Najbardziej toksyczne owoce i warzywa

Fala zatruć, o którą oskarżane były ogórki, a później także sałata, pomidory i inne warzywa sprawiła, że większą uwagę poświęcamy zakupom na targu i w warzywniaku. Afera ogórkowo ? kiełkowa podważyła też nasze zaufanie do ekologicznej produkcji. W całym tym zamieszaniu zapomnieliśmy jednak, że oprócz bakterii szkodliwe są także pestycydy, które kumulują się w jedzeniu. W jakich owocach i warzywach jest ich najwięcej?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Coroczny raport przygotowała amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG). Listę „brudnych” oraz „czystych” owoców i warzyw stworzono kierując się właśnie zawartością pozostałości pestycydów. Chociaż praktycznie trudno się przed nimi ustrzec , bo te substancje są niemal wszędzie, niektóre rośliny mają wyjątkową zdolność do ich kumulowania.

Jak więc przedstawia się najbardziej toksyczna 10?

1.Jabłka
2.Seler
3.Truskawki
4.Brzoskwinie
5.Szpinak
6.Nektarynki
7.Winogrona
8.Słodka papryka
9.Ziemniaki
10.Jagody

Trzeba jednak pamiętać, że chociaż aż 98 proc. produktów zawierało pozostałości pestycydów, to tylko 3 proc. z pobranych próbek przekroczyło normę.

Pestycydy, które wniknęły do wnętrza roślin, mają wpływ na ich metabolizm - między innymi zmniejszenie zawartości witamin z grupy B (szczególnie B1) i witaminy C, oraz węglowodanów i karotenoidów.

Jakie jest działanie pestycydów na nasz organizm? Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy takie mogą pojawić się nawet po wielu latach, tak jest w przypadku pestycydów, których trwałość wynosi kilkanaście lat i odkładają się w podskórnej tkance tłuszczowej. Wiele z tych związków jest podejrzewanych również o działanie rakotwórcze oraz o zmniejszenie płodności. Przedłużony kontakt z toksycznymi owocami i warzywami może doprowadzić także do rozwoju choroby Parkinsona. Co więcej, pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami i powikłaniami. Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców w Nowym Jorku oraz kalifornijskiej dolinie Salinas dowiodły także, że jeśli kobieta jest w czasie ciąży narażona na działanie niektórych pestycydów, może to zaszkodzić inteligencji jej dziecka .

Tak wygląda z kolei lista najbardziej bezpiecznych, „czystych” owoców i warzyw

1.Cebula
2.Kukurydza
3.Ananas
4.Awokado
5.Szparagi
6.Zielony groszek
7.Mango
8.Bakłażan
9.Melon
10.Kiwi

Co prawda są to badania amerykańskie. Jednak kontrole przeprowadzone przez inspekcję sanitarną w ostatnich latach wykazywały, że co czwarty owoc sprzedawany na polskim rynku ma pozostałości pestycydów, ale tylko w niecałym 1 proc. z nich normy są przekroczone. Ostatni raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazał, że w krajach unijnych ten odstetek wynosi z kolei 3,5 proc. W żywności importowanej z krajów trzecich zanieczyszczenia spotykano częściej (7,6 proc.) niż w żywności pochodzącej z krajów Unii (2,4 proc.).

mmch/ESE

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów