Ostrzenie noży dla profesjonalistów. Polecamy kamień zamiast ostrzałki

Tradycyjne ostrzałki kółkowe to narzędzie, które w rękach niedoświadczonej osoby może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Użytkownicy droższych i delikatniejszych noży docenią bardziej zaawansowane kamienie wodne. Wbrew pozorom ich obsługa nie jest trudna.

Twoje noże będą godne prawdziwego szefa kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Znaleźliśmy kilka osełek i kamieni, które sprawią, że nawet najbardziej tępy nóż odzyska dawną ostrość. Jeśli zależy ci na najlepszej pielęgnacji, warto poznać kilka technik, dzięki którym noże będą niesamowicie ostre.

Tradycja i skuteczność

Osełka to jeden z najwcześniejszych i najskuteczniejszych sposobów ostrzenia narzędzi. Pierwotnie miały różne kształty dopasowane do szlifowanego narzędzia i wykonane były z naturalnego kamienia ściernego, na przykład piaskowca.

Nóż
© Shutterstock.com

Obecnie do produkcji wysokiej jakości kamieni ściernych używa się naturalnych ziaren połączonych ze spoiwem ceramicznym. Wykorzystuje się między innymi diament, korund czy kwarc, które cechują się dużą twardością, a co za tym idzie ścieralnością.

Stopniowanie granulacji

Tym, co wyróżnia poszczególne kamienie jest ich gradacja. Im większe "ziarna" tym kamień szybciej ostrzy i agresywniej zjada metal. Dzieli się je na kilka grup:
Kamienie o dużej ziarnistości (300-800) są przeznaczone dla noży, które wymagają gruntownej opieki. Przede wszystkim są odpowiedzialne odpowiedzialny za odpowiednie wyprofilowanie ostrza, a także usunięcie mikroskopijnych pęknięć na jego powierzchni. Nadaje się więc do ostrzy, które nigdy nie miały styczności z kamieniem i wymagają gruntownego remontu. Przywrócenie właściwej geometrii skutkuje perfekcyjną ostrością.

Kamienie o średniej gradacji (800-3000) to najchętniej kupowane modele, które służą do regularnego ostrzenia mniej więcej raz w miesiącu. Dzięki temu z bocznych krawędzi noża znikają mikroskopijne zadziory, które mogą przyczynić się do szarpania brzegów mięsa lub warzyw. Regularne stosowanie kamienia wodnego sprawi, że cięcie będzie gładkie i równe bez wkładania w nie zbyt wiele siły.

Obraz
© Shutterstock.com

Ostatnia grupa to osełki o bardzo drobnych ziarnach (powyżej 3000) przeznaczone głównie dla prawdziwych miłośników noży. Służą wykończeniu i wypolerowaniu krawędzi ostrza tak, że niemal można w nich zobaczyć własne odbicie. Przy użyciu prostej, domowej ostrzałki taki efekt nie byłby możliwy.

Środki bezpieczeństwa

Kamień szlifierski, zwany również wodnym, przed użyciem należy namoczyć przez 15 minut. Użycie suchej osełki może skończyć się poważnym uszkodzeniem krawędzi ostrza. Trzeba zadbać o to, by podczas całego procesu kamień pozostawał mokry.

Sam proces ostrzenia wygląda następująco: nóż kładziemy na kamieniu ostrzem do siebie. Następnie należy odchylić grzbiet tak, by pomiędzy nim a kamieniem powstał kąt 15 st. Potem wystarczy przycisnąć dolną część ostrza palcami drugiej dłoni, a następnie rytmicznie przesuwać nim do góry i do dołu. Gdy na ostrzu pojawią się malutkie zadziory, należy zmienić stronę i wyrównać.

Dobrej jakości noże kuchenne i myśliwskie wymagają odpowiedniej dbałości. Nie ma na świecie ostrza, które z czasem się nie stępi, ale to, czy potrafisz przywrócić mu dawną ostrość zależy wyłącznie od ciebie i narzędzi, których do tego używasz.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć