią nieomal identycznie. Okazuje się jednak, że owoce, choć mają podobne zastosowanie, wyglądają inaczej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pigwa i pigwowiec - wiele osób uważa, że to jest ta sama roślina. Są w błędzie
(123RF)
WP

Pigwa to drzewo lub krzew, który może osiągnąć wysokość nawet 8 m. Ciemnozielone liście są od spodu bladoszare i omszone. Pigwa kwitnie późną wiosną i ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Owoce pokryte są woskowym nalotem i mają kształt jabłka lub gruszki. Dojrzewają dopiero w październiku, ale do spożycia będą gotowe dopiero kilka tygodni później, aż zmienią barwę z zielonej na żółtą.

Pigwowiec z kolei to niski krzew maksymalnie ok. 2 m. Kwiaty pojawiają się także w kwietniu i maju, ale są czerwone, różowe i pomarańczowe. Są także mniejsze od owoców pigwy i mają ok. 2,5 cm. Owoce wymagają przetworzenia, podobnie jak pigwy. Nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka, ale po przygotowaniu są wyjątkowo smaczne.

123RF
Podziel się
WP

Owoce pigwy i pigwowca wykorzystuje się do przygotowania nalewek, kompotów i dżemów. Można wykonać także pełną witaminy C galaretkę oraz syrop. Bogactwo witamin zachwyca: prowitamina A, witamina z grupy B, oraz C. Owoce zawierają także wiele składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź.

Spożywanie pigwy i pigwowca ma duży wpływ na odporność organizmu. Działa przeciwzapalnie, wspomaga odchudzanie, reguluje cholesterol i zapobiega wzdęciom. Syrop z pigwy pomaga w leczeniu przeziębień i grypy.

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP