Trwa ładowanie...
d127uw4
Katarzyna Gileta

Patisony w ostrej zalewie

Przepis

Patisony marynowane w ostrej zalewie będą świetnym dodatkiem do dań z grilla, pieczonych mięs, sałatek czy koreczków. Ich fantazyjny kształt, przypominający nieco statek kosmiczny, sprawi, że staną się ozdobą każdego półmiska. Do marynowania najlepiej jest wybierać małe patisony, jeśli jednak masz tylko większe okazy, wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki.

d127uw4
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 600 g małych patisonów,
  • 6 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 łyżki soli,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 6 papryczek chilli.
Przepis

Patisony opłucz, osusz i odetnij twarde końcówki. Małe zostaw w całości, większe pokrój na kawałki. Papryczki umyj i pokrój w plasterki. Pozostałe składniki zagotuj. Patisony i papryczki umieść w wyparzonych słoikach. Zalej je płynem, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.

Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa

Patisony w ostrej zalewie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d127uw4
d127uw4
d127uw4
d127uw4
d127uw4
Więcej tematów
d127uw4