Niedoceniane, ale bardzo zdrowe mięso. Najlepsze dania z królika

Choć Polska zaliczana jest do czołowych producentów mięsa z królików w Europie, to mięso to rzadko trafia na nasze talerze. Prawie cała produkcja przeznaczana jest bowiem na eksport do krajów zachodnich. Powoli jednak ta sytuacja się zmienia. Polacy coraz częściej wracają do korzeni i poszukują króliczego mięsa, sprawiając, że rośnie liczba sklepów, które mają je w swojej stałej ofercie.

Pieczony królikPieczony królik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Przed laty w wielu gospodarstwach w naszym kraju obowiązkowo stały klatki na króliki. Nie było to dziwne, bo mięso tych zwierząt jest bardzo smaczne i ma wiele zalet. Przede wszystkim charakteryzuje się ono wysoką zawartością białka i ma mało tłuszczu. Aż 90 procent białka z mięsa królików jest przyswajalne przez człowieka, a to dużo więcej niż w przypadku wieprzowiny czy wołowiny.

Przyrządzanie dań z królików nie jest trudne. Mięso szybko się gotuje lub piecze, nie potrzeba wiele czasu, by przygotować smaczny obiad. Niestety przez lata zapomnieliśmy jak przygotowywać królika. Ze względu na zalety tego mięsa, warto sobie przypomnieć. Oto trzy nasze propozycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator

Królik duszony z ziołami

Do przygotowania tego dania potrzebujemy: tuszkę królika, masło, olej, mąkę, świeże zioła (tymianek, rozmaryn, bazylię), ostrą paprykę, sól i pieprz. Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju oraz maśle. Przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą, dodajemy posiekane zioła, paprykę i dusimy wszystko, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje. Duszonego królika możemy podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Koniecznie w towarzystwie delikatnej surówki.

Królik w śmietanie

To jeden z najbardziej klasycznych sposobów przyrządzania mięsa z królika. Potrzebujemy: tuszkę królika, masło, śmietanę 18 proc., cebulę, czosnek, szczypiorek, bulion warzywny, sól i pieprz. Podzielonego na kawałki królika obsmażamy na maśle i przekładamy do rondla. Cebulę i czosnek siekamy i także podsmażamy, a potem dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy z ziemniakami.

Królik pieczony

Zacznijmy od składników. Potrzebne nam będą: mięso z królika, sok z cytryny, olej, czosnek, majeranek, zielona pietruszka, sól i pieprz. Królika myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinę. Olej i sok z cytryny dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji. Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wkładamy królika do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około dwie godziny. Gotowe! Pieczeń z królika doskonale pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki z buraków.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja