Obowiązkowe na diecie. Dlaczego warto jeść otręby?

Otręby to zdrowy produkt wspomagający odchudzanie. Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Można wyróżnić otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane. Bez względu na to, które wybierzemy uzupełnimy nimi, niezbędną do prawidłowej przemiany materii, ilość błonnika. Dlatego są jednym z podstawowych produktów w jadłospisie osoby na diecie.

OtrębyOtręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Otręby – charakterystyka

Otręby są produktem powstałym z przemiału zbóż (pszenicy, owsa, żyta lub ryżu) oraz gryki. Otręby składają się w głównej mierze z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają przede wszystkim dużą zawartość błonnika, witamin oraz makro- i mikroelementów. Są to produkty bogate we włókno pokarmowe, dlatego skutecznie działają przy zwalczaniu zaparć oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywanie otrębów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka żołądka.

Otręby pszenne – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Posiadają najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich odmian otrębów (43/100 g). Ponadto, zawierają białka (16 g), tłuszcze 5 g) i węglowodany (20 g). Wartość energetyczna otrębów pszennych wynosi 276 kalorii (w 100 g). Spożywanie ich poprawi perystaltykę jelit. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy, poprawiają koncentrację oraz zwalczają stres. Ponadto, otręby pszenne posiadają fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź i cynk.

Otręby żytnie – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby żytnie również są źródłem błonnika, jednak nie zawierają go tyle, co otręby pszenne (39/100 g). W swoim składzie mają także białka (15 g), węglowodany (26 g) i tłuszcze (4 g), natomiast ich wartość energetyczna wynosi 281 kcal. Otręby żytnie charakteryzują się dużą ilością potasu i magnezu, co sprawia, że chronią organizm przed chorobami serca i nadciśnieniem. Zalecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, ponieważ otręby pęcznieją w żołądku, wypełniając go i zmniejszając uczucie głodu. Warto nadmienić, że dostarczają zdecydowanie mniej fosforu i cynku niż pszenna odmiana.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Otręby owsiane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby owsiane posiadają najmniej błonnika ze wszystkich odmian otrębów (10/100 g). Dostarczają za to więcej węglowodanów (55 g), białka (17,5 g) i tłuszczu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (7 g). Wartość energetyczna otrębów owsianych wynosi 376 kalorii (w 100 g). Błonnik zawarty w otrębach zaliczany jest do beta-glukanów, które chronią błony śluzowe, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz triglicerydów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę naczyń.

Otręby orkiszowe – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Orkisz to coraz popularniejsza odmiana pszenicy. Jest od niej jednak nieco wartościowszy. Dostarcza ok. 40 g (w 100 g produktu) błonnika. Ponadto, odnajdziemy w nim znaczne ilości białka (19 g), węglowodanów (20 g) i tłuszczu (4,5 g). Spożycie 100 g orkiszu dostarczy organizmowi ok. 278 kalorii. Otręby orkiszowe są bogatym źródłem wapnia oraz żelaza. Wzmocnią kości oraz uchronią przed anemią. Ponadto, zawarty w nich błonnik poprawi pracę jelit i pomoże w walce z zaparciami oraz zbędnymi kilogramami.

Otręby gryczane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby gryczane zapewnią organizmowi 339 kalorii w 100 g produktu. Poza tym, mogą poszczycić się dużą ilością białka (39 g), nieco mniejszą węglowodanów (20 g), błonnika (13 g) i tłuszczu (10 g). W odróżnieniu od poprzednich odmian otrębów, otręby gryczane są bogate w cynk i magnez. Dzięki temu wpływają korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Z pewnością powinny po nie sięgać osoby niedożywione, osłabione i trenujące sport.

Otręby – zastosowanie w kuchni

Otręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem. Wzbogacą naszą owsiankę w dodatkowe wartości odżywcze. Otręby można dodać do zupy czy sosu, a także surówek, sałatek i deserów. Mogą również zastąpić bułkę tartą w panierce do mięs.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce