Najdziwniejsze smaki Europy. Tego nie wiedzieliście o europejskiej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smaki Europy

Obraz
© 123RF

Nietypowe naleśniki ze Szwecji, czy może włoski ser owczy z niecodziennym dodatkiem? Przekonaj się, że kuchnia europejska to nie tylko francuskie bagietki i włoska pizza. Zajrzyj do naszej galerii i przekonaj się jakie przepisy są popularne w Europie.

/ 6Skandynawia: blodplättar

To tradycyjna potrawa pochodząca ze Skandynawii. W Szwecji nazywana blodplättar, w Finlandii veriohukainen, a w Estonii veripannkoogid. Są to naleśniki z krwią. Jak nasi sąsiedzi z Północy przygotowują to danie? Do ciasta naleśnikowego należy dodać melasę, pieprz oraz krew, renifera lub świni.

/ 6Francja: andouillette

To tradycyjne danie kuchni francuskiej znane już od XVI wieku. Ich skład może różnić się w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. I tak np. w Normandii do wyrobu tej kiełbasy używa się podrobów wieprzowych i cielęcych, natomiast w okolicach Orleanu dodaje się do nich chudy schab wieprzowy, mieszkańcy Szampanii zaś przygotowują andouillette z flaków wieprzowych.

/ 6Włochy: casu marzu

Casu marzu to owczy ser wytwarzany na Sardynii. Charakterystyczną cechą casu marzu jest to, że żyją w nim... larwy much specjalnie do niego wprowadzane. Larwy skaczą nawet do 15 cm wysokości, dlatego Włosi zalecają szczególną ostrożność podczas jedzenia tego produktu. Co ciekawe, stan prawny tego dania nie był przez pewien czas jasny. Casu marzu był zakazany na terenie Unii Europejskiej. Obecnie jest zarejestrowany jako produkt regionalny. Jego spożywanie i wytwarzanie jest z kolei nadal zakazane w USA.

/ 6Włochy: finanziera

To kolejne danie z kuchni włoskiej. Jego tradycja sięga XV-wiecznego Piemontu, gdzie do tej pory jest lokalnym przysmakiem. Jest to potrawka z mięsa i podrobów. Zazwyczaj w jej skład wchodzą m.in. polędwica wołowa, móżdżek cielęcy, kurze i wieprzowe wątróbki, flaki cielęce, mąka, groszek i masło.

/ 6Polska: smalec

Dla niektórych to podstawa w polskiej kuchni i wyjątkowy rarytas. Przygotowany ze słoniny wieprzowej, czosnku i cebuli, podawany na chlebie z ogórkiem kiszonym uświetnił nie jedno towarzyskie spotkanie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości