Pierogi meksykańskie - przepisy

Wyraziste w smaku, aromatyczne i pożywne. Takie właśnie są pierogi meksykańskie. Farsz przygotowujemy najczęściej ze zmielonej wołowiny i warzyw. Pierogi te doskonale komponują się z różnego rodzaju surówkami. Można je jeść na ciepło lub na zimno, w każdej wersji smakują wyśmienicie. Jak zrobić pierogi meksykańskie? Sprawdź nasze przepisy!

Empanadas - tradycyjne meksykańskie pierożki
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić pierogi meksykańskie?

Pierogi meksykańskie to ciekawa odmiana dla tych pierogów, którymi zajadamy się w Polsce. Ich podstawą jest mięso, zwykle wołowe, ale często przyrządzane są też z mięsem wieprzowym lub z kurczakiem. Do farszu dodajemy warzywa. Zazwyczaj są to między innymi: cebula, kukurydza, czosnek, papryka, pomidory i czerwona fasola. Do pierogów meksykańskich używamy bazylii, soli, pieprzu i oregano. Możemy podawać je z sosem salsa lub pomidorowym.

Oto kilka naszych przepisów na pierogi meksykańskie.

Pieczone pierogi meksykańskie z kurczakiem - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki;
  • 400 g drożdży;
  • 2 żółtka jajek;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki gęstej śmietany;
  • 1 szklanka mleka;
  • oregano;
  • olej;
  • sól.

Na farsz:

  • 1 filet z kurczaka;
  • 0,5 puszki kukurydzy;
  • 1 biała cebula;
  • 1 papryka czerwona;
  • 0,5 kg pieczarek;
  • 1 łyżka łagodnego ketchupu;
  • 200 g sera żółtego;
  • przyprawa gyros;
  • jajko do smarowania pierogów.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, w proporcjach: 1 łyżka mąki i śmietany, 1 łyżka cukru i 1 łyżka mleka. Łączymy z sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto do drożdży i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

3. Możemy przejść do przygotowania farszu. Filet z kurczaka myjemy dokładnie, suszymy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na oleju na złocisty kolor.

4. Do wystudzonego mięsa dodajemy ketchup, starty ser żółty, przysmażone z cebulą pieczarki, drobno posiekaną paprykę i kukurydzę i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki.

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, następnie wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Tak zrobione pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. Gdy pierogi jeszcze nieco podrosną, wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, na 25 minut. Po upieczeniu smarujemy je masłem i przykrywamy ściereczką. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Pierogi meksykańskie z wieprzowiną - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 60 g miękkiego masła;
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka letniej wody;

Na farsz:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego;
  • 2 pomidory;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 cebula;
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli;
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

1. Wykładamy mąkę na stolnicę, dodajemy jajko i masło, zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając letnią wodę, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

2. Ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości, w razie potrzeby podsypujemy mąkę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę.

3. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na patelni.

4. Pomidory i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy warzywa w kostkę, dodajemy je do cebuli.

5. Do warzyw przekładamy mielone mięso, smażymy przez 20 minut. Doprawiamy pierzem i solą, dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i fasolę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

6. Z ciasta wycinamy szklanką okręgi. Nakładamy farsz na każdy okręg i zawijamy.

7. Zagotowujemy 2 litry wody osolonej. Wrzucamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy przez 3 - 4 minuty, aż wypłynął na wierzch.

8. Pierogi cedzimy za pomocą durszlaka lub wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy od razu po przygotowaniu. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇