Pesto ze świeżej bazylii
- 1 1/2 kubka świeżych liści bazylii
- 1/4 kubka startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
- 2 ząbki czosnku, raczej większe (ilość czosnku zależna od preferencji)
- 1/4 kubka blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
- 1/4 kubka oliwy z oliwek (jeśli będzie za gęste można oliwy dodać nieco więcej)
- szczypta soli
Krok 1
Umyte i osuszone liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia w którym będziemy miksować wszystkie składniki.
Krok 2
Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste śmiało można dodać więcej oliwy, nie zaszkodzi :).
Krok 3
W zależności od preferencji pesto może być mniej lub bardziej rozdrobnione, ja lubię lekko wyczuwalne kawałki migdałów.
Krok 4
Z tej ilości składników wychodzi ok 200 - 250 ml pesto. Jeśli lubicie makaron z dużą ilością pesto to na 500g (4 porcje) będze go obficie.
Jeśli doda się troszkę więcej oliwy i wystarczy nawet na 2 opakowania po 500g czyli ok 8 porcji, oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita jak przy pierwszej opcji. Smacznego :)
Podziel się opinią
Komentarze