Pięć niezwykłych zastosowań cytryny. Do gotowania i nie tylko
Kwaśna i skuteczna
Cytryna to jeden z tych produktów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnię. Plastry tego owocu dodajemy do herbaty, z soku robimy pyszną lemoniadę lub przyprawiamy nim dania. Skórkę z kolei dodajemy do ciast i deserów. Jednak cytryna ma o wiele więcej zastosować. Nie tylko kulinarnych...
Przygotowując potrawy z warzyw, często zmagamy się z problemem zmieniającej się barwy. Po obraniu, czy posiekaniu w plasterki szybko ciemnieją i stają się mało apetyczne. Rozwiązaniem tego problemu może być właśnie cytryna. Sałatka z awokado będzie dłużej zielona, jeśli dodamy do niej kilka łyżek soku z cytryny. Podobnie kalafior - jeśli będziemy go gotować z cytryną, zachowa piękną jasną barwę. Cytrynowym sokiem warto też skropić szybko brązowiejące jabłka, np. krojone do szarlotki. Kwaśny sok przysłuży się też selerowi. Dzięki niemu surówka z tego aromatycznego i bardzo zdrowego warzywa zachowa piękną barwę.
Gotowanie ryżu i kaszy
Ryż jest przez nas wykorzystywany bardzo często. Aby zatrzymać niepowtarzalny smak dobrych odmian tego zboża, nie powinniśmy korzystać z torebek, w które jest pakowany, ale gotować ryż sypki. Gotujemy go albo na parze, albo w wodzie. A gdzie tu cytryna? Kucharze w Azji, przede wszystkim w Indiach, do gotowanego ryżu dodają kilka łyżeczek soku z cytryny. Ryż wtedy nie skleja się, jest bardziej sypki, aromatyczny, i co istotne, zachowuje piękny, biały kolor. Sok możemy dodać również do gotowania kaszy jaglanej czy jęczmiennej. Kasze będą na pewno bardziej aromatyczne.
Tłuszcz ze śmietany niestraszny
Do wielu dań dodajemy bardzo tłustą śmietanę, która jednak jest wyjątkowo tucząca. Nie wyobrażamy sobie jednak twarożku bez śmietany, czy zimnego sosu koperkowego do ziemniaków bez tego produktu. Cytryna ma tę właściwość, że przyspiesza metabolizm i zmniejsza liczbę kalorii. Warto więc wymieszać tłustą śmietanę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Nie będziemy musieli rezygnować z tego dodatku, a potrawa będzie mniej kaloryczna i bardziej lekkostrawna.
Antidotum na zwiędłą sałatę
Sałata jest bardzo uniwersalnym i często wykorzystywanym kulinarnym produktem. Niestety szybko traci swoją jędrność. Zwiędłe liście tego warzywa nie tylko nie zachęcają wyglądem, ale tracą też przyjemną chrupkość i smak. Jest jednak na to sposób. Do miski nalewamy bardzo zimnej wody i dodajemy trzy łyżki soku z cytryny. Wkładamy sałatę i pozostawiamy ją w bardzo zimnym miejscu na godzinę. Po tym czasie przywiędła sałata będzie znów smaczna i chrupiąca. W ten sam sposób możemy również "ożywiać" cykorię czy rukolę.
Domowa maślanka i ser
Macie ochotę na maślankę, a butelka jest już pusta? Nic prostszego, by zrobić ten smaczny i zdrowy napój samodzielnie. Potrzebne nam będzie jedynie mleko o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i cytryna. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy pół szklanki soku z cytryny i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn mieszamy i nasza maślanka gotowa.
W podobny sposób możemy także przygotować indyjski ser: mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy przez gęste sito pokryte gazą. Na sicie pozostaje nam smaczny ser, który wystarczy posolić. Tym smakowitym twarogiem możemy smarować kanapki lub pozostawić do wyschnięcia i używać w daniach wegetariańskich, np. w sałatkach.