Obowiązkowe na diecie. Dlaczego warto jeść otręby?

Otręby to zdrowy produkt wspomagający odchudzanie. Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Można wyróżnić otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane. Bez względu na to, które wybierzemy uzupełnimy nimi, niezbędną do prawidłowej przemiany materii, ilość błonnika. Dlatego są jednym z podstawowych produktów w jadłospisie osoby na diecie.

OtrębyOtręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Otręby – charakterystyka

Otręby są produktem powstałym z przemiału zbóż (pszenicy, owsa, żyta lub ryżu) oraz gryki. Otręby składają się w głównej mierze z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają przede wszystkim dużą zawartość błonnika, witamin oraz makro- i mikroelementów. Są to produkty bogate we włókno pokarmowe, dlatego skutecznie działają przy zwalczaniu zaparć oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywanie otrębów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka żołądka.

Otręby pszenne – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Posiadają najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich odmian otrębów (43/100 g). Ponadto, zawierają białka (16 g), tłuszcze 5 g) i węglowodany (20 g). Wartość energetyczna otrębów pszennych wynosi 276 kalorii (w 100 g). Spożywanie ich poprawi perystaltykę jelit. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy, poprawiają koncentrację oraz zwalczają stres. Ponadto, otręby pszenne posiadają fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź i cynk.

Otręby żytnie – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby żytnie również są źródłem błonnika, jednak nie zawierają go tyle, co otręby pszenne (39/100 g). W swoim składzie mają także białka (15 g), węglowodany (26 g) i tłuszcze (4 g), natomiast ich wartość energetyczna wynosi 281 kcal. Otręby żytnie charakteryzują się dużą ilością potasu i magnezu, co sprawia, że chronią organizm przed chorobami serca i nadciśnieniem. Zalecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, ponieważ otręby pęcznieją w żołądku, wypełniając go i zmniejszając uczucie głodu. Warto nadmienić, że dostarczają zdecydowanie mniej fosforu i cynku niż pszenna odmiana.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Otręby owsiane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby owsiane posiadają najmniej błonnika ze wszystkich odmian otrębów (10/100 g). Dostarczają za to więcej węglowodanów (55 g), białka (17,5 g) i tłuszczu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (7 g). Wartość energetyczna otrębów owsianych wynosi 376 kalorii (w 100 g). Błonnik zawarty w otrębach zaliczany jest do beta-glukanów, które chronią błony śluzowe, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz triglicerydów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę naczyń.

Otręby orkiszowe – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Orkisz to coraz popularniejsza odmiana pszenicy. Jest od niej jednak nieco wartościowszy. Dostarcza ok. 40 g (w 100 g produktu) błonnika. Ponadto, odnajdziemy w nim znaczne ilości białka (19 g), węglowodanów (20 g) i tłuszczu (4,5 g). Spożycie 100 g orkiszu dostarczy organizmowi ok. 278 kalorii. Otręby orkiszowe są bogatym źródłem wapnia oraz żelaza. Wzmocnią kości oraz uchronią przed anemią. Ponadto, zawarty w nich błonnik poprawi pracę jelit i pomoże w walce z zaparciami oraz zbędnymi kilogramami.

Otręby gryczane – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Otręby gryczane zapewnią organizmowi 339 kalorii w 100 g produktu. Poza tym, mogą poszczycić się dużą ilością białka (39 g), nieco mniejszą węglowodanów (20 g), błonnika (13 g) i tłuszczu (10 g). W odróżnieniu od poprzednich odmian otrębów, otręby gryczane są bogate w cynk i magnez. Dzięki temu wpływają korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Z pewnością powinny po nie sięgać osoby niedożywione, osłabione i trenujące sport.

Otręby – zastosowanie w kuchni

Otręby dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem lub kefirem. Wzbogacą naszą owsiankę w dodatkowe wartości odżywcze. Otręby można dodać do zupy czy sosu, a także surówek, sałatek i deserów. Mogą również zastąpić bułkę tartą w panierce do mięs.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji