Pieczona kaczka na plastrach melona z sałatką z owoców
- podwójna pierś kaczki
- melon
- żurawina do mięsa
- 200 g świeżych malin
- kilka zielonych winogron
Piersi kaczki delikatnie naciąć na krzyż po stronie skóry, następnie natrzeć solą oraz majerankiem. Odłożyć na dwie godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażyć piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przełożyć do brytfanki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez co najmniej 40 min. Podczas pieczenia podlewać tłuszczem, który się wytopił.
Następnie schłodzić upieczone mięso. Pokroić ukośnie na cienkie plastry. W podobny sposób pokroić melona.
Plastry kaczki i melona ułożyć naprzemiennie na talerzu. Udekorować żurawiną, malinami i przekrojonymi na pół winogronami bez pestek.
Danie serwować lekko schłodzone.
Podziel się opinią
Komentarze