Pierekaczewnik - tradycyjny specjał z Podlasia
Pierekawecznik to tradycyjny świąteczny wypiek polskich Tatarów. Do dziś popularny na Podlasiu i zarejestrowany jako polski produkt tradycyjny. Pierekaczewnik składa się z kilku cienkich warstw ciasta, przełożonych farszem – baraniną, wołowiną, serem, śliwkami lub masą jabłkową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Ciasto:
- 1 kg przesianej mąki
- 5 żółtek
- szczypta soli
Ze składników wyrobić ciasto makaronowe. Podzielić je na 4-6 części. Każdą część cienko rozwałkować na płaty o grubości ok. 1 mm. Płaty ciasta posmarować roztopionym masłem i układać jeden na drugim. Na ostatnim płacie rozłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon i nadać kształt muszli ślimaka. Przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i polać wierzch topionym masłem. Piec na rumiano pod przykryciem, przez ok. 2 godziny w 180 stopniach.
Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze