Trwa ładowanie...
d3z5ski

Ogródek z resztek. Tego nie wyrzucaj, tylko wsadź do ziemi!

Żywność jest, nie tylko w Polsce, coraz droższa, więc nie dziwi fakt, że gotowanie w stylu "zero waste", czyli bez resztek, zyskuje na popularności nie tylko wśród konsumentów wrażliwych ekologicznie. Idealne na początek są warzywa, które obieramy zazwyczaj dość grubo, wyrzucając skórki i końcówki. A to błąd, bo wiele w nich możemy wykorzystać do uprawy nowych roślin. Wystarczy kilka doniczek, dobra ziemia ogrodowa i cierpliwość, by cieszyć się drugim życiem warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Te warzywa i zioła możemy wyhodować w domu (Getty Images)
d3z5ski

Cebula na szczypior

Cebula to chyba najczęściej uprawiane w domach warzywo. Wystarczy włożyć nawet lekko wysuszoną lub przerośniętą cebulę do doniczki z ziemią, podlewać regularnie, by po kilku dniach zobaczyć piękne, zielone liście szczypioru. Odcinamy je pojedynczo, a kolejne będą wyrastać. Jeśli cebula była odpowiednio duża, możemy cieszyć się szczypiorem nawet kilka tygodni.

Nać pietruszki

Pietruszka to warzywo korzeniowe, a takie są bardzo wdzięczne do domowej uprawy. Korzeń pietruszki, a nawet dużą piętkę z niego, moczymy kilkanaście minut w wodzie, a następnie umieszczamy w doniczce z ziemią. Codziennie delikatnie podlewamy. Po kilku dniach ziemia się zazieleni: pojawi się świeża i pachnąca natka. Wycinamy ją delikatnie nożyczkami, wystarczy nam na dłużej.

d3z5ski

Zobacz też: Kiełki - na czas wiosennego przesilenia

Sałata

Czasem zdarza nam się kupić sałatę w doniczce, lub taką, która ma jeszcze korzeń. Jeśli trafi się nam taka, koniecznie wykorzystajmy okazję. Wystarczy bowiem kawałek sałaty z korzeniem moczyć w wodzie tak długo, aż wypuści mniejsze, włosowate korzonki. Wtedy wkładamy sałatę do ziemi. Nie wyhodujemy dużej główki, ale kilkanaście liści na pewno się pojawi.

d3z5ski

Czosnek

Smaczny szczypiorek wyrasta nie tylko z cebuli. Możemy go uzyskać także z czosnku. Ma ostrzejszy smak tradycyjny i jest bardzo aromatyczny. Aby go wyhodować, wystarczy ząbek lub główkę czosnku wsadzić do ziemi, lekko podlać i czekać kilkanaście dni, aż pojawią się pierwsze liście.

Bazylia

Nawet z niewielkiego pęczka bazylii kupionej w doniczce, możemy uzyskać spore ilości tego aromatycznego zioła. Jak to zrobić? Należy odciąć łodyżki o długości 3-4 cm wraz z liśćmi i umieścić w wodzie. Gdy rośliny wypuszczą korzenie, przesadzamy je do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy.

d3z5ski

Botwinka

Piętkę buraka najczęściej wyrzucamy. A to błąd, bo możemy z niej wyhodować pyszne liście botwinki. Odcięty kawałek buraka wkładamy do wody i czekamy kilka dni, aż puszczą pierwsze korzonki. Wtedy przesadzamy buraka do ziemi.

Ziemniaki na balkonie

Jeśli mamy trochę miejsca na balkonie, na działce czy w ogródku, możemy zabawić się w uprawę ziemniaków. Pomarszczone i przerośnięte ziemniaki, albo jego cząstki - koniecznie z oczkami, umieszczamy w dużym worku jutowym lub plastikowym wypełnionym ziemią. Podlewamy regularnie, a po kilkunastu dniach pojawią się ziemniaczane łodygi. Po kilku miesiącach łodygi zaczną usychać, To znak, że można się zabrać za zbiór małych, smacznych ziemniaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3z5ski

Podziel się opinią

Share

d3z5ski

d3z5ski