Najdziwniejsze smaki lodów

Niebieskie "smerfowe" lody wydają ci się ekstrawagancją? To nic w porównaniu np. z tymi o smaku... koniny. Prezentujemy najdziwniejsze smaki lodowych deserów.

Obraz

/ 10Lody o smaku koniny

Obraz
© Thinkstock

Lody o smaku mięsa? Tak, to nie pomyłka. W japońskich sklepach leżą właśnie takie "smakołyki". Choć trudno ocenić, jak konina smakuje w połączeniu z wanilią, ten przysmak mógłby przypaść do gustu amatorom tego rodzaju mięsa. Do wyboru są także skrzydełka kurczaka czy ośmiornica. Trudno zrozumieć co kierowało człowiekiem, który wpadał na pomysł przekształcenia tego wszystkiego w lodowy deser, ale mnogość smaków może świadczyć o tym, że przedsięwzięcie wcale nie było chybione.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody fish and chips

Obraz
© Thinkstock

Prawdziwa gratka dla Brytyjczyków jak i wszystkich tych, którzy lubią ryby i frytki. Jeszcze przed kilkoma laty w Wielkiej Brytanii kawałki smażonej ryby wraz z frytkami zawijano w gazetę i w ten sposób serwowano klientom. Dziś fish and chips można dostać w wafelku...

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku spaghetti

Obraz
© Thinkstock

Nie ma chyba takiej potrawy, której człowiek nie byłby w stanie przekształcić w coś, co będzie przynosiło mu zysk. Skoro przygotowywane są chipsy o smaku pizzy lub spaghetti, dlaczego nie przyrządzać również takich lodów? Jeżeli komuś smak nie przypadnie do gustu, zawsze może sięgnąć po lody o smaku sera pleśniowego.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku viagry

Obraz
© archiwum

Widocznie pigułki uznawane przez niektórych za magiczne, mają również swój smak. Składniki lodów serwowanych w jednej z wenezuelskich lodziarni, objęte są tajemnicą. Jej właścicielowi nie można jednak odmówić pomysłowości - w tym samym lokalu można spróbować również lodów o smaku tuńczyka i papryczki chili.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku wołowych ozorów

Obraz
© Thinkstock

Jednym z polskich przysmaków jest salceson ozorkowy przyrządzany między innymi z wieprzowych języków. Tymczasem Japończycy mogą poszczycić się lodami o smaku wołowego ozora. Trudno ocenić, co Polacy powiedzieliby na taki deser.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku lawendy lub róży

Obraz
© Thinkstock

Tego rodzaju "romantyczne" smaki największą popularnością cieszą się we Francji. Miłośnicy zapachu lawendy, róż czy też jaśminu na pewno z chęcią skosztują lodów o podobnych do zapachu smaku. Również we Francji serwowane są lody tymiankowe, rozmarynowe czy też bazyliowe.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku bekonu lub sardynek

Obraz
© archiwum

Zapewne kwestią czasu jest wymyślenie lodów o smaku jajek na bekonie. Tymczasem dla chętnych wrażeń smakowych bekonowe, słodkawe lody mogą być ciekawym wyzwaniem. Jeżeli ich smak was rozczaruje zawsze spróbować można lodów sardynkowych...

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku czosnkowym

Obraz
© Thinkstock

Czosnkowe lody, podobnie jak inne potrawy z dodatkiem czosnku, również pozostawiają charakterystyczny posmak w ustach. Posmak i zapach. Zwykle przygotowywane są w połączeniu z wanilią lub czekoladą. Tym, którzy polubią tego rodzaju eksperymenty kulinarno-aromatyczne polecamy również lody o smaku cebulowym.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

/ 10Lody o smaku piwa

Obraz
© Thinkstock

Robią furorę na całym świecie. Smak piwnych lodów zależy od tego, jakiego rodzaju trunku użyto do ich produkcji. Smakosze polecają te, przyrządzane na bazie Guinnessa - zwłaszcza z dodatkiem czekolady. W Niemczech sezon na piwne lody zaczyna się przy okazji Oktoberfestu, tymczasem w innych krajach - jak łatwo się domyślić - największą popularnością cieszą się w miesiącach letnich.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

10 / 10Lody o smaku ryb

Obraz
© Thinkstock

To również japoński wynalazek. Lody mają smak popularnej w Japonii ryby słonowodnej. Podobno zapach nie odstrasza, ponieważ woń ryby została zniwelowana całkiem sporą ilością brandy, którą również dodaje się do lodów.

Jak dawniej przygotowywano lody? Jak dawniej przygotowywano lody?

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce