Nie przesadzaj z ilością ryżu. Dowiedz się, dlaczego

Ryż zawiera wiele cennych składników. Przede wszystkim jest źródłem węglowodanów, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Okazuje się jednak, że jeśli spożywamy go za dużo, może być groźny dla naszego zdrowia.

ryżRyż jest niebezpieczny dla naszego zdrowia?
Źródło zdjęć: © Pixabay
Dominika Czerniszewska

Polacy często wykorzystują ryż jako alternatywa dla kasz, makaronów, ziemniaków. Natomiast dla 1/3 ludności świata stanowi on podstawę wyżywienia. Głównie dla mieszkańców wschodniej i południowo-wschodniej części Azji. Okazuje się jednak, że spożywanie go w zbyt dużej ilości może niekorzystanie wpłynąć na nasze zdrowie.

Jak gotować ryż, żeby miał jak najmniej arsenu?

Badacze przestrzegają, by nie spożywać ryżu w zbyt dużej ilości

Naukowcy z Manchesteru podkreślają, że ryż zawiera bardzo dużo arsenu, który jest jednym z cennych mikroelementów, ale jego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje bardzo silne zatrucia i groźne objawy. Dodatkowo arsen zajmuje przodującą pozycję na oficjalniej liście rakotwórczych pierwiastków i substancji.

Naukowcy z The University of Manchester i The University of Salford przeprowadzili badanie, które przedstawia powiązanie arsenu z ryzykiem nowotworów. Wyniki analizy ukazały się na łamach czasopisma medycznego "Science of the Total Environment". Okazuje się, że wysokie spożycie ryżu zawierającego nieorganiczny arsen zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci na skutek chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych nawet o 11 proc.

Naukowcy zaznaczają jednak, że nie trzeba rezygnować z ryżu. Po prostu ważne jest, by zachować umiar. Dla osoby dorosłej bezpieczna dawka wynosi 100 g surowego produkty.

Źródło: PAP Life

Ryż zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca. Badania naukowe wyjaśniają

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu