Naleśniki a'la pizza. Fantastyczny obiad dla całej rodziny
Te przepyszne naleśniki to świetny sposób na obiad lub kolację. Do farszu możemy wykorzystać składniki, które akurat zalegają nam w lodówce, dzięki temu nic się nie zmarnuje.
oprac. Katarzyna Gileta
Ciasto naleśnikowe:
- 3 szklanki mleka
- 300 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Farsz:
Opcjonalnie:
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przepis
- Mąkę przesiać do miski, połączyć z rozmąconymi jajkami i mlekiem. Doprawić solą i wymieszać dokładnie. Odstawić na 15 minut.
- Cebulę posiekać i zeszklić, po chwili dodać plasterki pieczarek. Smażyć chwilę, aż nadmiar płynów odparuje. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, paprykę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Smażyć chwilę, wymieszać ze startym serem żółtym.
- Z ciasta usmażyć naleśniki - powinny być delikatne i plastyczne. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć w rulony lub kopertę. Podawać od razu lub dodatkowo obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl