Patisony w ostrej zalewie
Przepis
Patisony marynowane w ostrej zalewie będą świetnym dodatkiem do dań z grilla, pieczonych mięs, sałatek czy koreczków. Ich fantazyjny kształt, przypominający nieco statek kosmiczny, sprawi, że staną się ozdobą każdego półmiska. Do marynowania najlepiej jest wybierać małe patisony, jeśli jednak masz tylko większe okazy, wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki.
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
- 600 g małych patisonów,
- 6 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- 4 łyżki soli,
- 0,5 szklanki cukru,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 liści laurowych,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- 6 papryczek chilli.
Przepis
Patisony opłucz, osusz i odetnij twarde końcówki. Małe zostaw w całości, większe pokrój na kawałki. Papryczki umyj i pokrój w plasterki. Pozostałe składniki zagotuj. Patisony i papryczki umieść w wyparzonych słoikach. Zalej je płynem, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa
Patisony w ostrej zalewie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
4
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.