Niezwykłe właściwości nieznanych olejów

W kuchni używamy wielu tłuszczów, zarówno tych zwierzęcych, jak i roślinnych. Ogromną grupę z nich zajmują oleje i oliwy. Prym wiodą te najpopularniejsze - olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Ale przecież są też inne. Wśród nich kilka naprawdę mało znanych i zupełnie w Polsce niedocenianych. A szkoda. Bo zarówno ich właściwości prozdrowotne, jak i oryginalny smak mogą wiele wnieść do codziennego menu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Nie tylko olej słonecznikowy i oliwa

Obraz
© 123RF.COM

W kuchni używamy wielu tłuszczów, zarówno tych zwierzęcych, jak i roślinnych. Ogromną grupę z nich zajmują oleje i oliwy. Prym wiodą te najpopularniejsze - olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Ale przecież są też inne. Wśród nich kilka naprawdę mało znanych i zupełnie w Polsce niedocenianych. A szkoda. Bo zarówno ich właściwości prozdrowotne, jak i oryginalny smak mogą wiele wnieść do codziennego menu.

/ 8Olej z awokado

Obraz
© 123RF.COM

Awokado jest owocem tropikalnym, ale głównym krajem, w którym produkuje się z niego olej jest zimna Nowa Zelandia. Panujące w tej części świata niższe temperatury, powodują wolniejsze ich dojrzewanie. Przyczynia się to do wyjątkowego smaku tego oleju. Olej z awokado jest niefiltrowany - uzyskiwany z tłoczenia na zimno. Zawiera bardzo dużo witaminy E, o wiele więcej kwasów nienasyconych niż oliwa. Tłuszcze zawarte w oleju z awokado wspierają przyswajanie przeciwutleniaczy występujących w owocach i warzywach, które opóźniają procesy starzenia. Warto używać go do sałatek, a także do smażenia. Odznacza się on bowiem bardzo wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą niż oliwa z oliwek.

/ 8Olej z żurawiny

Obraz

To bardzo ciekawy tłuszcz - nie jest bowiem tłoczony z całych owoców, a jedynie z ich malutkich pestek. Olej żurawinowy charakteryzuje się unikalnymi właściwościami. Przede wszystkim zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 w idealnej proporcji, niespotykanej nigdzie indziej. Są w nim także sterole roślinne, z beta-sitosterolem, fosfolipidy, przeciwutleniacze, w tym karetonoidy. Olej z nasion żurawin jest też źródłem kompletnej witaminy E. Co ważne, tłuszcz ten jest bardzo trwały i nie traci na wartości nawet przy dłuższym przechowywaniu. Powinniśmy używać go jako dodatku do sałatek, jest także znakomity jako składnik sosów.

/ 8Olej z orzechów włoskich

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy włoskie same w sobie są bardzo kaloryczne. Zawierają również ponad 60 proc. tłuszczów. Nie dziwi więc fakt, że wytłacza się z nich olej. Jedna łyżka oleju orzechowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwasy omega-3. Jest on również bogaty w witaminy A i B. Olej ten ma silne działanie przeciwstresowe, a zawarta w nim witamina E korzystnie wpływa na skórę. Dzięki swoim właściwościom opóźnia procesy starzenia, zapobiega pojawianiu się zmarszczek.

Olej z orzechów włoskich ma charakterystyczny smak i delikatną karmelową nutę - idealnie pasuje więc do sałatek, sosów czy dressingów. Niestety, nie powinniśmy go używać do smażenia. Szybko się pali i staje się gorzki. Szybko także się psuje, więc należy przechowywać go w lodówce.

/ 8Olej z orzeszków pinii

Obraz
© 123RF.COM

Orzeszki pinii to nasiona pewnego gatunku sosny, masowo występującej w południowej Europie i na Bliskim Wschodzie. Smak orzeszków jest tak znakomity, że już w czasach rzymskich zakładano całe plantacje sosny pinii. Najbardziej znanym sposobem użycia orzeszków jest pesto - aromatyczny sos z pinii, bazylii, czosnku i oliwy. Jednak z orzeszków produkuje się także olej. Tłoczony na zimno zawiera mnóstwo białka, działającego antystresowo, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni magnezu, a także cynku, mającego wpływ na płodność. Oleju piniowego używamy w sałatkach - wyraźnie poprawia smak wszystkich składników.

/ 8Olej z pestek dyni

Obraz
© 123RF.COM

Olej z nasion dyni kupimy już powszechnie. W niektórych regionach, jak na przykład w Austrii czy Słowenii jest on jednym z najbardziej popularnych tłuszczów używanych w kuchni. Zawiera głównie kwasy nienasycone, witaminy: E, B1, B2, B6, A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole. Od dawna olej z nasion dyni jest uważany za środek o działaniu przeciwpasożytniczym. Tłuszcz ten ma bardzo charakterystyczną zielono-brązową barwę i jest wyjątkowo aromatyczny - pachnie świeżo i bardzo orzechowo. Warto dodawać go do sałatek, dań mięsnych czy do zup.

/ 8Olej z orzechów cedrowych

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew nazwie, olej ten jest wytłaczany z nasion limby syberyjskiej, a nie cedru. Limby rosną głównie na Syberii i tam właśnie już setki lat temu mieszkańcy zaczęli produkować tłuszcz z nasion tego drzewa. Olej cedrowy bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy z grupy B, witaminę E i F oraz minerały, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Działa wspomagająco na układ pokarmowy. Wskazany dla osób z podwyższoną łamliwością paznokci i włosów, a także dla pracujących w szkodliwych warunkach, wymagających podwyższonego zużycia energii fizycznej i umysłowej. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy, wspomaga pracę wątroby, śledziony i trzustki, wpływa na poziom cholesterolu we krwi, korzystnie oddziałuje na skórę - regeneruje ją i wspomaga kuracje odmładzające. Olej z nasion limby stanowi ważny element diet odchudzających.

/ 8Olej rokitnikowy

Obraz
© 123RF.COM

Kolejnym tłuszczem pochodzącym z Syberii jest olej z rokitnika - rośliny znanej także w Polsce. Owoce tej rosnącej głównie nad morzem rośliny, są jaskrawopomarańczowe i zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Dzięki temu pomarańczowy olej rokitnikowy ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Znakomicie czyści krew, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i stosowany jest w profilaktyce miażdżycy. Olej z rokitnika ma mocny, bardzo charakterystyczny smak. Dlatego używa się go bardzo ostrożnie, bo potrafi zdominować aromat potrawy. Jednak wiosenne sałatki warzywne z tak aromatycznym winegret są o wiele smaczniejsze.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm