Trwa ładowanie...

Nie tylko do zupy. Korzeń pietruszki w kuchni

Korzeń pietruszki wyróżnia się wśród innych warzyw bardzo intensywnym smakiem i aromatem, dlatego ma szereg zastosowań w kuchni. Najczęściej dodajemy pietruszkę do zup i sałatek, a świeżą natką dekorujemy potrawy i doprawiamy sosy. Pietruszka jest cenna nie tylko ze względu na zastosowania kulinarne, ale także szereg właściwości odżywczych, jakie kryje w sobie zarówno korzeń, jak i części zielone.

Korzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach Korzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach Źródło: Adobe Stock
d11i16y
d11i16y

Korzeń pietruszki – charakterystyka

Pietruszka korzeniowa to charakterystyczne warzywo o białym i twardym korzeniu. Ma bardzo intensywny aromat i smak. Warto wiedzieć, że pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej i korzeniowej. Tę pierwszą uprawia się głównie dla części zielonych, a jej korzeń jest niejadalny. Natomiast druga odmiana może być wykorzystywana w całości. Jadalny jest , zarówno korzeń, jak i natka. Poza walorami kulinarnymi pietruszka jest cenionym surowcem w lecznice. Przyrządza się z niej lecznicze olejki, napary.

Korzeń pietruszki – właściwości

Korzeń pietruszki na surowo może posłużyć jako zdrowa i naturalna alternatywna dla gumy do żucia. Warzywo ma bowiem intensywnie świeży aromat, dzięki czemu może niwelować problem nieświeżego oddechu. Wystarczy bardzo dokładnie oczyścić korzeń i po prostu chrupać na surowo. Tę samą funkcję spełnia także wywar z korzenia pietruszki, którym śmiało możemy płukać usta. Co więcej pietruszka zawiera chlorofil, który jest naturalnym środkiem antyseptycznym i pomaga zapobiegać rozwojowi bakterii w jamie ustnej.

Jedzenie korzenia pietruszki dostarcza nam przede wszystkim flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu wielu chorób, witaminy C, A oraz minerałów: wapnia i żelaza. W korzeniu pietruszki znajdziemy także sole mineralne, substancje śluzowe oraz związki cukrowe. Warzywo jest pomocne w leczeniu rozmaitych problemów trawiennych. Zawarte w niej substancje pobudzają do pracy enzymy trawienne i działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dzięki czemu pokarmy są łatwiej przyswajalne. Ponadto korzeń pietruszki ma właściwości pomocne przy wszelkich dietach oczyszczających. Warzywo jest bowiem moczopędne, a dzięki temu przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Co ciekawe, korzeń pietruszki zastosowanie znajduje również w "produkcji" środków psychoaktywnych. Zawarty w roślinie olejek eteryczny jest źródłem mirystycyny i apiolu, które mogą mieć działanie podobne do marihuany. W korzeniu pietruszki obu substancji jest jednak niewiele. Znacznie więcej znajdziemy ich w owocach i nasionach pietruszki.

d11i16y

Korzeń pietruszki – zastosowanie w kuchni

Korzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach. W połączeniu z selerem, marchewką , porem, cebulą i świeżymi ziołami nadaje potrawom niezwykły aromat i smak. Warto jednak pamiętać, że korzeń pietruszki może mieć o wiele więcej zastosowań. Z łatwością przygotujemy z niego np. puree, frytki czy sałatki.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d11i16y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
Więcej tematów