Najbardziej nawadniające warzywa i owoce

Picie wody, szczególnie latem, jest bardzo ważne. Nie tylko dla lepszego samopoczucia, ale również dlatego, że bez wody nasz organizm funkcjonuje słabiej. A latem sporo wody wypacamy. Lekarze twierdzą, że trzy litry płynów dziennie to norma. Oczywiście, nie mówimy tu tylko o piciu czystej wody, ale także o tej, przyswajanej przy jedzeniu różnych produktów. Od dawna wiadomo, że sporo wody zawierają warzywa i owoce. Które są pod tym względem rekordzistami? Oto nasza najlepsza siódemka.

ArbuzArbuz doskonale gasi pragnienie w upalny dzień
Źródło zdjęć: © 123RF
38

Ogórki

Zawierające prawie 96 proc. wody ogórki, to najlepsze warzywa, jeśli chcemy nawodnić nasz organizm. Poza wodą zawierają niewiele innych składników, mimo to są bardzo zdrowe, lekkostrawne i nie tuczą. Znajdziemy w nich witaminy i potrzebne mikroelementy. Zwróćmy jednak uwagę na to, że ogórki są moczopędne, przez co polecane są nie tylko osobom na diecie i tym, którzy chcą oczyścić swój organizm z toksyn. Nie warto ich jednak jeść w nadmiernej ilości jeśli planujemy np. dłuższy wypad na miasto, a nie chcemy cały czas wypatrywać toalety.

Cukinia

Kuzynka ogórka jest trochę mniej „wodnista”. Woda w cukinii stanowi 95 proc. masy. Zazwyczaj smażymy to warzywo, gotujemy lub pieczemy, ale nie wszyscy wiedzą, że odpowiednio przygotowane jest również znakomite na surowo. Sałatka z surową cukinią to świetny pomysł na letni obiad.

Sporo wody zawierają również kwiaty cukinii, najczęściej nadziewane białymi serami, bardzo smaczne na surowo.

Rzodkiewka

Podobną zawartość wody, jak cukinia, mają również rzodkiewki. 95 proc. wody to nie wszystko, co znajduje się w tych małych, różowych kulkach. Rzodkiewka bogata jest w witaminy i minerały. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę. Według specjalistów rzodkiewka jest w stanie łagodzić dolegliwości układu trawiennego.

Woda z cytryną. Zdrowotne korzyści już po 7 dniach

Arbuz

Wystarczy przekroić arbuza, by przekonać się, że jest w nim mnóstwo wody, bo sok od razu wypływa. Ten owoc oprócz wysokiej zawartości wody (92 proc.) jest również znakomitym źródłem potasu, magnezu oraz witamin, szczególnie A i C. Naturalnym przeciwutleniaczem, który znajduje się w arbuzach jest likopen. Jest go cztery razy więcej niż w pomidorach, uważanych przez wielu z nas za najlepsze źródło tej substancji.

Truskawki

Nikogo nie trzeba przekonywać, że do najbardziej soczystych owoców uprawianych w Polsce należą też truskawki. 92 proc. wody, witaminy, a przede wszystkim fantastyczny aromat i smak sprawiają, że truskawki są idealnym składnikiem letnich sałatek, a jedzone na surowo zaspokoją na dłuższy czas pragnienie. Aby zachować ich zbawienne właściwości, nie dodawajmy do tych owoców cukru ani śmietany, choć na pewno będą wtedy smakować lepiej.

Owoce
© 123RF

Szpinak

Gdy gotujemy szpinak, bardzo szybko zauważymy, że objętość liści w ciągu kilkunastu sekund bardzo się zmniejsza. Dzieje się tak dlatego, że szpinak w 91 proc. składa wody. Szpinak jest jednak bardzo bogaty w składniki odżywcze. Zawiera m.in. potas, witaminy C i E, żelazo oraz kwas foliowy.

Grejpfruty, pomarańcze

Soki wyciskane z owoców cytrusowych są bardzo popularnymi napojami w krajach tropikalnych. Nie bez powodu. Owoce te zawierają to w blisko 90 proc. woda, co sprawia, że odpady są niewielkie. W dodatku grejpfruty czy pomarańcze to bardzo ważne źródło witaminy C. Owoce te także są bogate w przeciwutleniacze. Ludzie, którzy jedzą jednego grejpfruta dziennie skutecznie obniżają poziom cholesterolu, stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają swój apetyt.

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem