Obowiązkowe na diecie. Dlaczego warto jeść otręby?

Otręby to zdrowy produkt wspomagający odchudzanie. Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Można wyróżnić otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane. Bez względu na to, które wybierzemy uzupełnimy nimi, niezbędną do prawidłowej przemiany materii, ilość błonnika. Dlatego są jednym z podstawowych produktów w jadłospisie osoby na diecie.

OtrębyOtręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Otręby – charakterystyka

Otręby są produktem powstałym z przemiału zbóż (pszenicy, owsa, żyta lub ryżu) oraz gryki. Otręby składają się w głównej mierze z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają przede wszystkim dużą zawartość błonnika, witamin oraz makro- i mikroelementów. Są to produkty bogate we włókno pokarmowe, dlatego skutecznie działają przy zwalczaniu zaparć oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywanie otrębów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka żołądka.

Otręby pszenne – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Posiadają najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich odmian otrębów (43/100 g). Ponadto, zawierają białka (16 g), tłuszcze 5 g) i węglowodany (20 g). Wartość energetyczna otrębów pszennych wynosi 276 kalorii (w 100 g). Spożywanie ich poprawi perystaltykę jelit. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy, poprawiają koncentrację oraz zwalczają stres. Ponadto, otręby pszenne posiadają fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź i cynk.

Otręby żytnie – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby żytnie również są źródłem błonnika, jednak nie zawierają go tyle, co otręby pszenne (39/100 g). W swoim składzie mają także białka (15 g), węglowodany (26 g) i tłuszcze (4 g), natomiast ich wartość energetyczna wynosi 281 kcal. Otręby żytnie charakteryzują się dużą ilością potasu i magnezu, co sprawia, że chronią organizm przed chorobami serca i nadciśnieniem. Zalecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, ponieważ otręby pęcznieją w żołądku, wypełniając go i zmniejszając uczucie głodu. Warto nadmienić, że dostarczają zdecydowanie mniej fosforu i cynku niż pszenna odmiana.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Otręby owsiane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby owsiane posiadają najmniej błonnika ze wszystkich odmian otrębów (10/100 g). Dostarczają za to więcej węglowodanów (55 g), białka (17,5 g) i tłuszczu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (7 g). Wartość energetyczna otrębów owsianych wynosi 376 kalorii (w 100 g). Błonnik zawarty w otrębach zaliczany jest do beta-glukanów, które chronią błony śluzowe, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz triglicerydów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę naczyń.

Otręby orkiszowe – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Orkisz to coraz popularniejsza odmiana pszenicy. Jest od niej jednak nieco wartościowszy. Dostarcza ok. 40 g (w 100 g produktu) błonnika. Ponadto, odnajdziemy w nim znaczne ilości białka (19 g), węglowodanów (20 g) i tłuszczu (4,5 g). Spożycie 100 g orkiszu dostarczy organizmowi ok. 278 kalorii. Otręby orkiszowe są bogatym źródłem wapnia oraz żelaza. Wzmocnią kości oraz uchronią przed anemią. Ponadto, zawarty w nich błonnik poprawi pracę jelit i pomoże w walce z zaparciami oraz zbędnymi kilogramami.

Otręby gryczane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby gryczane zapewnią organizmowi 339 kalorii w 100 g produktu. Poza tym, mogą poszczycić się dużą ilością białka (39 g), nieco mniejszą węglowodanów (20 g), błonnika (13 g) i tłuszczu (10 g). W odróżnieniu od poprzednich odmian otrębów, otręby gryczane są bogate w cynk i magnez. Dzięki temu wpływają korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Z pewnością powinny po nie sięgać osoby niedożywione, osłabione i trenujące sport.

Otręby – zastosowanie w kuchni

Otręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem. Wzbogacą naszą owsiankę w dodatkowe wartości odżywcze. Otręby można dodać do zupy czy sosu, a także surówek, sałatek i deserów. Mogą również zastąpić bułkę tartą w panierce do mięs.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇