Obowiązkowe na diecie. Dlaczego warto jeść otręby?

Otręby to zdrowy produkt wspomagający odchudzanie. Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Można wyróżnić otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane. Bez względu na to, które wybierzemy uzupełnimy nimi, niezbędną do prawidłowej przemiany materii, ilość błonnika. Dlatego są jednym z podstawowych produktów w jadłospisie osoby na diecie.

OtrębyOtręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Otręby – charakterystyka

Otręby są produktem powstałym z przemiału zbóż (pszenicy, owsa, żyta lub ryżu) oraz gryki. Otręby składają się w głównej mierze z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają przede wszystkim dużą zawartość błonnika, witamin oraz makro- i mikroelementów. Są to produkty bogate we włókno pokarmowe, dlatego skutecznie działają przy zwalczaniu zaparć oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywanie otrębów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka żołądka.

Otręby pszenne – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Posiadają najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich odmian otrębów (43/100 g). Ponadto, zawierają białka (16 g), tłuszcze 5 g) i węglowodany (20 g). Wartość energetyczna otrębów pszennych wynosi 276 kalorii (w 100 g). Spożywanie ich poprawi perystaltykę jelit. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy, poprawiają koncentrację oraz zwalczają stres. Ponadto, otręby pszenne posiadają fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź i cynk.

Otręby żytnie – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby żytnie również są źródłem błonnika, jednak nie zawierają go tyle, co otręby pszenne (39/100 g). W swoim składzie mają także białka (15 g), węglowodany (26 g) i tłuszcze (4 g), natomiast ich wartość energetyczna wynosi 281 kcal. Otręby żytnie charakteryzują się dużą ilością potasu i magnezu, co sprawia, że chronią organizm przed chorobami serca i nadciśnieniem. Zalecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, ponieważ otręby pęcznieją w żołądku, wypełniając go i zmniejszając uczucie głodu. Warto nadmienić, że dostarczają zdecydowanie mniej fosforu i cynku niż pszenna odmiana.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Otręby owsiane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby owsiane posiadają najmniej błonnika ze wszystkich odmian otrębów (10/100 g). Dostarczają za to więcej węglowodanów (55 g), białka (17,5 g) i tłuszczu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (7 g). Wartość energetyczna otrębów owsianych wynosi 376 kalorii (w 100 g). Błonnik zawarty w otrębach zaliczany jest do beta-glukanów, które chronią błony śluzowe, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz triglicerydów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę naczyń.

Otręby orkiszowe – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Orkisz to coraz popularniejsza odmiana pszenicy. Jest od niej jednak nieco wartościowszy. Dostarcza ok. 40 g (w 100 g produktu) błonnika. Ponadto, odnajdziemy w nim znaczne ilości białka (19 g), węglowodanów (20 g) i tłuszczu (4,5 g). Spożycie 100 g orkiszu dostarczy organizmowi ok. 278 kalorii. Otręby orkiszowe są bogatym źródłem wapnia oraz żelaza. Wzmocnią kości oraz uchronią przed anemią. Ponadto, zawarty w nich błonnik poprawi pracę jelit i pomoże w walce z zaparciami oraz zbędnymi kilogramami.

Otręby gryczane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby gryczane zapewnią organizmowi 339 kalorii w 100 g produktu. Poza tym, mogą poszczycić się dużą ilością białka (39 g), nieco mniejszą węglowodanów (20 g), błonnika (13 g) i tłuszczu (10 g). W odróżnieniu od poprzednich odmian otrębów, otręby gryczane są bogate w cynk i magnez. Dzięki temu wpływają korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Z pewnością powinny po nie sięgać osoby niedożywione, osłabione i trenujące sport.

Otręby – zastosowanie w kuchni

Otręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem. Wzbogacą naszą owsiankę w dodatkowe wartości odżywcze. Otręby można dodać do zupy czy sosu, a także surówek, sałatek i deserów. Mogą również zastąpić bułkę tartą w panierce do mięs.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀