Trwa ładowanie...

Obowiązkowe na diecie. Dlaczego warto jeść otręby?

Otręby to zdrowy produkt wspomagający odchudzanie. Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Można wyróżnić otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane. Bez względu na to, które wybierzemy uzupełnimy nimi, niezbędną do prawidłowej przemiany materii, ilość błonnika. Dlatego są jednym z podstawowych produktów w jadłospisie osoby na diecie.

Otręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefiremOtręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefiremŹródło: 123RF
d1jz0wn
d1jz0wn

Otręby – charakterystyka

Otręby są produktem powstałym z przemiału zbóż (pszenicy, owsa, żyta lub ryżu) oraz gryki. Otręby składają się w głównej mierze z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają przede wszystkim dużą zawartość błonnika, witamin oraz makro- i mikroelementów. Są to produkty bogate we włókno pokarmowe, dlatego skutecznie działają przy zwalczaniu zaparć oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywanie otrębów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka żołądka.

Otręby pszenne – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Posiadają najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich odmian otrębów (43/100 g). Ponadto, zawierają białka (16 g), tłuszcze 5 g) i węglowodany (20 g). Wartość energetyczna otrębów pszennych wynosi 276 kalorii (w 100 g). Spożywanie ich poprawi perystaltykę jelit. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy, poprawiają koncentrację oraz zwalczają stres. Ponadto, otręby pszenne posiadają fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź i cynk.

Otręby żytnie – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby żytnie również są źródłem błonnika, jednak nie zawierają go tyle, co otręby pszenne (39/100 g). W swoim składzie mają także białka (15 g), węglowodany (26 g) i tłuszcze (4 g), natomiast ich wartość energetyczna wynosi 281 kcal. Otręby żytnie charakteryzują się dużą ilością potasu i magnezu, co sprawia, że chronią organizm przed chorobami serca i nadciśnieniem. Zalecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, ponieważ otręby pęcznieją w żołądku, wypełniając go i zmniejszając uczucie głodu. Warto nadmienić, że dostarczają zdecydowanie mniej fosforu i cynku niż pszenna odmiana.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Otręby owsiane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby owsiane posiadają najmniej błonnika ze wszystkich odmian otrębów (10/100 g). Dostarczają za to więcej węglowodanów (55 g), białka (17,5 g) i tłuszczu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (7 g). Wartość energetyczna otrębów owsianych wynosi 376 kalorii (w 100 g). Błonnik zawarty w otrębach zaliczany jest do beta-glukanów, które chronią błony śluzowe, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz triglicerydów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę naczyń.

d1jz0wn

Otręby orkiszowe – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Orkisz to coraz popularniejsza odmiana pszenicy. Jest od niej jednak nieco wartościowszy. Dostarcza ok. 40 g (w 100 g produktu) błonnika. Ponadto, odnajdziemy w nim znaczne ilości białka (19 g), węglowodanów (20 g) i tłuszczu (4,5 g). Spożycie 100 g orkiszu dostarczy organizmowi ok. 278 kalorii. Otręby orkiszowe są bogatym źródłem wapnia oraz żelaza. Wzmocnią kości oraz uchronią przed anemią. Ponadto, zawarty w nich błonnik poprawi pracę jelit i pomoże w walce z zaparciami oraz zbędnymi kilogramami.

Otręby gryczane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby gryczane zapewnią organizmowi 339 kalorii w 100 g produktu. Poza tym, mogą poszczycić się dużą ilością białka (39 g), nieco mniejszą węglowodanów (20 g), błonnika (13 g) i tłuszczu (10 g). W odróżnieniu od poprzednich odmian otrębów, otręby gryczane są bogate w cynk i magnez. Dzięki temu wpływają korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Z pewnością powinny po nie sięgać osoby niedożywione, osłabione i trenujące sport.

Otręby – zastosowanie w kuchni

Otręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem. Wzbogacą naszą owsiankę w dodatkowe wartości odżywcze. Otręby można dodać do zupy czy sosu, a także surówek, sałatek i deserów. Mogą również zastąpić bułkę tartą w panierce do mięs.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj