Nie wyrzucaj ziemniaków z pędami. Możesz je użyć pod jednym warunkiem

Zdarzyło ci się kiedyś, że kupione przez ciebie ziemniaki zaczęły wypuszczać pędy? Większość z nas wyrzuca je, bojąc się, że takie warzywo stało się niejadalne czy wręcz toksyczne. Naukowcy postanowili rozstrzygnąć raz na zawsze, czy możemy jeść ziemniaki z pędami, czy też nie.

Większość z nas wyrzuca ziemniaki z pędami. To błąd.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Jeśli kupionych ziemniaków nie użyjemy od razu, tylko pozwolimy im poleżeć w naszej spiżarce czy lodówce, po jakimś czasie zmiękną i zaczną wypuszczać małe, białe pędy. Dla wielu z nas to sygnał, że taki ziemniak nie nadaje się już do spożycia. W efekcie każdego roku do kosza trafiają setki tysięcy zdrowo wyglądających ziemniaków z pędami.

Tymczasem biotechnolodzy żywności z Lincoln University rozstrzygnęli raz na zawsze – ziemniaki z pędami są równie jadalne, jak te, które nie wypuściły jeszcze pędów. Naukowcy przebadali 802 dwuipółkilogramowe torby ziemniakami, zakupione w 6 różnych supermarketach. Okazało się, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków - szansa na to, że warzywa zaczną wypuszczać pędy po tygodniu od zakupu, nawet, jeśli były przechowywane w ciemnych, suchym i chłodnym miejscu, wynosi dokładnie 50:50.

Prowadząca badanie dr Chris Bishop stwierdziła w rozmowie z "Daily Mail", że kiełkowanie ziemniaków jest najczęstszą przyczyną ich wyrzucania. – Produkujemy odpadki, już obierając ziemniaki. Prawdopodobnie obieramy je za bardzo – powiedziała dr Bishop. Tymczasem naukowcy z Lincoln University przekonują, że ziemniaki z pędami można bezpiecznie jeść, o ile wcześniej usuniemy z nich pędy. Wystarczy wykroić je małym nożykiem. Reszta warzywa będzie smakować tak samo, jak zwykły ziemniak.

- W te święta wielu kucharzy i kucharek, kiedy ma do wyboru wykrojenie pędów lub ugotowanie mniejszej ilości ziemniaków do dania, wybiera to drugie. A tak nie musi być – przekonuje naukowiec.

W żadnym razie nie powinniśmy jednak jeść pędów ziemniaka. Znajdują się w nich bowiem solanina i inne toksyczne glikoalkaloidy. Ich spożycie może spowodować ból głowy, wymioty i inne symptomy zatrucia pokarmowego. Solanina nie występuje jednak w pozostałej części ziemniaka, dlatego po usunięciu białych wypustek, warzywo wciąż nadaje się do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥