Trwa ładowanie...
d30yyik
Marzena Szkodzińska

Ogórki curry. Konkurencja dla tradycyjnych korniszonów

Przepis

Sezon na przetwory w pełni Wykorzystajcie przepis na ogórki curry. - Są pyszne, szybko się je robi i są naprawdę łatwe, każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. I nie musicie mieć jakiś super ogórków, zawsze się udają i korzystamy z nich przez całą zimę - przekonuje autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

d30yyik
3.2
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 2 kg ogórków
  • 1 czerwona papryka
  • duża garść liści selera
  • 2 czerwone cebule
  • 750 ml wody
  • 375 ml octu
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • 4,5 łyżki curry
Przepis

Ogórki myjemy i kroimy je na słupki, a te słupki jeszcze na kawałki - małe na pół, większe na trzy części. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pokrojone liście selera. Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, cukier i curry. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zostawiamy je na dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Słoiki wyparzamy, tak samo zakrętki. Nakładamy ogórki razem z zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Z podanych proporcji składników wyszło mi 8 słoików (wielkość jak na zdjęciu), są to słoiki większe niż dżemowe.

Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów

Ogórki curry. Konkurencja dla tradycyjnych korniszonów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
7
Share
d30yyik

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30yyik
d30yyik
d30yyik
d30yyik
Więcej tematów
d30yyik