Naturalny antybiotyk zastąpi ten z apteki. Agnieszka Maciąg poleca syrop z chrzanu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Leczy infekcje i odchudza

Obraz
© 123RF.COM

Naturalne antybiotyki z kuchni to w sezonie infekcji (czyli teraz) prawdziwe skarby. Zazwyczaj kojarzymy je jednak z niezbyt smacznym syropem z cebuli czy miksturami z czosnkiem. Tymczasem na liście naturalnych składników do walki z chorobą jest też coś pysznego – chrzan.

/ 5Słowiański żeń-szeń

Obraz
© 123RF.COM

Chrzan to korzeń przebadany naukowo pod bardzo wieloma względami. Jego właściwości doceniła również Agnieszka Maciąg, znana m.in. z fascynacji naturalnymi produktami. Oficjalnie wiadomo, że chrzan ma działanie antywirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Co więcej, ma również właściwości wykrztuśne, co wyjątkowo ułatwia walkę z infekcjami gardła. Działa jak lek na chore zatoki.

/ 5Na nerki

Obraz
© Shutterstock.com

Właściwości moczopędne chrzanu pomagają również zapobiegać i leczyć kamicę nerkową. Polecany jest także przy zapaleniu korzonków oraz reumatyzmie. Jedzenie chrzanu to również bardzo rozsądne działanie profilaktyczne – nie tylko buduje naszą odporność, ale też zapobiega zaparciom, oczyszcza z toksyn, a także odkwasza organizm i obniża poziom cholesterolu.

/ 5Chrzan odchudzający

Obraz
© 123RF.COM

Wieki temu chrzan wykorzystywany był do pobudzenia apetytu u osób chorych. Jednak nie oznacza to, że jedzenie chrzanu przyczynić się może do otyłości. Wręcz przeciwnie – przyspiesza przemianę materii oraz pobudza trawienie, dlatego warto dodawać chrzan do potraw tłustych.

/ 5Syrop z chrzanu Agnieszki Maciąg

Obraz
© 123RF.COM

To mikstura, która w dobie ciągłego nadużywania antybiotyków może okazać się zbawieniem. Agnieszka Maciąg na swoim blogu podaje prosty przepis na syrop z chrzanu, który poleca stosować "podczas infekcji, grypy, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc i w nieżytach górnych dróg oddechowych". Przepis jest banalny. Wystarczy 200 g świeżego chrzanu, szklankę przegotowanej wody, 200 g prawdziwego miodu oraz 4 łyżki soku z cytryny zblendować i odstawić na godzinę pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Następnie modelka poleca przelać całość przez gazę i mocno odcisnąć, by uzyskać jak najwięcej płynu. Syrop należy pić rozcieńczony z wodą i nigdy na pusty żołądek. Dorosłym Agnieszka Maciąg poleca pić 3-4 łyżki w ciągu dnia, dzieciom 2-3.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce