Nie wyrzucaj ziemniaków z pędami. Możesz je użyć pod jednym warunkiem

Zdarzyło ci się kiedyś, że kupione przez ciebie ziemniaki zaczęły wypuszczać pędy? Większość z nas wyrzuca je, bojąc się, że takie warzywo stało się niejadalne czy wręcz toksyczne. Naukowcy postanowili rozstrzygnąć raz na zawsze, czy możemy jeść ziemniaki z pędami, czy też nie.

Większość z nas wyrzuca ziemniaki z pędami. To błąd.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Jeśli kupionych ziemniaków nie użyjemy od razu, tylko pozwolimy im poleżeć w naszej spiżarce czy lodówce, po jakimś czasie zmiękną i zaczną wypuszczać małe, białe pędy. Dla wielu z nas to sygnał, że taki ziemniak nie nadaje się już do spożycia. W efekcie każdego roku do kosza trafiają setki tysięcy zdrowo wyglądających ziemniaków z pędami.

Tymczasem biotechnolodzy żywności z Lincoln University rozstrzygnęli raz na zawsze – ziemniaki z pędami są równie jadalne, jak te, które nie wypuściły jeszcze pędów. Naukowcy przebadali 802 dwuipółkilogramowe torby ziemniakami, zakupione w 6 różnych supermarketach. Okazało się, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków - szansa na to, że warzywa zaczną wypuszczać pędy po tygodniu od zakupu, nawet, jeśli były przechowywane w ciemnych, suchym i chłodnym miejscu, wynosi dokładnie 50:50.

Prowadząca badanie dr Chris Bishop stwierdziła w rozmowie z "Daily Mail", że kiełkowanie ziemniaków jest najczęstszą przyczyną ich wyrzucania. – Produkujemy odpadki, już obierając ziemniaki. Prawdopodobnie obieramy je za bardzo – powiedziała dr Bishop. Tymczasem naukowcy z Lincoln University przekonują, że ziemniaki z pędami można bezpiecznie jeść, o ile wcześniej usuniemy z nich pędy. Wystarczy wykroić je małym nożykiem. Reszta warzywa będzie smakować tak samo, jak zwykły ziemniak.

- W te święta wielu kucharzy i kucharek, kiedy ma do wyboru wykrojenie pędów lub ugotowanie mniejszej ilości ziemniaków do dania, wybiera to drugie. A tak nie musi być – przekonuje naukowiec.

W żadnym razie nie powinniśmy jednak jeść pędów ziemniaka. Znajdują się w nich bowiem solanina i inne toksyczne glikoalkaloidy. Ich spożycie może spowodować ból głowy, wymioty i inne symptomy zatrucia pokarmowego. Solanina nie występuje jednak w pozostałej części ziemniaka, dlatego po usunięciu białych wypustek, warzywo wciąż nadaje się do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw