Pięć niezwykłych zastosowań cytryny. Do gotowania i nie tylko

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Kwaśna i skuteczna

Obraz
© Shutterstock.com

Cytryna to jeden z tych produktów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnię. Plastry tego owocu dodajemy do herbaty, z soku robimy pyszną lemoniadę lub przyprawiamy nim dania. Skórkę z kolei dodajemy do ciast i deserów. Jednak cytryna ma o wiele więcej zastosować. Nie tylko kulinarnych...

Przygotowując potrawy z warzyw, często zmagamy się z problemem zmieniającej się barwy. Po obraniu, czy posiekaniu w plasterki szybko ciemnieją i stają się mało apetyczne. Rozwiązaniem tego problemu może być właśnie cytryna. Sałatka z awokado będzie dłużej zielona, jeśli dodamy do niej kilka łyżek soku z cytryny. Podobnie kalafior - jeśli będziemy go gotować z cytryną, zachowa piękną jasną barwę. Cytrynowym sokiem warto też skropić szybko brązowiejące jabłka, np. krojone do szarlotki. Kwaśny sok przysłuży się też selerowi. Dzięki niemu surówka z tego aromatycznego i bardzo zdrowego warzywa zachowa piękną barwę.

/ 5Gotowanie ryżu i kaszy

Obraz
© iStock.com

Ryż jest przez nas wykorzystywany bardzo często. Aby zatrzymać niepowtarzalny smak dobrych odmian tego zboża, nie powinniśmy korzystać z torebek, w które jest pakowany, ale gotować ryż sypki. Gotujemy go albo na parze, albo w wodzie. A gdzie tu cytryna? Kucharze w Azji, przede wszystkim w Indiach, do gotowanego ryżu dodają kilka łyżeczek soku z cytryny. Ryż wtedy nie skleja się, jest bardziej sypki, aromatyczny, i co istotne, zachowuje piękny, biały kolor. Sok możemy dodać również do gotowania kaszy jaglanej czy jęczmiennej. Kasze będą na pewno bardziej aromatyczne.

/ 5Tłuszcz ze śmietany niestraszny

Obraz
© flickr.com | Ray Bouknight

Do wielu dań dodajemy bardzo tłustą śmietanę, która jednak jest wyjątkowo tucząca. Nie wyobrażamy sobie jednak twarożku bez śmietany, czy zimnego sosu koperkowego do ziemniaków bez tego produktu. Cytryna ma tę właściwość, że przyspiesza metabolizm i zmniejsza liczbę kalorii. Warto więc wymieszać tłustą śmietanę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Nie będziemy musieli rezygnować z tego dodatku, a potrawa będzie mniej kaloryczna i bardziej lekkostrawna.

/ 5Antidotum na zwiędłą sałatę

Obraz
© Shutterstock.com

Sałata jest bardzo uniwersalnym i często wykorzystywanym kulinarnym produktem. Niestety szybko traci swoją jędrność. Zwiędłe liście tego warzywa nie tylko nie zachęcają wyglądem, ale tracą też przyjemną chrupkość i smak. Jest jednak na to sposób. Do miski nalewamy bardzo zimnej wody i dodajemy trzy łyżki soku z cytryny. Wkładamy sałatę i pozostawiamy ją w bardzo zimnym miejscu na godzinę. Po tym czasie przywiędła sałata będzie znów smaczna i chrupiąca. W ten sam sposób możemy również "ożywiać" cykorię czy rukolę.

/ 5Domowa maślanka i ser

Obraz
© Shutterstock.com

Macie ochotę na maślankę, a butelka jest już pusta? Nic prostszego, by zrobić ten smaczny i zdrowy napój samodzielnie. Potrzebne nam będzie jedynie mleko o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i cytryna. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy pół szklanki soku z cytryny i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn mieszamy i nasza maślanka gotowa.
W podobny sposób możemy także przygotować indyjski ser: mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy przez gęste sito pokryte gazą. Na sicie pozostaje nam smaczny ser, który wystarczy posolić. Tym smakowitym twarogiem możemy smarować kanapki lub pozostawić do wyschnięcia i używać w daniach wegetariańskich, np. w sałatkach.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem