Trwa ładowanie...
d3wrh4p
d3wrh4p

Pieczona kaczka na plastrach melona z sałatką z owoców

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • podwójna pierś kaczki
  • melon
  • żurawina do mięsa
  • 200 g świeżych malin
  • kilka zielonych winogron
Przepis

Piersi kaczki delikatnie naciąć na krzyż po stronie skóry, następnie natrzeć solą oraz majerankiem. Odłożyć na dwie godziny do lodówki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażyć piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przełożyć do brytfanki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez co najmniej 40 min. Podczas pieczenia podlewać tłuszczem, który się wytopił.

Następnie schłodzić upieczone mięso. Pokroić ukośnie na cienkie plastry. W podobny sposób pokroić melona.
Plastry kaczki i melona ułożyć naprzemiennie na talerzu. Udekorować żurawiną, malinami i przekrojonymi na pół winogronami bez pestek.

Danie serwować lekko schłodzone.

d3wrh4p

Podziel się opinią

Share
d3wrh4p

d3wrh4p
d3wrh4p
d3wrh4p