Oryginalne przepisy na grilla
Kiełbasa i karkówka - Polacy właśnie to najczęściej wrzucają na grilla. Jednak tegoroczny wyjątkowo długi weekend zachęca do eksperymentów i urozmaicenia naszego menu. Wypróbujmy więc niecodzienne zestawienia smakowe i sięgnijmy nie tylko po wieprzowinę, ale też po drób, ryby, owoce czy warzywa z rusztu. Oto nasze propozycje.
Banany z grilla na dwa sposoby
Banany z grilla uwielbiają nie tylko dzieci. To prosty deser, który wykonamy w kilka chwil. Potrzebujemy banany i czekoladę (mleczną lub gorzką). Może być też gotowa polewa czekoladowa w tubce. Banana bez obierania nacinamy od wewnętrznej strony wygięcia i kładziemy na średnio gorący ruszt. Do nacięcia sypiemy utartą czekoladę lub nalewamy ją z tubki. Gdy skórka ściemnieje zdejmujemy go z grilla. Możemy przyozdobić bitą śmietaną. Potrawę jemy łyżeczką. Możemy też udekorować banana wszystkim dodatkami dopiero po zgrillowaniu.
Druga wersja. Do tej potrawy potrzebne nam będą banany, wiśnie koktajlowe, siekane orzechy laskowe, cytryna, 1/4 kostki masła, łyżka miodu i "chlust" brandy. Banany obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na aluminiowej folii. Masło rozpuszczamy w rondelku, łączymy z miodem i brandy. Smarujemy tym banany i grillujemy 15 minut. Gorące banany posypujemy posiekanymi wiśniami i orzechami.
Mango z brązowym cukrem
Mango z grilla jest wyśmienite. Aby się o tym przekonać, wystarczy je przygotować. Na jedną porcję potrzebujemy mango, łyżkę brązowego cukru, pół pokrojonej na duże kawałki limonki. Owoc należy przekroić na pół. Miąższ nacinamy tak, aby powstała kratka. Uważamy, by nie przeciąć skórki. Powierzchnię każdej połówki mango posypujemy cukrem i grillujemy ok. 5 minut. Podajemy z kawałkami limonki.
Grillowane kalmary
Składniki są dostępne: mrożone kalmary w tubach, oliwa z oliwek, oliwki i chlebek pita. Do sosu potrzebujemy z kolei: sok z połówki cytryny, 6 łyżek oliwy extra vergine, koper, sól i pieprz. Kalmary rozmrażamy i osuszamy. Smarujemy oliwą i grillujemy przez 10 minut z każdej strony. Składniki sosu mieszamy, miksujemy na gładką masę. Upieczonego kalmara nacinamy w paseczki i smarujemy sosem. Podajemy z podgrzanymi chlebkami pita.
Sandacz ze słoniną
Sandacza dzielimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 30 min. Chrzan (dwie łyżki) mieszamy z cukrem, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz surowymi żółtkami. Farszem tym smarujemy połówki sandacza i składamy je razem, owijamy plasterkami słoniny i obwiązujemy nitką. Pieczemy ok.pół godziny.
Wiśniowa kaczka
Umyte i osuszone piersi z kaczki (ze skórą) przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut. W małym rondlu mieszamy składniki sosu wiśniowego (1/2 szklanki pozbawionych pestek wiśni, 1/2 szklanki octu balsamicznego, 1/2 szklanki konfitur wiśniowych, sól, pieprz) i ustawiamy rondel na grillu. Piersi z kaczki smarujemy olejem, pieczemy na grillu kilkakrotnie obracając i smarując olejem. W momencie, gdy wypływający płyn będzie klarowny i bezbarwny – danie jest gotowe. Podajemy z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Skrzydełka kurczaka inaczej
Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy, tnąc w stawach. Składniki marynaty (2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka sosu chili)
dokładnie mieszamy. Skrzydełka mieszamy z marynatą w plastikowym worku. Tak przygotowane mięso umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Pieczemy ok. 15 minut na dobrze rozgrzanym grillu, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą.
Kurze nóżki w curry
Potrzebujemy: 12 nóżek kurzych, 4 ząbki czosnku, po łyżeczce słodkiej mielonej papryki i curry, trzy łyżki oliwy i sosu sojowego oraz sól. Czosnek siekamy bardzo drobno, mieszamy z oliwą, papryką, curry, sosem sojowym i szczyptą soli. Nacieramy mieszanką udka i zostawiamy na kilka godzin (co najmniej dwie). Pieczemy na grillu pół godziny.
Żeberka z jeżynami
Najpierw przygotowujemy glazurę, do której potrzebujemy: dwie szklanki jeżyn (mrożonych), pół szklanki keczupu, pół szklanki brązowego cukru, łyżeczkę tartego imbiru, łyżeczkę sosu chilli i szczyptę pieprzu. Składniki glazury miksujemy, przelewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy mieszając 3 minuty. Żeberka myjemy, suszymy, przyprawiamy solą. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu 10 minut, odwracamy i opieczoną stronę smarujemy przygotowanym sosem. Po 10 minutach ponownie obracamy i powtarzamy czynność. W sumie pieczemy ok. 40 minut, powtarzając cyklicznie czynność smarowania sosem. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu, pokrojone na porcje.
Pieczarki z grilla
Kapelusze pieczarek moczymy przez kilkanaście minut w zaprawie przygotowanej z 1 szklanki oliwy, 1/4 szklanki octu balsamicznego, 1/4 szklanki sosu sojowego, czterech posiekanych ząbków czosnku i jednej posiekanej szalotki. Pieczemy ok. 10 minut. To prawdziwy przysmak!
Pieczone nowocześnie ziemniaki
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Pieczarki starte na grubych oczkach smażymy, dodajemy tarty ser i tartą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy kilka minut. Muszą być ugotowane, ale nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu każdy ziemniak kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy środek każdej połówki, wkładamy nadzienie. Składamy połówki razem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu ok.godziny.
AD/mmch