Trwa ładowanie...

Nie wyrzucaj ziemniaków z pędami. Możesz je użyć pod jednym warunkiem

Zdarzyło ci się kiedyś, że kupione przez ciebie ziemniaki zaczęły wypuszczać pędy? Większość z nas wyrzuca je, bojąc się, że takie warzywo stało się niejadalne czy wręcz toksyczne. Naukowcy postanowili rozstrzygnąć raz na zawsze, czy możemy jeść ziemniaki z pędami, czy też nie.

Nie wyrzucaj ziemniaków z pędami. Możesz je użyć pod jednym warunkiemŹródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Jeśli kupionych ziemniaków nie użyjemy od razu, tylko pozwolimy im poleżeć w naszej spiżarce czy lodówce, po jakimś czasie zmiękną i zaczną wypuszczać małe, białe pędy. Dla wielu z nas to sygnał, że taki ziemniak nie nadaje się już do spożycia. W efekcie każdego roku do kosza trafiają setki tysięcy zdrowo wyglądających ziemniaków z pędami.

Tymczasem biotechnolodzy żywności z Lincoln University rozstrzygnęli raz na zawsze – ziemniaki z pędami są równie jadalne, jak te, które nie wypuściły jeszcze pędów. Naukowcy przebadali 802 dwuipółkilogramowe torby ziemniakami, zakupione w 6 różnych supermarketach. Okazało się, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków - szansa na to, że warzywa zaczną wypuszczać pędy po tygodniu od zakupu, nawet, jeśli były przechowywane w ciemnych, suchym i chłodnym miejscu, wynosi dokładnie 50:50.

Prowadząca badanie dr Chris Bishop stwierdziła w rozmowie z "Daily Mail", że kiełkowanie ziemniaków jest najczęstszą przyczyną ich wyrzucania. – Produkujemy odpadki, już obierając ziemniaki. Prawdopodobnie obieramy je za bardzo – powiedziała dr Bishop. Tymczasem naukowcy z Lincoln University przekonują, że ziemniaki z pędami można bezpiecznie jeść, o ile wcześniej usuniemy z nich pędy. Wystarczy wykroić je małym nożykiem. Reszta warzywa będzie smakować tak samo, jak zwykły ziemniak.

- W te święta wielu kucharzy i kucharek, kiedy ma do wyboru wykrojenie pędów lub ugotowanie mniejszej ilości ziemniaków do dania, wybiera to drugie. A tak nie musi być – przekonuje naukowiec.

d3dgkl7

W żadnym razie nie powinniśmy jednak jeść pędów ziemniaka. Znajdują się w nich bowiem solanina i inne toksyczne glikoalkaloidy. Ich spożycie może spowodować ból głowy, wymioty i inne symptomy zatrucia pokarmowego. Solanina nie występuje jednak w pozostałej części ziemniaka, dlatego po usunięciu białych wypustek, warzywo wciąż nadaje się do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj