Nie przesadzaj z ilością ryżu. Dowiedz się, dlaczego

Ryż zawiera wiele cennych składników. Przede wszystkim jest źródłem węglowodanów, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Okazuje się jednak, że jeśli spożywamy go za dużo, może być groźny dla naszego zdrowia.

ryżRyż jest niebezpieczny dla naszego zdrowia?
Źródło zdjęć: © Pixabay
Dominika Czerniszewska

Polacy często wykorzystują ryż jako alternatywa dla kasz, makaronów, ziemniaków. Natomiast dla 1/3 ludności świata stanowi on podstawę wyżywienia. Głównie dla mieszkańców wschodniej i południowo-wschodniej części Azji. Okazuje się jednak, że spożywanie go w zbyt dużej ilości może niekorzystanie wpłynąć na nasze zdrowie.

Jak gotować ryż, żeby miał jak najmniej arsenu?

Badacze przestrzegają, by nie spożywać ryżu w zbyt dużej ilości

Naukowcy z Manchesteru podkreślają, że ryż zawiera bardzo dużo arsenu, który jest jednym z cennych mikroelementów, ale jego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje bardzo silne zatrucia i groźne objawy. Dodatkowo arsen zajmuje przodującą pozycję na oficjalniej liście rakotwórczych pierwiastków i substancji.

Naukowcy z The University of Manchester i The University of Salford przeprowadzili badanie, które przedstawia powiązanie arsenu z ryzykiem nowotworów. Wyniki analizy ukazały się na łamach czasopisma medycznego "Science of the Total Environment". Okazuje się, że wysokie spożycie ryżu zawierającego nieorganiczny arsen zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci na skutek chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych nawet o 11 proc.

Naukowcy zaznaczają jednak, że nie trzeba rezygnować z ryżu. Po prostu ważne jest, by zachować umiar. Dla osoby dorosłej bezpieczna dawka wynosi 100 g surowego produkty.

Źródło: PAP Life

Ryż zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca. Badania naukowe wyjaśniają

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód