Peklowana wieprzowina z kapustą (Cured pork with cabbage)
- 1 łyżeczka kminku
- 700 g peklowanej wieprzowiny (łopatka, golonka, lub inna część)
- 1 liść laurowy
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 pokrojona cebula
- 3/4 l wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 ziarna jałowca
- 2 ząbki czosnku
- sól
Poluzuj kapustę (jeśli zbyt kwaśna, opłukać wcześniej w wodzie) i zagotuj w wodzie z ziarnami jałowca, pieprzem, czosnkiem, kminkiem i liściem laurowym. Uwaga: nie sól! Dodaj peklowaną wieprzowinę i duś przez 1 1/2 godziny. Wyjmij mięso tuż przed końcem gotowania, a do kapusty dodaj pokrojoną w kostkę, zeszkloną na maśle cebulę. Posól do smaku. Możesz posypać odrobiną mąki, żeby zagęścić. Serwuj kapustę z wieprzowiną.
Przepis poleca Tyrolskie specjały
Podziel się opinią
Komentarze