Muszelki z sosem meksykańskim

Ten przepis powinien poznać każdy miłośnik zapiekanek. Genialne połączenie smaków, łatwo dostępne składniki i szybkość przygotowania. To brzmi jak przepis na obiad doskonały. Tym pomysłem podzieliłą się z nami pani Beata na dziesie.wp.pl.

Muszelki z sosem meksykańskimMuszelki z sosem meksykańskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ opakowania makaronu muszelki
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 marchew
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 240 g fasolki czerwonej w puszce
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 10 g sera parmezan
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy gyros

Przepis

  • Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, przyprawę Gyros, sól, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą i wlewam śmietanę. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję jedną łyżkę ketchupu. Mięso odstawiam na bok.
  • Na drugą patelnię wlewam koncentrat pomidorowy, pozostały ketchup. ocet, miód, odlaną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę i doprawiam przyprawami, papryką ostrą, słodką i chwilkę smażę.
  • Sos przekładam na dno naczynia żaroodpornego.
  • Muszelki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu każdą muszelkę napełniam mięsem i układam na sosie.
  • Posypuję parmezanem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180 st. C.
  • Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce