Naturalny antybiotyk zastąpi ten z apteki. Agnieszka Maciąg poleca syrop z chrzanu
Leczy infekcje i odchudza
Naturalne antybiotyki z kuchni to w sezonie infekcji (czyli teraz) prawdziwe skarby. Zazwyczaj kojarzymy je jednak z niezbyt smacznym syropem z cebuli czy miksturami z czosnkiem. Tymczasem na liście naturalnych składników do walki z chorobą jest też coś pysznego – chrzan.
Słowiański żeń-szeń
Chrzan to korzeń przebadany naukowo pod bardzo wieloma względami. Jego właściwości doceniła również Agnieszka Maciąg, znana m.in. z fascynacji naturalnymi produktami. Oficjalnie wiadomo, że chrzan ma działanie antywirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Co więcej, ma również właściwości wykrztuśne, co wyjątkowo ułatwia walkę z infekcjami gardła. Działa jak lek na chore zatoki.
Na nerki
Właściwości moczopędne chrzanu pomagają również zapobiegać i leczyć kamicę nerkową. Polecany jest także przy zapaleniu korzonków oraz reumatyzmie. Jedzenie chrzanu to również bardzo rozsądne działanie profilaktyczne – nie tylko buduje naszą odporność, ale też zapobiega zaparciom, oczyszcza z toksyn, a także odkwasza organizm i obniża poziom cholesterolu.
Chrzan odchudzający
Wieki temu chrzan wykorzystywany był do pobudzenia apetytu u osób chorych. Jednak nie oznacza to, że jedzenie chrzanu przyczynić się może do otyłości. Wręcz przeciwnie – przyspiesza przemianę materii oraz pobudza trawienie, dlatego warto dodawać chrzan do potraw tłustych.
Syrop z chrzanu Agnieszki Maciąg
To mikstura, która w dobie ciągłego nadużywania antybiotyków może okazać się zbawieniem. Agnieszka Maciąg na swoim blogu podaje prosty przepis na syrop z chrzanu, który poleca stosować "podczas infekcji, grypy, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc i w nieżytach górnych dróg oddechowych". Przepis jest banalny. Wystarczy 200 g świeżego chrzanu, szklankę przegotowanej wody, 200 g prawdziwego miodu oraz 4 łyżki soku z cytryny zblendować i odstawić na godzinę pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Następnie modelka poleca przelać całość przez gazę i mocno odcisnąć, by uzyskać jak najwięcej płynu. Syrop należy pić rozcieńczony z wodą i nigdy na pusty żołądek. Dorosłym Agnieszka Maciąg poleca pić 3-4 łyżki w ciągu dnia, dzieciom 2-3.