Pierogi meksykańskie - przepisy

Wyraziste w smaku, aromatyczne i pożywne. Takie właśnie są pierogi meksykańskie. Farsz przygotowujemy najczęściej ze zmielonej wołowiny i warzyw. Pierogi te doskonale komponują się z różnego rodzaju surówkami. Można je jeść na ciepło lub na zimno, w każdej wersji smakują wyśmienicie. Jak zrobić pierogi meksykańskie? Sprawdź nasze przepisy!

Empanadas - tradycyjne meksykańskie pierożki
Źródło zdjęć: © 123RF
7

Jak zrobić pierogi meksykańskie?

Pierogi meksykańskie to ciekawa odmiana dla tych pierogów, którymi zajadamy się w Polsce. Ich podstawą jest mięso, zwykle wołowe, ale często przyrządzane są też z mięsem wieprzowym lub z kurczakiem. Do farszu dodajemy warzywa. Zazwyczaj są to między innymi: cebula, kukurydza, czosnek, papryka, pomidory i czerwona fasola. Do pierogów meksykańskich używamy bazylii, soli, pieprzu i oregano. Możemy podawać je z sosem salsa lub pomidorowym.

Oto kilka naszych przepisów na pierogi meksykańskie.

Pieczone pierogi meksykańskie z kurczakiem - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki;
  • 400 g drożdży;
  • 2 żółtka jajek;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki gęstej śmietany;
  • 1 szklanka mleka;
  • oregano;
  • olej;
  • sól.

Na farsz:

  • 1 filet z kurczaka;
  • 0,5 puszki kukurydzy;
  • 1 biała cebula;
  • 1 papryka czerwona;
  • 0,5 kg pieczarek;
  • 1 łyżka łagodnego ketchupu;
  • 200 g sera żółtego;
  • przyprawa gyros;
  • jajko do smarowania pierogów.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, w proporcjach: 1 łyżka mąki i śmietany, 1 łyżka cukru i 1 łyżka mleka. Łączymy z sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto do drożdży i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

3. Możemy przejść do przygotowania farszu. Filet z kurczaka myjemy dokładnie, suszymy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na oleju na złocisty kolor.

4. Do wystudzonego mięsa dodajemy ketchup, starty ser żółty, przysmażone z cebulą pieczarki, drobno posiekaną paprykę i kukurydzę i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki.

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, następnie wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Tak zrobione pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. Gdy pierogi jeszcze nieco podrosną, wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, na 25 minut. Po upieczeniu smarujemy je masłem i przykrywamy ściereczką. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Pierogi meksykańskie z wieprzowiną - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 60 g miękkiego masła;
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka letniej wody;

Na farsz:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego;
  • 2 pomidory;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 cebula;
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli;
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

1. Wykładamy mąkę na stolnicę, dodajemy jajko i masło, zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając letnią wodę, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

2. Ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości, w razie potrzeby podsypujemy mąkę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę.

3. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na patelni.

4. Pomidory i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy warzywa w kostkę, dodajemy je do cebuli.

5. Do warzyw przekładamy mielone mięso, smażymy przez 20 minut. Doprawiamy pierzem i solą, dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i fasolę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

6. Z ciasta wycinamy szklanką okręgi. Nakładamy farsz na każdy okręg i zawijamy.

7. Zagotowujemy 2 litry wody osolonej. Wrzucamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy przez 3 - 4 minuty, aż wypłynął na wierzch.

8. Pierogi cedzimy za pomocą durszlaka lub wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy od razu po przygotowaniu. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne