Ostrzenie noży dla profesjonalistów. Polecamy kamień zamiast ostrzałki

Tradycyjne ostrzałki kółkowe to narzędzie, które w rękach niedoświadczonej osoby może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Użytkownicy droższych i delikatniejszych noży docenią bardziej zaawansowane kamienie wodne. Wbrew pozorom ich obsługa nie jest trudna.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Twoje noże będą godne prawdziwego szefa kuchni
Twoje noże będą godne prawdziwego szefa kuchni (Shutterstock.com)
WP

Znaleźliśmy kilka osełek i kamieni, które sprawią, że nawet najbardziej tępy nóż odzyska dawną ostrość. Jeśli zależy ci na najlepszej pielęgnacji, warto poznać kilka technik, dzięki którym noże będą niesamowicie ostre.

WP

Tradycja i skuteczność

Osełka to jeden z najwcześniejszych i najskuteczniejszych sposobów ostrzenia narzędzi. Pierwotnie miały różne kształty dopasowane do szlifowanego narzędzia i wykonane były z naturalnego kamienia ściernego, na przykład piaskowca.

Nóż Shutterstock.com
Podziel się

Obecnie do produkcji wysokiej jakości kamieni ściernych używa się naturalnych ziaren połączonych ze spoiwem ceramicznym. Wykorzystuje się między innymi diament, korund czy kwarc, które cechują się dużą twardością, a co za tym idzie ścieralnością.

WP

Stopniowanie granulacji

Tym, co wyróżnia poszczególne kamienie jest ich gradacja. Im większe "ziarna" tym kamień szybciej ostrzy i agresywniej zjada metal. Dzieli się je na kilka grup:
Kamienie o dużej ziarnistości (300-800) są przeznaczone dla noży, które wymagają gruntownej opieki. Przede wszystkim są odpowiedzialne odpowiedzialny za odpowiednie wyprofilowanie ostrza, a także usunięcie mikroskopijnych pęknięć na jego powierzchni. Nadaje się więc do ostrzy, które nigdy nie miały styczności z kamieniem i wymagają gruntownego remontu. Przywrócenie właściwej geometrii skutkuje perfekcyjną ostrością.

Kamienie o średniej gradacji (800-3000) to najchętniej kupowane modele, które służą do regularnego ostrzenia mniej więcej raz w miesiącu. Dzięki temu z bocznych krawędzi noża znikają mikroskopijne zadziory, które mogą przyczynić się do szarpania brzegów mięsa lub warzyw. Regularne stosowanie kamienia wodnego sprawi, że cięcie będzie gładkie i równe bez wkładania w nie zbyt wiele siły.

WP
Shutterstock.com
Podziel się

Ostatnia grupa to osełki o bardzo drobnych ziarnach (powyżej 3000) przeznaczone głównie dla prawdziwych miłośników noży. Służą wykończeniu i wypolerowaniu krawędzi ostrza tak, że niemal można w nich zobaczyć własne odbicie. Przy użyciu prostej, domowej ostrzałki taki efekt nie byłby możliwy.

Środki bezpieczeństwa

Kamień szlifierski, zwany również wodnym, przed użyciem należy namoczyć przez 15 minut. Użycie suchej osełki może skończyć się poważnym uszkodzeniem krawędzi ostrza. Trzeba zadbać o to, by podczas całego procesu kamień pozostawał mokry.

WP

Sam proces ostrzenia wygląda następująco: nóż kładziemy na kamieniu ostrzem do siebie. Następnie należy odchylić grzbiet tak, by pomiędzy nim a kamieniem powstał kąt 15 st. Potem wystarczy przycisnąć dolną część ostrza palcami drugiej dłoni, a następnie rytmicznie przesuwać nim do góry i do dołu. Gdy na ostrzu pojawią się malutkie zadziory, należy zmienić stronę i wyrównać.

Dobrej jakości noże kuchenne i myśliwskie wymagają odpowiedniej dbałości. Nie ma na świecie ostrza, które z czasem się nie stępi, ale to, czy potrafisz przywrócić mu dawną ostrość zależy wyłącznie od ciebie i narzędzi, których do tego używasz.

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP