Nie wyrzucaj ziemniaków z pędami. Możesz je użyć pod jednym warunkiem

Zdarzyło ci się kiedyś, że kupione przez ciebie ziemniaki zaczęły wypuszczać pędy? Większość z nas wyrzuca je, bojąc się, że takie warzywo stało się niejadalne czy wręcz toksyczne. Naukowcy postanowili rozstrzygnąć raz na zawsze, czy możemy jeść ziemniaki z pędami, czy też nie.

Większość z nas wyrzuca ziemniaki z pędami. To błąd.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Jeśli kupionych ziemniaków nie użyjemy od razu, tylko pozwolimy im poleżeć w naszej spiżarce czy lodówce, po jakimś czasie zmiękną i zaczną wypuszczać małe, białe pędy. Dla wielu z nas to sygnał, że taki ziemniak nie nadaje się już do spożycia. W efekcie każdego roku do kosza trafiają setki tysięcy zdrowo wyglądających ziemniaków z pędami.

Tymczasem biotechnolodzy żywności z Lincoln University rozstrzygnęli raz na zawsze – ziemniaki z pędami są równie jadalne, jak te, które nie wypuściły jeszcze pędów. Naukowcy przebadali 802 dwuipółkilogramowe torby ziemniakami, zakupione w 6 różnych supermarketach. Okazało się, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków - szansa na to, że warzywa zaczną wypuszczać pędy po tygodniu od zakupu, nawet, jeśli były przechowywane w ciemnych, suchym i chłodnym miejscu, wynosi dokładnie 50:50.

Prowadząca badanie dr Chris Bishop stwierdziła w rozmowie z "Daily Mail", że kiełkowanie ziemniaków jest najczęstszą przyczyną ich wyrzucania. – Produkujemy odpadki, już obierając ziemniaki. Prawdopodobnie obieramy je za bardzo – powiedziała dr Bishop. Tymczasem naukowcy z Lincoln University przekonują, że ziemniaki z pędami można bezpiecznie jeść, o ile wcześniej usuniemy z nich pędy. Wystarczy wykroić je małym nożykiem. Reszta warzywa będzie smakować tak samo, jak zwykły ziemniak.

- W te święta wielu kucharzy i kucharek, kiedy ma do wyboru wykrojenie pędów lub ugotowanie mniejszej ilości ziemniaków do dania, wybiera to drugie. A tak nie musi być – przekonuje naukowiec.

W żadnym razie nie powinniśmy jednak jeść pędów ziemniaka. Znajdują się w nich bowiem solanina i inne toksyczne glikoalkaloidy. Ich spożycie może spowodować ból głowy, wymioty i inne symptomy zatrucia pokarmowego. Solanina nie występuje jednak w pozostałej części ziemniaka, dlatego po usunięciu białych wypustek, warzywo wciąż nadaje się do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru