Nie wyrzucaj ziemniaków z pędami. Możesz je użyć pod jednym warunkiem

Zdarzyło ci się kiedyś, że kupione przez ciebie ziemniaki zaczęły wypuszczać pędy? Większość z nas wyrzuca je, bojąc się, że takie warzywo stało się niejadalne czy wręcz toksyczne. Naukowcy postanowili rozstrzygnąć raz na zawsze, czy możemy jeść ziemniaki z pędami, czy też nie.

Większość z nas wyrzuca ziemniaki z pędami. To błąd.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Jeśli kupionych ziemniaków nie użyjemy od razu, tylko pozwolimy im poleżeć w naszej spiżarce czy lodówce, po jakimś czasie zmiękną i zaczną wypuszczać małe, białe pędy. Dla wielu z nas to sygnał, że taki ziemniak nie nadaje się już do spożycia. W efekcie każdego roku do kosza trafiają setki tysięcy zdrowo wyglądających ziemniaków z pędami.

Tymczasem biotechnolodzy żywności z Lincoln University rozstrzygnęli raz na zawsze – ziemniaki z pędami są równie jadalne, jak te, które nie wypuściły jeszcze pędów. Naukowcy przebadali 802 dwuipółkilogramowe torby ziemniakami, zakupione w 6 różnych supermarketach. Okazało się, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków - szansa na to, że warzywa zaczną wypuszczać pędy po tygodniu od zakupu, nawet, jeśli były przechowywane w ciemnych, suchym i chłodnym miejscu, wynosi dokładnie 50:50.

Prowadząca badanie dr Chris Bishop stwierdziła w rozmowie z "Daily Mail", że kiełkowanie ziemniaków jest najczęstszą przyczyną ich wyrzucania. – Produkujemy odpadki, już obierając ziemniaki. Prawdopodobnie obieramy je za bardzo – powiedziała dr Bishop. Tymczasem naukowcy z Lincoln University przekonują, że ziemniaki z pędami można bezpiecznie jeść, o ile wcześniej usuniemy z nich pędy. Wystarczy wykroić je małym nożykiem. Reszta warzywa będzie smakować tak samo, jak zwykły ziemniak.

- W te święta wielu kucharzy i kucharek, kiedy ma do wyboru wykrojenie pędów lub ugotowanie mniejszej ilości ziemniaków do dania, wybiera to drugie. A tak nie musi być – przekonuje naukowiec.

W żadnym razie nie powinniśmy jednak jeść pędów ziemniaka. Znajdują się w nich bowiem solanina i inne toksyczne glikoalkaloidy. Ich spożycie może spowodować ból głowy, wymioty i inne symptomy zatrucia pokarmowego. Solanina nie występuje jednak w pozostałej części ziemniaka, dlatego po usunięciu białych wypustek, warzywo wciąż nadaje się do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja