Nigdy więcej nie zjesz suchych mielonych! Dodaj ten składnik
Jeśli zdarza się, że wasze kotlety mielone wychodzą suche, to doskonale wiecie, że takie kotlety nie należą do najsmaczniejszych. Dodajcie do nich polecany przez nasz składnik, a wasze mielone będą pyszne i soczyste.
Kotlety mielone często wysychają z powodu zbyt długiego smażenia lub dociskania kotletów do patelni. Wówczas z mięsa wyciekają wszystkie soki, a mięso staje się twardsze i wirowate. Sporym błędem jest również przygotowywanie mielonych z chudego mięsa. Dobrym mięsem na kotlety mielone jest na przykład łopatka wieprzowa. Tłuszcz w niej zawarty doskonale nawilża mięso, wytapiając się podczas smażenia.
Przepis na wilgotne mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 bułka pszenna
- 1 niewielka cukinia
- 2 cebule
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz
- olej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowne właściwości gorzkiej czekolady. Badacze wreszcie mają dowód
Sposób przygotowania:
- Bułkę zalewamy wodą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy trochę oleju lub oliwy, a następnie dodajemy cebulę.
- Smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, przyprawiamy, a następnie mieszamy.
- Bułkę odciskamy z wody i wraz z cebulą dodajemy do mięsa.
- Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Odciskamy i również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach kotlety mielone.
- Obsypujemy lekko mąką i obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.