Pierekaczewnik - tradycyjny specjał z Podlasia
Pierekawecznik to tradycyjny świąteczny wypiek polskich Tatarów. Do dziś popularny na Podlasiu i zarejestrowany jako polski produkt tradycyjny. Pierekaczewnik składa się z kilku cienkich warstw ciasta, przełożonych farszem – baraniną, wołowiną, serem, śliwkami lub masą jabłkową.
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 1 kg przesianej mąki
- 5 żółtek
- szczypta soli
*Farsz: *
Przepis
Ze składników wyrobić ciasto makaronowe. Podzielić je na 4-6 części. Każdą część cienko rozwałkować na płaty o grubości ok. 1 mm. Płaty ciasta posmarować roztopionym masłem i układać jeden na drugim. Na ostatnim płacie rozłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon i nadać kształt muszli ślimaka. Przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i polać wierzch topionym masłem. Piec na rumiano pod przykryciem, przez ok. 2 godziny w 180 stopniach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl