Ogródek z resztek. Tego nie wyrzucaj, tylko wsadź do ziemi!

Żywność jest, nie tylko w Polsce, coraz droższa, więc nie dziwi fakt, że gotowanie w stylu "zero waste", czyli bez resztek, zyskuje na popularności nie tylko wśród konsumentów wrażliwych ekologicznie. Idealne na początek są warzywa, które obieramy zazwyczaj dość grubo, wyrzucając skórki i końcówki. A to błąd, bo wiele w nich możemy wykorzystać do uprawy nowych roślin. Wystarczy kilka doniczek, dobra ziemia ogrodowa i cierpliwość, by cieszyć się drugim życiem warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku.

Te warzywa i zioła możemy wyhodować w domu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cebula na szczypior

Cebula to chyba najczęściej uprawiane w domach warzywo. Wystarczy włożyć nawet lekko wysuszoną lub przerośniętą cebulę do doniczki z ziemią, podlewać regularnie, by po kilku dniach zobaczyć piękne, zielone liście szczypioru. Odcinamy je pojedynczo, a kolejne będą wyrastać. Jeśli cebula była odpowiednio duża, możemy cieszyć się szczypiorem nawet kilka tygodni.

Nać pietruszki

Pietruszka to warzywo korzeniowe, a takie są bardzo wdzięczne do domowej uprawy. Korzeń pietruszki, a nawet dużą piętkę z niego, moczymy kilkanaście minut w wodzie, a następnie umieszczamy w doniczce z ziemią. Codziennie delikatnie podlewamy. Po kilku dniach ziemia się zazieleni: pojawi się świeża i pachnąca natka. Wycinamy ją delikatnie nożyczkami, wystarczy nam na dłużej.

Zobacz też: Kiełki - na czas wiosennego przesilenia

Sałata

Czasem zdarza nam się kupić sałatę w doniczce, lub taką, która ma jeszcze korzeń. Jeśli trafi się nam taka, koniecznie wykorzystajmy okazję. Wystarczy bowiem kawałek sałaty z korzeniem moczyć w wodzie tak długo, aż wypuści mniejsze, włosowate korzonki. Wtedy wkładamy sałatę do ziemi. Nie wyhodujemy dużej główki, ale kilkanaście liści na pewno się pojawi.

Czosnek

Smaczny szczypiorek wyrasta nie tylko z cebuli. Możemy go uzyskać także z czosnku. Ma ostrzejszy smak tradycyjny i jest bardzo aromatyczny. Aby go wyhodować, wystarczy ząbek lub główkę czosnku wsadzić do ziemi, lekko podlać i czekać kilkanaście dni, aż pojawią się pierwsze liście.

Obraz
© Getty Images

Bazylia

Nawet z niewielkiego pęczka bazylii kupionej w doniczce, możemy uzyskać spore ilości tego aromatycznego zioła. Jak to zrobić? Należy odciąć łodyżki o długości 3-4 cm wraz z liśćmi i umieścić w wodzie. Gdy rośliny wypuszczą korzenie, przesadzamy je do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy.

Botwinka

Piętkę buraka najczęściej wyrzucamy. A to błąd, bo możemy z niej wyhodować pyszne liście botwinki. Odcięty kawałek buraka wkładamy do wody i czekamy kilka dni, aż puszczą pierwsze korzonki. Wtedy przesadzamy buraka do ziemi.

Obraz
© Getty Images

Ziemniaki na balkonie

Jeśli mamy trochę miejsca na balkonie, na działce czy w ogródku, możemy zabawić się w uprawę ziemniaków. Pomarszczone i przerośnięte ziemniaki, albo jego cząstki - koniecznie z oczkami, umieszczamy w dużym worku jutowym lub plastikowym wypełnionym ziemią. Podlewamy regularnie, a po kilkunastu dniach pojawią się ziemniaczane łodygi. Po kilku miesiącach łodygi zaczną usychać, To znak, że można się zabrać za zbiór małych, smacznych ziemniaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce