Niezwykłe zastosowanie soku z cytryny. Poprawi zdrowie, ułatwi sprzątanie
Sok z cytryny jest najprawdopodobniej najbardziej uniwersalnym produktem na świecie: ma świetny wpływ na zdrowie człowieka, niweluje brzydkie zapachy, doskonale sprawdza się w gotowaniu, a ku uciesze gospodyń domowych – usuwa kamień i plamy!
Sok z cytryny – wartości odżywcze
Sok z cytryny to niekwestionowana skarbnica witamin i minerałów. Zawiera ogromne pokłady witaminy C oraz witaminę E i witaminy z grupy B. Ponadto, jest źródłem witaminy A (czyli beta-karotenu), a także fitoncydów, które uznawane są za naturalne antybiotyki.
Sok z cytryny dostarczy naszemu organizmowi również flawonoidów odpowiedzialnych za większość procesów fizjologicznych oraz pektyn, czyli jednej z frakcji błonnika.
Poza tym, sok z cytryny jest źródłem makro i mikroelementów: wapnia, sodu, potasu, magnezu, żelaza, manganu i kobaltu. Zawiera także olejki eteryczne.
Prosty sposób na cytrynę
Sok z cytryny - właściwości
Sok z cytryny, wbrew swojej kwaśności, ma działanie odkwaszające. Dzięki temu redukuje zmęczenie, poprawia samopoczucie i niweluje dokuczliwe bóle głowy, a także łagodzi zgagę i wrzody żołądka. Poza tym, sok z cytryny ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wspiera organizm w walce z grypą, przeziębieniem i gorączką. Sok z cytryny skutecznie obniża cholesterol, przeciwdziała zakrzepom, pękaniu naczyń krwionośnym oraz pojawianiu się siniaków. Sprzyja gojeniu się ran, a także zapobiega pękaniu dziąseł.
Sok z cytryny rozpuszczony w szklance wody pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia pracę jelit, reguluje przemianę materii i stymuluje pracę wątroby.
Sok z cytryny zawiera wiele silnych antyoksydantów, dlatego chroni organizm przed pojawieniem się nowotworów. Ma także działanie antyalergiczne, dzięki zawartej w nim hesperydynie. Sok z cytryny wpływa także dobroczynnie na jakość widzenia, a nawet wykazuje właściwości obniżające poziom kwasowej glukozy, co ważne jest u osób walczących z cukrzycą.
Sok z cytryny – zastosowanie
Sok z cytryny znajduje bardzo szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia.
W kuchni doda kwasku sałatkom i sosom. Ryby, szczególnie te hodowane w stawach, po polaniu sokiem z cytryny pozbędą się nieprzyjemnego "zapachu mułu", przy jednoczesnym wyeksponowaniu smaku właściwego. Poza tym, sok z cytryny dodawany jest także jako naturalny aromat do ciast, szczególnie serników.
W zimowe wieczory nic nie rozgrzeje tak jak ciepła herbata z cytryną lub grzaniec piwny z cytryną, miodem i goździkami. Natomiast w upalne letnie dni, schłodzimy się pyszną lemoniada z lodem i miętą.
W kosmetyce sok z cytryny znajdziemy w wybielaczach do zębów i skóry, lekach na aftę, chusteczkach oczyszczających, odżywkach do paznokci czy rozjaśniaczach do włosów. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w tonikach regulującym wytwarzanie sebum i pomadkach nawilżających do ust.
Sok z cytryny jest także świetnym środkiem czyszczącym i dezynfekującym. Usunie nieprzyjemny zapach z desek, słoików i misek, usunie z różnych przedmiotów domowego użytku plamy po burakach czy marchewce. Sok z cytryny połączony z solą zadziała jak płyn do naczyń – bez problemu usunie zalegający tłuszcz z patelni czy kuchenki. Poza tym, wyczyści zlew kuchenny, a z sodą oczyszczoną odkamieni kran, zlew czy umywalkę. Sok z cytryny usunie także trudne plamy z jagody, kawy, herbaty, rdzy, a także wyeliminuje pleśń z zakamarków wokół wanny.
Sok z cytryny, stosowany z ostrożnością, odświeży zaśniedziałą biżuterię, a na ubraniach zadziała jak wybielacz.