Pesto ze świeżej bazylii

Obraz

Składniki

  • 1 1/2 kubka świeżych liści bazylii
  • 1/4 kubka startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
  • 2 ząbki czosnku, raczej większe (ilość czosnku zależna od preferencji)
  • 1/4 kubka blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
  • 1/4 kubka oliwy z oliwek (jeśli będzie za gęste można oliwy dodać nieco więcej)
  • szczypta soli

Przepis

Krok 1
Umyte i osuszone liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia w którym będziemy miksować wszystkie składniki.
Krok 2
Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste śmiało można dodać więcej oliwy, nie zaszkodzi :).
Krok 3
W zależności od preferencji pesto może być mniej lub bardziej rozdrobnione, ja lubię lekko wyczuwalne kawałki migdałów.
Krok 4
Z tej ilości składników wychodzi ok 200 - 250 ml pesto. Jeśli lubicie makaron z dużą ilością pesto to na 500g (4 porcje) będze go obficie.
Jeśli doda się troszkę więcej oliwy i wystarczy nawet na 2 opakowania po 500g czyli ok 8 porcji, oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita jak przy pierwszej opcji. Smacznego :)

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja