Najbardziej wzdymające produkty

Wzdęcia, gazy, bóle brzucha, problemy z trawieniem - niektóre produkty, choć bogate w zdrowe składniki i smaczne, powodują przykre dolegliwości żołądkowe. Jaka żywność wzdyma nas najbardziej i czy musimy z niej rezygnować?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Brzuch rośnie błyskawicznie

Obraz
© 123RF.COM

Fasola
To bardzo smaczne i zdrowe warzywo, wiele z nas jednak z niego rezygnuje. Powód? Dokuczliwe wzdęcia oraz gazy po jego spożyciu. W fasoli obecne są wiążące węglowodany lektyny. Hamują one działanie trypsyny, która jest jednym z podstawowych enzymów trawiących białko roślinne. Z tego powodu w organizmie aktywne stają się bakterie jelitowe, które powodują wzdęcia brzucha oraz gazy. Czy można jakoś to ograniczyć? Tak. Warto na przykład najpierw wymoczyć fasolę przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ją odlać i zalać wrzątkiem. Można też doprawić ją przyprawami korzystnie wpływającymi na trawienie, np. kminkiem czy majerankiem.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Cebula

Obraz
© 123RF.COM

O jej właściwościach nie trzeba nikomu przypominać. Zawiera ważne dla zdrowia witaminy, pierwiastki i enzymy, działa bakterio- i grzybobójczo oraz antybiotycznie. Niestety, może powodować przykre dolegliwości. Szczególnie złym pomysłem jest smażenie cebuli na dużej ilości oleju - im więcej tłuszczu, tym bardziej będzie ciężkostrawna. Cebulę warto natomiast ugotować na parze, najlepiej z dodatkiem ziół. Będzie łagodniejsza, jeśli wcześniej ją sparzymy. Cebulę należy jeść powoli, dokładnie przeżuwać i nie rozmawiać w trakcie posiłku, by nie połykać powietrza, co może dodatkowo nasilić wzdęcie brzucha.

/ 8Groch

Obraz
© 123RF.COM

To kolejny produkt lubiany przez Polaków, który sprawia, że po jego spożyciu brzuch błyskawicznie rośnie i zaczynają nas męczyć gazy. Groch jest ciężkostrawny. Przyrządzając grochówkę, koniecznie doprawmy ją majerankiem bądź kminkiem. Pamiętajmy, że unikanie tego typu przypraw w potrawach z grochu będzie prowadzić do wzdęć i boleści, nawet jeśli żołądek mamy zdrowy. Grochówka może być jednak lekkostrawna - w tym celu zalej 50 dag łuskanego grochu 1,5 litra wody i gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj warzywa (marchewkę, pietruszkę, por). Miękki groch zblenduj, dodaj ugotowane i starte na tarce warzywa, wrzuć podsmażoną i pokrojoną w kostkę chudą kiełbaskę. Dopraw do smaku.

/ 8Krowie mleko

Obraz
© 123RF.COM

Mleko to bogactwo witamin i pierwiastków. Nie każdy jednak może je pić. Z badań wynika, że co trzeci Polak nie toleruje laktozy - cukru obecnego w mleku. Do jej rozkładu niezbędna jest laktaza (enzym). Gdy jednak w organizmie brakuje laktazy, po spożyciu mleka pojawiają się problemy trawienne - bóle brzucha, nadmierna produkcja gazów, uporczywe wzdęcia, biegunka, mdłości. Osoby z nietolerancją laktozy nie muszą jednak całkowicie rezygnować z mleka - wystarczy wybrać jego roślinny zamiennik, np. mleko kokosowe, ryżowe, sojowe. Dobrą alternatywą dla mleka krowiego będzie mleko kozie, które jest lekkostrawne, nie zawiera laktozy ani kazeiny.

/ 8Owoce zawierające sorbitol

Obraz
© 123RF.COM

Chodzi m.in. o jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, winogrona. Zawierają one sorbitol - organiczny związek chemiczny, naturalny cukier, który może powodować wzdęcia. Powód? Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm - jego pozostała część fermentuje w jelicie grubym. Podczas fermentacji tworzą są gazy i pojawiają się wzdęcia. U osób wrażliwych na sorbitol związek ten może zadziałać niczym substancja przeczyszczająca, jednak dostarczany organizmowi w umiarkowanych ilościach nie powinien powodować skutków ubocznych.

/ 8Kapusta

Obraz
© 123RF.COM

Po kapuście często męczymy się z gazami, warto jednak wiedzieć, że jej wzdymające działanie to efekt nieumiejętnego przygotowania. Gdy gotujemy ją za długo, dodajemy ciężkostrawną zasmażkę, tłuszcz czy przesadzamy z solą, kapusta obciąża nasz żołądek i powoduje problemy z trawieniem. Na gazy możemy też skarżyć się po zjedzeniu kiszonej kapusty. Taka reakcja naszego organizmu świadczy o tym, że w jelitach zgromadziły się toksyny, których trzeba się pozbyć. Jelita oczyści wywar z suszonych śliwek - zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na noc. Wodę pijemy przed śniadaniem, śliwki zjadamy. Stosować przez parę dni.

/ 8Brukselka

Obraz
© 123RF.COM

Znajduje się wysoko na liście pokarmów gazotwórczych. Brukselka należy do tej samej rodziny co kapusta i jej spożywanie może powodować wzdęcia. By zminimalizować niekorzystne działanie, należy zawsze łączyć ją z przyprawami takimi jak koperek, zioła prowansalskie, kminek, majeranek. Nie polewajmy brukselki tłustą zasmażką - lepiej zdecydować się na ocet balsamiczny czy masło z dodatkiem cytryny albo gałki muszkatołowej. Niektórzy gotują brukselkę w wodzie z dodatkiem mleka, by złagodzić jej goryczkę i poprawić smak. Smaczna jest też brukselka przyrządzana na parze z przyprawami.

/ 8Pieczywo

Obraz
© 123RF.COM

Zarówno po zjedzeniu jasnego, jak i ciemnego pieczywa mogą pojawić się nieprzyjemne objawy. Dzieje się tak, ponieważ chleb zawiera drożdże, zakwas, sporą ilość powietrza - to wszystko może zaburzać trawienie. W chlebie znajduje się także skrobia. Amerykańscy badacze odkryli, że produkty będące źródłem skrobi mogą powodować gazy. Chleba nie powinny jeść przede wszystkim osoby z nietolerancją glutenu. Schorzenie to powoduje problemy z trawieniem - wzdęcia, zaparcia albo biegunkę, wymioty. Najbardziej obciążający dla organizmu jest gluten obecny w pszenicy.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce