Pączki z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Obraz

Składniki

  • Składniki:
  • 2,5-3 szklanek monki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 dag drożdży
  • 0,5 szkl letniej wody do rozpuszczenia drożdży
  • 1 litr oleju do smażenia
  • Składniki na farsz :
  • 0,5 piersi z kurczaka (pol piersi podwójnej)
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki kefiru lub maslanki
  • 1 ząbek czosnku (mały)
  • przyprawy : pieprz kajeński, sol, szczypta suszonej bazylii.

Przepis

Składniki na ciasto pączkowe łączymy nie przesadzając z maka wyrabiamy porządnie od 10-20 minut i wkładamy do miski by wyrosło na około 1-1,5 h.W tym samym czasie pierś kroimy drobno i podsmażamy na patelni z czosnkiem i pomidorami- doprawiamy do smaku, gdy piersi będą usmażone (nie surowe ) wkładamy wszystko do blendera dodajemy kukurydze i maślankę bądź kefir całość miksujemy na gładka masę smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeśli jest dla nas mało ostra.Gdy nasze ciacho podwoiło swoja objętość wyrabiamy je przez chwile i zaczynamy robić paczki, tak jak w przypadku zwykłych pączków czyli wykrawamy szklanka kola i nakładamy nasz farsz, tak jak nakłada się marmoladę, formujemy sakiewki, zalepiamy i układamy na ściereczkę posypana mąkom na 20 minut. Gdy lekko wyrosną wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż będą rumiane, wyciągamy na papier by wciągnął tłuszcz i zajadamy, wspaniale są na zimno np z sosem czosnkowym.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast