Nie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukinii

Sezon na potrawy z cukinii trwa. Sprawdź, jak można wykorzystać ją w kuchni. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz - polecane przez nią placuszki z cukinii będą stanowić ciekawą konkurencję dla klasycznych placków ziemniaczanych. Z dodatkiem gęstej śmietany i wędzonym łososiem będą się prezentować i smakować wyśmienicie.

Nie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukiniiNie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukinii
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 2 jajka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 1 garść koperku
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • do podania: plastry wędzonego łososia i gęsta śmietana

Przepis

Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru "soku".
Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, śmietanę, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości