Ogórecznik nie tylko do domowej apteczki. Smakowite inspiracje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Roślina do zadań specjalnych

Obraz
© 123RF

Ogórecznik, zwany dawniej boragiem, to prawdziwe bogactwo aromatów. Łatwo znaleźć go na łąkach i w ogrodach. Ma duże liście pokryte szorstkim włosem i niebieskie, różowe lub białe drobne kwiaty, które pojawiają się od czerwca do sierpnia. Warto zaprosić tę roślinę do swojej kuchni i domowej apteczki.

/ 5Wartościowa roślina

Obraz
© 123RF

Młode liście i kwiaty ogórecznika mają lekko słony smak przypominający ogórka. W odróżnieniu jednak od tego warzywa, zawierają mniej wody, a więcej cennych witamin i minerałów. W kuchni wykorzystujemy zarówno kwiaty, jak i liście - jako składnik sałatek czy dań warzywnych.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF

Roślina ta zawiera magnez, potas, kwasy organiczne, flawonoidy. Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii, wzmacnia nerwy. Wyciągi wodne z boragu leczą zapalenia błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit, a także śluzówkę układu oddechowego.

/ 5Ogórecznik w kuchni

Obraz
© 123RF

Z ogórecznikiem znacznie łatwiej przeżyjemy gorące dni. Jego liście możemy wykorzystać do aromatyzowania napojów, a także dodawać do kanapek, sałatek i zup - szczególnie chłodnika czy barszczu ukraińskiego. Duszone stają się wspaniałym uzupełnieniem potraw mięsnych.

/ 5Kwiatowe orzeźwienie

Obraz
© 123RF

Kwiaty ogórecznika można kandyzować, albo po zanurzeniu w ubitym białku obtaczać w cukrze pudrze i dekorować nimi sałatki owocowe i desery. Po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki.

Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce