Ogródek z resztek. Tego nie wyrzucaj, tylko wsadź do ziemi!

Żywność jest, nie tylko w Polsce, coraz droższa, więc nie dziwi fakt, że gotowanie w stylu "zero waste", czyli bez resztek, zyskuje na popularności nie tylko wśród konsumentów wrażliwych ekologicznie. Idealne na początek są warzywa, które obieramy zazwyczaj dość grubo, wyrzucając skórki i końcówki. A to błąd, bo wiele w nich możemy wykorzystać do uprawy nowych roślin. Wystarczy kilka doniczek, dobra ziemia ogrodowa i cierpliwość, by cieszyć się drugim życiem warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku.

Te warzywa i zioła możemy wyhodować w domu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cebula na szczypior

Cebula to chyba najczęściej uprawiane w domach warzywo. Wystarczy włożyć nawet lekko wysuszoną lub przerośniętą cebulę do doniczki z ziemią, podlewać regularnie, by po kilku dniach zobaczyć piękne, zielone liście szczypioru. Odcinamy je pojedynczo, a kolejne będą wyrastać. Jeśli cebula była odpowiednio duża, możemy cieszyć się szczypiorem nawet kilka tygodni.

Nać pietruszki

Pietruszka to warzywo korzeniowe, a takie są bardzo wdzięczne do domowej uprawy. Korzeń pietruszki, a nawet dużą piętkę z niego, moczymy kilkanaście minut w wodzie, a następnie umieszczamy w doniczce z ziemią. Codziennie delikatnie podlewamy. Po kilku dniach ziemia się zazieleni: pojawi się świeża i pachnąca natka. Wycinamy ją delikatnie nożyczkami, wystarczy nam na dłużej.

Zobacz też: Kiełki - na czas wiosennego przesilenia

Sałata

Czasem zdarza nam się kupić sałatę w doniczce, lub taką, która ma jeszcze korzeń. Jeśli trafi się nam taka, koniecznie wykorzystajmy okazję. Wystarczy bowiem kawałek sałaty z korzeniem moczyć w wodzie tak długo, aż wypuści mniejsze, włosowate korzonki. Wtedy wkładamy sałatę do ziemi. Nie wyhodujemy dużej główki, ale kilkanaście liści na pewno się pojawi.

Czosnek

Smaczny szczypiorek wyrasta nie tylko z cebuli. Możemy go uzyskać także z czosnku. Ma ostrzejszy smak tradycyjny i jest bardzo aromatyczny. Aby go wyhodować, wystarczy ząbek lub główkę czosnku wsadzić do ziemi, lekko podlać i czekać kilkanaście dni, aż pojawią się pierwsze liście.

Obraz
© Getty Images

Bazylia

Nawet z niewielkiego pęczka bazylii kupionej w doniczce, możemy uzyskać spore ilości tego aromatycznego zioła. Jak to zrobić? Należy odciąć łodyżki o długości 3-4 cm wraz z liśćmi i umieścić w wodzie. Gdy rośliny wypuszczą korzenie, przesadzamy je do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy.

Botwinka

Piętkę buraka najczęściej wyrzucamy. A to błąd, bo możemy z niej wyhodować pyszne liście botwinki. Odcięty kawałek buraka wkładamy do wody i czekamy kilka dni, aż puszczą pierwsze korzonki. Wtedy przesadzamy buraka do ziemi.

Obraz
© Getty Images

Ziemniaki na balkonie

Jeśli mamy trochę miejsca na balkonie, na działce czy w ogródku, możemy zabawić się w uprawę ziemniaków. Pomarszczone i przerośnięte ziemniaki, albo jego cząstki - koniecznie z oczkami, umieszczamy w dużym worku jutowym lub plastikowym wypełnionym ziemią. Podlewamy regularnie, a po kilkunastu dniach pojawią się ziemniaczane łodygi. Po kilku miesiącach łodygi zaczną usychać, To znak, że można się zabrać za zbiór małych, smacznych ziemniaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru