Nie tylko do zupy. Korzeń pietruszki w kuchni

Korzeń pietruszki wyróżnia się wśród innych warzyw bardzo intensywnym smakiem i aromatem, dlatego ma szereg zastosowań w kuchni. Najczęściej dodajemy pietruszkę do zup i sałatek, a świeżą natką dekorujemy potrawy i doprawiamy sosy. Pietruszka jest cenna nie tylko ze względu na zastosowania kulinarne, ale także szereg właściwości odżywczych, jakie kryje w sobie zarówno korzeń, jak i części zielone.

PietruszkaKorzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Korzeń pietruszki – charakterystyka

Pietruszka korzeniowa to charakterystyczne warzywo o białym i twardym korzeniu. Ma bardzo intensywny aromat i smak. Warto wiedzieć, że pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej i korzeniowej. Tę pierwszą uprawia się głównie dla części zielonych, a jej korzeń jest niejadalny. Natomiast druga odmiana może być wykorzystywana w całości. Jadalny jest , zarówno korzeń, jak i natka. Poza walorami kulinarnymi pietruszka jest cenionym surowcem w lecznice. Przyrządza się z niej lecznicze olejki, napary.

Korzeń pietruszki – właściwości

Korzeń pietruszki na surowo może posłużyć jako zdrowa i naturalna alternatywna dla gumy do żucia. Warzywo ma bowiem intensywnie świeży aromat, dzięki czemu może niwelować problem nieświeżego oddechu. Wystarczy bardzo dokładnie oczyścić korzeń i po prostu chrupać na surowo. Tę samą funkcję spełnia także wywar z korzenia pietruszki, którym śmiało możemy płukać usta. Co więcej pietruszka zawiera chlorofil, który jest naturalnym środkiem antyseptycznym i pomaga zapobiegać rozwojowi bakterii w jamie ustnej.

Jedzenie korzenia pietruszki dostarcza nam przede wszystkim flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu wielu chorób, witaminy C, A oraz minerałów: wapnia i żelaza. W korzeniu pietruszki znajdziemy także sole mineralne, substancje śluzowe oraz związki cukrowe. Warzywo jest pomocne w leczeniu rozmaitych problemów trawiennych. Zawarte w niej substancje pobudzają do pracy enzymy trawienne i działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dzięki czemu pokarmy są łatwiej przyswajalne. Ponadto korzeń pietruszki ma właściwości pomocne przy wszelkich dietach oczyszczających. Warzywo jest bowiem moczopędne, a dzięki temu przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Co ciekawe, korzeń pietruszki zastosowanie znajduje również w "produkcji" środków psychoaktywnych. Zawarty w roślinie olejek eteryczny jest źródłem mirystycyny i apiolu, które mogą mieć działanie podobne do marihuany. W korzeniu pietruszki obu substancji jest jednak niewiele. Znacznie więcej znajdziemy ich w owocach i nasionach pietruszki.

Korzeń pietruszki – zastosowanie w kuchni

Korzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach. W połączeniu z selerem, marchewką , porem, cebulą i świeżymi ziołami nadaje potrawom niezwykły aromat i smak. Warto jednak pamiętać, że korzeń pietruszki może mieć o wiele więcej zastosowań. Z łatwością przygotujemy z niego np. puree, frytki czy sałatki.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości