Nie tylko do zupy. Korzeń pietruszki w kuchni

Korzeń pietruszki wyróżnia się wśród innych warzyw bardzo intensywnym smakiem i aromatem, dlatego ma szereg zastosowań w kuchni. Najczęściej dodajemy pietruszkę do zup i sałatek, a świeżą natką dekorujemy potrawy i doprawiamy sosy. Pietruszka jest cenna nie tylko ze względu na zastosowania kulinarne, ale także szereg właściwości odżywczych, jakie kryje w sobie zarówno korzeń, jak i części zielone.

PietruszkaKorzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Korzeń pietruszki – charakterystyka

Pietruszka korzeniowa to charakterystyczne warzywo o białym i twardym korzeniu. Ma bardzo intensywny aromat i smak. Warto wiedzieć, że pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej i korzeniowej. Tę pierwszą uprawia się głównie dla części zielonych, a jej korzeń jest niejadalny. Natomiast druga odmiana może być wykorzystywana w całości. Jadalny jest , zarówno korzeń, jak i natka. Poza walorami kulinarnymi pietruszka jest cenionym surowcem w lecznice. Przyrządza się z niej lecznicze olejki, napary.

Korzeń pietruszki – właściwości

Korzeń pietruszki na surowo może posłużyć jako zdrowa i naturalna alternatywna dla gumy do żucia. Warzywo ma bowiem intensywnie świeży aromat, dzięki czemu może niwelować problem nieświeżego oddechu. Wystarczy bardzo dokładnie oczyścić korzeń i po prostu chrupać na surowo. Tę samą funkcję spełnia także wywar z korzenia pietruszki, którym śmiało możemy płukać usta. Co więcej pietruszka zawiera chlorofil, który jest naturalnym środkiem antyseptycznym i pomaga zapobiegać rozwojowi bakterii w jamie ustnej.

Jedzenie korzenia pietruszki dostarcza nam przede wszystkim flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu wielu chorób, witaminy C, A oraz minerałów: wapnia i żelaza. W korzeniu pietruszki znajdziemy także sole mineralne, substancje śluzowe oraz związki cukrowe. Warzywo jest pomocne w leczeniu rozmaitych problemów trawiennych. Zawarte w niej substancje pobudzają do pracy enzymy trawienne i działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dzięki czemu pokarmy są łatwiej przyswajalne. Ponadto korzeń pietruszki ma właściwości pomocne przy wszelkich dietach oczyszczających. Warzywo jest bowiem moczopędne, a dzięki temu przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Co ciekawe, korzeń pietruszki zastosowanie znajduje również w "produkcji" środków psychoaktywnych. Zawarty w roślinie olejek eteryczny jest źródłem mirystycyny i apiolu, które mogą mieć działanie podobne do marihuany. W korzeniu pietruszki obu substancji jest jednak niewiele. Znacznie więcej znajdziemy ich w owocach i nasionach pietruszki.

Korzeń pietruszki – zastosowanie w kuchni

Korzeń pietruszki jest składnikiem włoszczyzny, dlatego najczęściej ląduje w zupach. W połączeniu z selerem, marchewką , porem, cebulą i świeżymi ziołami nadaje potrawom niezwykły aromat i smak. Warto jednak pamiętać, że korzeń pietruszki może mieć o wiele więcej zastosowań. Z łatwością przygotujemy z niego np. puree, frytki czy sałatki.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm