Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie
Prosty i sprawdzony przepis na kruche pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym. Pierogi sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe oraz imprezowa przekąska. Doskonale będą smakować z dipem czosnkowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
Na farsz:
- duży pęczek szpinaku (około 500 g)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 20-25 dag sera pleśniowego
- 1/2 opakowania tartego parmezanu
- odrobina mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- Ciasto: w pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną, szczyptą cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min. do lodówki.
- Nadzienie szpinakowe: szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmiękną, a następnie posiekać.
- Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól.
- Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min.
- Ser drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać.
- Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je.
- Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 st. C do momentu, aż będą rumiane.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze