Nietypowe lemoniady. Pyszne, orzeźwiające i zdrowe
Idealne na upalny dzień, łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne napoje.
Lemoniada ogórkowa
Idealne na upalny dzień, łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne napoje. Bazą lemoniady idealnej będzie sok z cytrusów, ale kwestia dodatków pozostawia spore pole do eksperymentowania. Oto kilka pomysłów.
Składniki: 1 długi ogórek (ze skórką), 1-2 cytryny, 2 limonki, kilka liści świeżej bazylii, około 1 litra wody mineralnej, cukier trzcinowy dla smaku (wedle uznania).
Przygotowanie: dokładnie umytego ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć miąższ i pozostawić sok. Dodać do niego wyciśnięty sok z cytryny i jednej limonki. Dolać wodę, dosłodzić do smaku. Dodać bazylię i plasterki drugiej (sparzonej i wyszorowanej wcześniej) limonki. Podawać z kostkami lodu.
Lemoniada lawendowa
Składniki: 150 ml soku z cytryny, 3 łyżeczki startej skórki z cytryny (najlepiej bio, wcześniej sparzonej i dokładnie umytej), 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, 120 g cukru, 600 ml wody, plasterki cytryny i kostki lodu do podania.
Przygotowanie: w misce połączyć sok z cytryny z połową wody (300 ml), skórką z cytryny i lawendą. Zostawić na noc, aby smaki się połączyły. Następnego dnia zagotować resztę wody z dodatkiem cukru. Przestudzić i połączyć z przecedzoną miksturą z poprzedniego dnia. Podawać z kostkami lodu i gałązkami lawendy lub plasterkami cytryny.
Lemoniada malinowa
Składniki: 100 g świeżych malin, 2 szklanki wody + 1/2 szklanki wody (gazowanej lub niegazowanej), 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki miodu, 1 łyżka cukru lub 1 łyżeczka ksylitolu.
Przygotowanie: maliny zalać 1/2 szklanki wody, zasypać cukrem, wlać 2 łyżki soku z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Po chwili zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać miód. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia. Chłodniejszą masę przepuścić przez sito. Do mikstury dodać pozostały sok z cytryny i wlać do słoika. Szczelnie zamknąć i podawać po schłodzeniu.
Lemoniada grejpfrutowa
Składniki: 4 różowe grejpfruty, 4 łyżki płynnego miodu, 2 szklanki wody mineralnej, 2 cytryny, kostki lodu.
Przygotowanie: z grejpfrutów wycisnąć sok (za pomocą sokowirówki lub ręcznie). Miód połączyć z 250 ml ciepłej wody (szklanka), a następnie z sokiem z cytrusów. Wlewamy pozostałą wodę i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Drugą cytrynę pokroić w plasterki i dodać do lemoniady wraz z kostkami lodu. Podawać z plasterkami cytrusów.
Lemoniada arbuzowa
Składniki: 1 szklanka listków mięty, 4 i 1/2 łyżki posiekanego imbiru, 3 łyżki syropu z agawy, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/2 szklanki wody, 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza, woda mineralna gazowana lub niegazowana.
Przygotowanie: w rondelku podgrzać syrop z agawy z 1/2 szklanki wody z dodatkiem mięty, imbiru, chili. Gotować chwilę na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz. Bez pokrywki gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Przetrzeć miksturę przez sitko. Dodać zblendowanego arbuza do wywaru. Tuż przed podaniem taką mieszankę połączyć z wodą mineralną i podawać z kostkami lodu.