Ogródek z resztek. Tego nie wyrzucaj, tylko wsadź do ziemi!

Żywność jest, nie tylko w Polsce, coraz droższa, więc nie dziwi fakt, że gotowanie w stylu "zero waste", czyli bez resztek, zyskuje na popularności nie tylko wśród konsumentów wrażliwych ekologicznie. Idealne na początek są warzywa, które obieramy zazwyczaj dość grubo, wyrzucając skórki i końcówki. A to błąd, bo wiele w nich możemy wykorzystać do uprawy nowych roślin. Wystarczy kilka doniczek, dobra ziemia ogrodowa i cierpliwość, by cieszyć się drugim życiem warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku.

Te warzywa i zioła możemy wyhodować w domu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cebula na szczypior

Cebula to chyba najczęściej uprawiane w domach warzywo. Wystarczy włożyć nawet lekko wysuszoną lub przerośniętą cebulę do doniczki z ziemią, podlewać regularnie, by po kilku dniach zobaczyć piękne, zielone liście szczypioru. Odcinamy je pojedynczo, a kolejne będą wyrastać. Jeśli cebula była odpowiednio duża, możemy cieszyć się szczypiorem nawet kilka tygodni.

Nać pietruszki

Pietruszka to warzywo korzeniowe, a takie są bardzo wdzięczne do domowej uprawy. Korzeń pietruszki, a nawet dużą piętkę z niego, moczymy kilkanaście minut w wodzie, a następnie umieszczamy w doniczce z ziemią. Codziennie delikatnie podlewamy. Po kilku dniach ziemia się zazieleni: pojawi się świeża i pachnąca natka. Wycinamy ją delikatnie nożyczkami, wystarczy nam na dłużej.

Zobacz też: Kiełki - na czas wiosennego przesilenia

Sałata

Czasem zdarza nam się kupić sałatę w doniczce, lub taką, która ma jeszcze korzeń. Jeśli trafi się nam taka, koniecznie wykorzystajmy okazję. Wystarczy bowiem kawałek sałaty z korzeniem moczyć w wodzie tak długo, aż wypuści mniejsze, włosowate korzonki. Wtedy wkładamy sałatę do ziemi. Nie wyhodujemy dużej główki, ale kilkanaście liści na pewno się pojawi.

Czosnek

Smaczny szczypiorek wyrasta nie tylko z cebuli. Możemy go uzyskać także z czosnku. Ma ostrzejszy smak tradycyjny i jest bardzo aromatyczny. Aby go wyhodować, wystarczy ząbek lub główkę czosnku wsadzić do ziemi, lekko podlać i czekać kilkanaście dni, aż pojawią się pierwsze liście.

Obraz
© Getty Images

Bazylia

Nawet z niewielkiego pęczka bazylii kupionej w doniczce, możemy uzyskać spore ilości tego aromatycznego zioła. Jak to zrobić? Należy odciąć łodyżki o długości 3-4 cm wraz z liśćmi i umieścić w wodzie. Gdy rośliny wypuszczą korzenie, przesadzamy je do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy.

Botwinka

Piętkę buraka najczęściej wyrzucamy. A to błąd, bo możemy z niej wyhodować pyszne liście botwinki. Odcięty kawałek buraka wkładamy do wody i czekamy kilka dni, aż puszczą pierwsze korzonki. Wtedy przesadzamy buraka do ziemi.

Obraz
© Getty Images

Ziemniaki na balkonie

Jeśli mamy trochę miejsca na balkonie, na działce czy w ogródku, możemy zabawić się w uprawę ziemniaków. Pomarszczone i przerośnięte ziemniaki, albo jego cząstki - koniecznie z oczkami, umieszczamy w dużym worku jutowym lub plastikowym wypełnionym ziemią. Podlewamy regularnie, a po kilkunastu dniach pojawią się ziemniaczane łodygi. Po kilku miesiącach łodygi zaczną usychać, To znak, że można się zabrać za zbiór małych, smacznych ziemniaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane