Pączki z kurczakiem i suszonymi pomidorami
- Składniki:
- 2,5-3 szklanek monki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 20 dag drożdży
- 0,5 szkl letniej wody do rozpuszczenia drożdży
- 1 litr oleju do smażenia
- Składniki na farsz :
- 0,5 piersi z kurczaka (pol piersi podwójnej)
- 4 suszone pomidory w oleju
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki kefiru lub maslanki
- 1 ząbek czosnku (mały)
- przyprawy : pieprz kajeński, sol, szczypta suszonej bazylii.
Składniki na ciasto pączkowe łączymy nie przesadzając z maka wyrabiamy porządnie od 10-20 minut i wkładamy do miski by wyrosło na około 1-1,5 h.W tym samym czasie pierś kroimy drobno i podsmażamy na patelni z czosnkiem i pomidorami- doprawiamy do smaku, gdy piersi będą usmażone (nie surowe ) wkładamy wszystko do blendera dodajemy kukurydze i maślankę bądź kefir całość miksujemy na gładka masę smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeśli jest dla nas mało ostra.Gdy nasze ciacho podwoiło swoja objętość wyrabiamy je przez chwile i zaczynamy robić paczki, tak jak w przypadku zwykłych pączków czyli wykrawamy szklanka kola i nakładamy nasz farsz, tak jak nakłada się marmoladę, formujemy sakiewki, zalepiamy i układamy na ściereczkę posypana mąkom na 20 minut. Gdy lekko wyrosną wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż będą rumiane, wyciągamy na papier by wciągnął tłuszcz i zajadamy, wspaniale są na zimno np z sosem czosnkowym.
Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl
Podziel się opinią
Komentarze