Patisony w ostrej zalewie
Patisony marynowane w ostrej zalewie będą świetnym dodatkiem do dań z grilla, pieczonych mięs, sałatek czy koreczków. Ich fantazyjny kształt, przypominający nieco statek kosmiczny, sprawi, że staną się ozdobą każdego półmiska. Do marynowania najlepiej jest wybierać małe patisony, jeśli jednak masz tylko większe okazy, wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 600 g małych patisonów,
- 6 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- 4 łyżki soli,
- 0,5 szklanki cukru,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 liści laurowych,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- 6 papryczek chilli.
Patisony opłucz, osusz i odetnij twarde końcówki. Małe zostaw w całości, większe pokrój na kawałki. Papryczki umyj i pokrój w plasterki. Pozostałe składniki zagotuj. Patisony i papryczki umieść w wyparzonych słoikach. Zalej je płynem, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze