Trwa ładowanie...
d36zi4m
d36zi4m

Pierekaczewnik - tradycyjny specjał z Podlasia

Przepis

Pierekawecznik to tradycyjny świąteczny wypiek polskich Tatarów. Do dziś popularny na Podlasiu i zarejestrowany jako polski produkt tradycyjny. Pierekaczewnik składa się z kilku cienkich warstw ciasta, przełożonych farszem – baraniną, wołowiną, serem, śliwkami lub masą jabłkową.

4.0
(1 głos)
Oceń:
d36zi4m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Pierekaczewnik - tradycyjny specjał z Podlasia
"Cudne manowce"
Składniki

Ciasto:

  • 1 kg przesianej mąki
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

*Farsz: *

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 4 cebule, drobno pokrojone
  • sól, pieprz i papryka do smaku
  • masło do smarowania ciasta
Przepis

Ze składników wyrobić ciasto makaronowe. Podzielić je na 4-6 części. Każdą część cienko rozwałkować na płaty o grubości ok. 1 mm. Płaty ciasta posmarować roztopionym masłem i układać jeden na drugim. Na ostatnim płacie rozłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon i nadać kształt muszli ślimaka. Przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i polać wierzch topionym masłem. Piec na rumiano pod przykryciem, przez ok. 2 godziny w 180 stopniach.

Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierekaczewnik - tradycyjny specjał z Podlasia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d36zi4m

Podziel się opinią

3
1
Share
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m