Muszelki z sosem meksykańskim
Ten przepis powinien poznać każdy miłośnik zapiekanek. Genialne połączenie smaków, łatwo dostępne składniki i szybkość przygotowania. To brzmi jak przepis na obiad doskonały. Tym pomysłem podzieliłą się z nami pani Beata na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
- ½ opakowania makaronu muszelki
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1 marchew
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 240 g fasolki czerwonej w puszce
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 10 g sera parmezan
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- 1 łyżka przyprawy gyros
- Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, przyprawę Gyros, sól, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą i wlewam śmietanę. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję jedną łyżkę ketchupu. Mięso odstawiam na bok.
- Na drugą patelnię wlewam koncentrat pomidorowy, pozostały ketchup. ocet, miód, odlaną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę i doprawiam przyprawami, papryką ostrą, słodką i chwilkę smażę.
- Sos przekładam na dno naczynia żaroodpornego.
- Muszelki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu każdą muszelkę napełniam mięsem i układam na sosie.
- Posypuję parmezanem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180 st. C.
- Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze