WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Nie tylko do zupy. Korzeń pietruszki w kuchni

Korzeń pietruszki wyróżnia się wśród innych warzyw bardzo intensywnym smakiem i aromatem, dlatego ma szereg zastosowań w kuchni. Najczęściej dodajemy pietruszkę do zup i sałatek, a świeżą natką dekorujemy potrawy i doprawiamy sosy. Pietruszka jest cenna nie tylko ze względu na zastosowania kulinarne, ale także szereg właściwości odżywczych, jakie kryje w sobie zarówno korzeń, jak i części zielone.

PietruszkaKorzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Korzeń pietruszki – charakterystyka

Pietruszka korzeniowa to charakterystyczne warzywo o białym i twardym korzeniu. Ma bardzo intensywny aromat i smak. Warto wiedzieć, że pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej i korzeniowej. Tę pierwszą uprawia się głównie dla części zielonych, a jej korzeń jest niejadalny. Natomiast druga odmiana może być wykorzystywana w całości. Jadalny jest , zarówno korzeń, jak i natka. Poza walorami kulinarnymi pietruszka jest cenionym surowcem w lecznice. Przyrządza się z niej lecznicze olejki, napary.

Korzeń pietruszki – właściwości

Korzeń pietruszki na surowo może posłużyć jako zdrowa i naturalna alternatywna dla gumy do żucia. Warzywo ma bowiem intensywnie świeży aromat, dzięki czemu może niwelować problem nieświeżego oddechu. Wystarczy bardzo dokładnie oczyścić korzeń i po prostu chrupać na surowo. Tę samą funkcję spełnia także wywar z korzenia pietruszki, którym śmiało możemy płukać usta. Co więcej pietruszka zawiera chlorofil, który jest naturalnym środkiem antyseptycznym i pomaga zapobiegać rozwojowi bakterii w jamie ustnej.

Jedzenie korzenia pietruszki dostarcza nam przede wszystkim flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu wielu chorób, witaminy C, A oraz minerałów: wapnia i żelaza. W korzeniu pietruszki znajdziemy także sole mineralne, substancje śluzowe oraz związki cukrowe. Warzywo jest pomocne w leczeniu rozmaitych problemów trawiennych. Zawarte w niej substancje pobudzają do pracy enzymy trawienne i działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dzięki czemu pokarmy są łatwiej przyswajalne. Ponadto korzeń pietruszki ma właściwości pomocne przy wszelkich dietach oczyszczających. Warzywo jest bowiem moczopędne, a dzięki temu przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Co ciekawe, korzeń pietruszki zastosowanie znajduje również w "produkcji" środków psychoaktywnych. Zawarty w roślinie olejek eteryczny jest źródłem mirystycyny i apiolu, które mogą mieć działanie podobne do marihuany. W korzeniu pietruszki obu substancji jest jednak niewiele. Znacznie więcej znajdziemy ich w owocach i nasionach pietruszki.

Korzeń pietruszki – zastosowanie w kuchni

Korzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach. W połączeniu z selerem, marchewką , porem, cebulą i świeżymi ziołami nadaje potrawom niezwykły aromat i smak. Warto jednak pamiętać, że korzeń pietruszki może mieć o wiele więcej zastosowań. Z łatwością przygotujemy z niego np. puree, frytki czy sałatki.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów