Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie

Prosty i sprawdzony przepis na kruche pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym. Pierogi sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe oraz imprezowa przekąska. Doskonale będą smakować z dipem czosnkowym.

Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskieZapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie
oprac. Katarzyna Gileta

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

Na farsz:

  • duży pęczek szpinaku (około 500 g)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 20-25 dag sera pleśniowego
  • 1/2 opakowania tartego parmezanu
  • odrobina mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ciasto: w pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną, szczyptą cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • Nadzienie szpinakowe: szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmiękną, a następnie posiekać.
  • Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól.
  • Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min.
  • Ser drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je.
  • Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 st. C do momentu, aż będą rumiane.
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇