Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie

Prosty i sprawdzony przepis na kruche pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym. Pierogi sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe oraz imprezowa przekąska. Doskonale będą smakować z dipem czosnkowym.

Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskieZapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie
oprac. Katarzyna Gileta

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

Na farsz:

  • duży pęczek szpinaku (około 500 g)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 20-25 dag sera pleśniowego
  • 1/2 opakowania tartego parmezanu
  • odrobina mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ciasto: w pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną, szczyptą cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • Nadzienie szpinakowe: szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmiękną, a następnie posiekać.
  • Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól.
  • Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min.
  • Ser drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je.
  • Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 st. C do momentu, aż będą rumiane.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności