Pięć niezwykłych zastosowań cytryny. Do gotowania i nie tylko

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Kwaśna i skuteczna

Obraz
© Shutterstock.com

Cytryna to jeden z tych produktów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnię. Plastry tego owocu dodajemy do herbaty, z soku robimy pyszną lemoniadę lub przyprawiamy nim dania. Skórkę z kolei dodajemy do ciast i deserów. Jednak cytryna ma o wiele więcej zastosować. Nie tylko kulinarnych...

Przygotowując potrawy z warzyw, często zmagamy się z problemem zmieniającej się barwy. Po obraniu, czy posiekaniu w plasterki szybko ciemnieją i stają się mało apetyczne. Rozwiązaniem tego problemu może być właśnie cytryna. Sałatka z awokado będzie dłużej zielona, jeśli dodamy do niej kilka łyżek soku z cytryny. Podobnie kalafior - jeśli będziemy go gotować z cytryną, zachowa piękną jasną barwę. Cytrynowym sokiem warto też skropić szybko brązowiejące jabłka, np. krojone do szarlotki. Kwaśny sok przysłuży się też selerowi. Dzięki niemu surówka z tego aromatycznego i bardzo zdrowego warzywa zachowa piękną barwę.

/ 5Gotowanie ryżu i kaszy

Obraz
© iStock.com

Ryż jest przez nas wykorzystywany bardzo często. Aby zatrzymać niepowtarzalny smak dobrych odmian tego zboża, nie powinniśmy korzystać z torebek, w które jest pakowany, ale gotować ryż sypki. Gotujemy go albo na parze, albo w wodzie. A gdzie tu cytryna? Kucharze w Azji, przede wszystkim w Indiach, do gotowanego ryżu dodają kilka łyżeczek soku z cytryny. Ryż wtedy nie skleja się, jest bardziej sypki, aromatyczny, i co istotne, zachowuje piękny, biały kolor. Sok możemy dodać również do gotowania kaszy jaglanej czy jęczmiennej. Kasze będą na pewno bardziej aromatyczne.

/ 5Tłuszcz ze śmietany niestraszny

Obraz
© flickr.com | Ray Bouknight

Do wielu dań dodajemy bardzo tłustą śmietanę, która jednak jest wyjątkowo tucząca. Nie wyobrażamy sobie jednak twarożku bez śmietany, czy zimnego sosu koperkowego do ziemniaków bez tego produktu. Cytryna ma tę właściwość, że przyspiesza metabolizm i zmniejsza liczbę kalorii. Warto więc wymieszać tłustą śmietanę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Nie będziemy musieli rezygnować z tego dodatku, a potrawa będzie mniej kaloryczna i bardziej lekkostrawna.

/ 5Antidotum na zwiędłą sałatę

Obraz
© Shutterstock.com

Sałata jest bardzo uniwersalnym i często wykorzystywanym kulinarnym produktem. Niestety szybko traci swoją jędrność. Zwiędłe liście tego warzywa nie tylko nie zachęcają wyglądem, ale tracą też przyjemną chrupkość i smak. Jest jednak na to sposób. Do miski nalewamy bardzo zimnej wody i dodajemy trzy łyżki soku z cytryny. Wkładamy sałatę i pozostawiamy ją w bardzo zimnym miejscu na godzinę. Po tym czasie przywiędła sałata będzie znów smaczna i chrupiąca. W ten sam sposób możemy również "ożywiać" cykorię czy rukolę.

/ 5Domowa maślanka i ser

Obraz
© Shutterstock.com

Macie ochotę na maślankę, a butelka jest już pusta? Nic prostszego, by zrobić ten smaczny i zdrowy napój samodzielnie. Potrzebne nam będzie jedynie mleko o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i cytryna. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy pół szklanki soku z cytryny i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn mieszamy i nasza maślanka gotowa.
W podobny sposób możemy także przygotować indyjski ser: mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy przez gęste sito pokryte gazą. Na sicie pozostaje nam smaczny ser, który wystarczy posolić. Tym smakowitym twarogiem możemy smarować kanapki lub pozostawić do wyschnięcia i używać w daniach wegetariańskich, np. w sałatkach.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany