Nie przesadzaj z ilością ryżu. Dowiedz się, dlaczego
Ryż zawiera wiele cennych składników. Przede wszystkim jest źródłem węglowodanów, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Okazuje się jednak, że jeśli spożywamy go za dużo, może być groźny dla naszego zdrowia.
Polacy często wykorzystują ryż jako alternatywa dla kasz, makaronów, ziemniaków. Natomiast dla 1/3 ludności świata stanowi on podstawę wyżywienia. Głównie dla mieszkańców wschodniej i południowo-wschodniej części Azji. Okazuje się jednak, że spożywanie go w zbyt dużej ilości może niekorzystanie wpłynąć na nasze zdrowie.
Jak gotować ryż, żeby miał jak najmniej arsenu?
Badacze przestrzegają, by nie spożywać ryżu w zbyt dużej ilości
Naukowcy z Manchesteru podkreślają, że ryż zawiera bardzo dużo arsenu, który jest jednym z cennych mikroelementów, ale jego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje bardzo silne zatrucia i groźne objawy. Dodatkowo arsen zajmuje przodującą pozycję na oficjalniej liście rakotwórczych pierwiastków i substancji.
Naukowcy z The University of Manchester i The University of Salford przeprowadzili badanie, które przedstawia powiązanie arsenu z ryzykiem nowotworów. Wyniki analizy ukazały się na łamach czasopisma medycznego "Science of the Total Environment". Okazuje się, że wysokie spożycie ryżu zawierającego nieorganiczny arsen zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci na skutek chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych nawet o 11 proc.
Naukowcy zaznaczają jednak, że nie trzeba rezygnować z ryżu. Po prostu ważne jest, by zachować umiar. Dla osoby dorosłej bezpieczna dawka wynosi 100 g surowego produkty.
Źródło: PAP Life