Najdziwniejsze smaki Europy. Tego nie wiedzieliście o europejskiej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smaki Europy

Obraz
© 123RF

Nietypowe naleśniki ze Szwecji, czy może włoski ser owczy z niecodziennym dodatkiem? Przekonaj się, że kuchnia europejska to nie tylko francuskie bagietki i włoska pizza. Zajrzyj do naszej galerii i przekonaj się jakie przepisy są popularne w Europie.

/ 6Skandynawia: blodplättar

To tradycyjna potrawa pochodząca ze Skandynawii. W Szwecji nazywana blodplättar, w Finlandii veriohukainen, a w Estonii veripannkoogid. Są to naleśniki z krwią. Jak nasi sąsiedzi z Północy przygotowują to danie? Do ciasta naleśnikowego należy dodać melasę, pieprz oraz krew, renifera lub świni.

/ 6Francja: andouillette

To tradycyjne danie kuchni francuskiej znane już od XVI wieku. Ich skład może różnić się w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. I tak np. w Normandii do wyrobu tej kiełbasy używa się podrobów wieprzowych i cielęcych, natomiast w okolicach Orleanu dodaje się do nich chudy schab wieprzowy, mieszkańcy Szampanii zaś przygotowują andouillette z flaków wieprzowych.

/ 6Włochy: casu marzu

Casu marzu to owczy ser wytwarzany na Sardynii. Charakterystyczną cechą casu marzu jest to, że żyją w nim... larwy much specjalnie do niego wprowadzane. Larwy skaczą nawet do 15 cm wysokości, dlatego Włosi zalecają szczególną ostrożność podczas jedzenia tego produktu. Co ciekawe, stan prawny tego dania nie był przez pewien czas jasny. Casu marzu był zakazany na terenie Unii Europejskiej. Obecnie jest zarejestrowany jako produkt regionalny. Jego spożywanie i wytwarzanie jest z kolei nadal zakazane w USA.

/ 6Włochy: finanziera

To kolejne danie z kuchni włoskiej. Jego tradycja sięga XV-wiecznego Piemontu, gdzie do tej pory jest lokalnym przysmakiem. Jest to potrawka z mięsa i podrobów. Zazwyczaj w jej skład wchodzą m.in. polędwica wołowa, móżdżek cielęcy, kurze i wieprzowe wątróbki, flaki cielęce, mąka, groszek i masło.

/ 6Polska: smalec

Dla niektórych to podstawa w polskiej kuchni i wyjątkowy rarytas. Przygotowany ze słoniny wieprzowej, czosnku i cebuli, podawany na chlebie z ogórkiem kiszonym uświetnił nie jedno towarzyskie spotkanie.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki