Trwa ładowanie...
d2nv8lp
07-04-2021 09:46

Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie

Przepis

Prosty i sprawdzony przepis na kruche pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym. Pierogi sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe oraz imprezowa przekąska. Doskonale będą smakować z dipem czosnkowym.

d2nv8lp
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

Na farsz:

  • duży pęczek szpinaku (około 500 g)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 20-25 dag sera pleśniowego
  • 1/2 opakowania tartego parmezanu
  • odrobina mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przepis
  • Ciasto: w pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną, szczyptą cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • Nadzienie szpinakowe: szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmiękną, a następnie posiekać.
  • Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól.
  • Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min.
  • Ser drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je.
  • Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 st. C do momentu, aż będą rumiane.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nv8lp
d2nv8lp
d2nv8lp
d2nv8lp
Więcej tematów
d2nv8lp