Najdziwniejsze smaki lodów

Niebieskie "smerfowe" lody wydają ci się ekstrawagancją? To nic w porównaniu np. z tymi o smaku... koniny. Prezentujemy najdziwniejsze smaki lodowych deserów.

Obraz

/ 10Lody o smaku koniny

Obraz
© Thinkstock

Lody o smaku mięsa? Tak, to nie pomyłka. W japońskich sklepach leżą właśnie takie "smakołyki". Choć trudno ocenić, jak konina smakuje w połączeniu z wanilią, ten przysmak mógłby przypaść do gustu amatorom tego rodzaju mięsa. Do wyboru są także skrzydełka kurczaka czy ośmiornica. Trudno zrozumieć co kierowało człowiekiem, który wpadał na pomysł przekształcenia tego wszystkiego w lodowy deser, ale mnogość smaków może świadczyć o tym, że przedsięwzięcie wcale nie było chybione.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody fish and chips

Obraz
© Thinkstock

Prawdziwa gratka dla Brytyjczyków jak i wszystkich tych, którzy lubią ryby i frytki. Jeszcze przed kilkoma laty w Wielkiej Brytanii kawałki smażonej ryby wraz z frytkami zawijano w gazetę i w ten sposób serwowano klientom. Dziś fish and chips można dostać w wafelku...

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku spaghetti

Obraz
© Thinkstock

Nie ma chyba takiej potrawy, której człowiek nie byłby w stanie przekształcić w coś, co będzie przynosiło mu zysk. Skoro przygotowywane są chipsy o smaku pizzy lub spaghetti, dlaczego nie przyrządzać również takich lodów? Jeżeli komuś smak nie przypadnie do gustu, zawsze może sięgnąć po lody o smaku sera pleśniowego.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku viagry

Obraz
© archiwum

Widocznie pigułki uznawane przez niektórych za magiczne, mają również swój smak. Składniki lodów serwowanych w jednej z wenezuelskich lodziarni, objęte są tajemnicą. Jej właścicielowi nie można jednak odmówić pomysłowości - w tym samym lokalu można spróbować również lodów o smaku tuńczyka i papryczki chili.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku wołowych ozorów

Obraz
© Thinkstock

Jednym z polskich przysmaków jest salceson ozorkowy przyrządzany między innymi z wieprzowych języków. Tymczasem Japończycy mogą poszczycić się lodami o smaku wołowego ozora. Trudno ocenić, co Polacy powiedzieliby na taki deser.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku lawendy lub róży

Obraz
© Thinkstock

Tego rodzaju "romantyczne" smaki największą popularnością cieszą się we Francji. Miłośnicy zapachu lawendy, róż czy też jaśminu na pewno z chęcią skosztują lodów o podobnych do zapachu smaku. Również we Francji serwowane są lody tymiankowe, rozmarynowe czy też bazyliowe.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku bekonu lub sardynek

Obraz
© archiwum

Zapewne kwestią czasu jest wymyślenie lodów o smaku jajek na bekonie. Tymczasem dla chętnych wrażeń smakowych bekonowe, słodkawe lody mogą być ciekawym wyzwaniem. Jeżeli ich smak was rozczaruje zawsze spróbować można lodów sardynkowych...

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku czosnkowym

Obraz
© Thinkstock

Czosnkowe lody, podobnie jak inne potrawy z dodatkiem czosnku, również pozostawiają charakterystyczny posmak w ustach. Posmak i zapach. Zwykle przygotowywane są w połączeniu z wanilią lub czekoladą. Tym, którzy polubią tego rodzaju eksperymenty kulinarno-aromatyczne polecamy również lody o smaku cebulowym.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku piwa

Obraz
© Thinkstock

Robią furorę na całym świecie. Smak piwnych lodów zależy od tego, jakiego rodzaju trunku użyto do ich produkcji. Smakosze polecają te, przyrządzane na bazie Guinnessa - zwłaszcza z dodatkiem czekolady. W Niemczech sezon na piwne lody zaczyna się przy okazji Oktoberfestu, tymczasem w innych krajach - jak łatwo się domyślić - największą popularnością cieszą się w miesiącach letnich.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

10 / 10Lody o smaku ryb

Obraz
© Thinkstock

To również japoński wynalazek. Lody mają smak popularnej w Japonii ryby słonowodnej. Podobno zapach nie odstrasza, ponieważ woń ryby została zniwelowana całkiem sporą ilością brandy, którą również dodaje się do lodów.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu