Menu na sylwestra. Co zjeść, by zapewnić sobie dobrą wróżbę na kolejny rok?
Sylwestrowych wróżb, które mają nam zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku jest bardzo wiele. Przesąd mówi, że tej nocy należy założyć nowiutką bieliznę. Powinniśmy także zadbać o swój wygląd. Dzięki temu będziemy mieli powodzenie w miłości. Inny zwyczaj każe patrzeć uważnie na bąbelki szampana, którego pijemy o północy. Duże i nieregularne zwiastują wiele przemian, romansów i wypadków w życiu. Drobne, unoszące się równo, wróżą zdrowie i równowagę w życiu.
Aby pomóc szczęściu i zapewnić sobie pomyślność w kolejnym roku, możemy też przygotować odpowiednie menu na sylwestrową noc. Choć w polskiej tradycji nie ma jakiś specjalnych wymagań odnośnie sylwestrowego jadłospisu, możemy tak skomponować nasze potrawy, by przynajmniej w teorii i marzeniach, poprawić szanse na lepsze życie w przyszłości.
Wiele osób może się zdziwić, ale najważniejszym produktem, który może nam zapewnić szczęście, pomyślność i dostatek jest… kapusta. Tak sądzą przynajmniej Niemcy, przygotowując na sylwestrową noc potrawy z tego zdrowego warzywa. Kapusta jest symbolem powodzenia także w Holandii i Belgii. W tych krajach jednak trzeba ją połączyć z wieprzowiną, bo rodzaj mięsa to gwarancja dużych pieniędzy.
Hiszpanie, Portugalczycy i mieszkańcy krajów, które były niegdyś ich koloniami, za najlepszą wróżbę uważają podanie pieczonego prosiaka. Sylwester na Półwyspie Iberyjskim nie może się także obyć bez winogron. O północy Hiszpanie zjadają dwanaście winogron, by zapewnić sobie pomyślność w nadchodzących miesiącach.
Zobacz też: Tapas - sylwestrowe przekąski w hiszpańskim stylu
Szczęście przyniosą nam także ryby i owoce morza. Takie przynajmniej jest zdanie Japończyków. W ostatni dzień roku podają oni na kolację potrawy z węgorza, krewetek, ośmiornic, suszonych sardynek oraz ikrę ze śledzia. Rybie jajeczka symbolizują płodność, krewetki długowieczność, a sardynki i inne ryby dostatek.
Trudno też wyobrazić sobie sylwestrową imprezę bez słodyczy. Mieszkańcy Austrii wierzą, że szczęście przyniesie im świnka z marcepanu. Grecy natomiast przygotowują drożdżowe ciasto, w którym ukrywają monetę. Znalazcy w nadchodzącym roku los ma ponoć wyjątkowo sprzyjać.
Dostatek na cały nowy rok ma też zapewnić bogato zastawiony stół. Jednak nie tylko mnogość jadła i napitków ma przynieść szczęście świętującym. Fortuna uśmiechnie się do tych, którzy pięknie przystroją stół i ustawią na nim okrągłe naczynia. Ich kształt symbolizuje bowiem zamknięty cykl. W tym samym miejscu, w którym coś się kończy, coś innego się zaczyna - jak w kalendarzu. Do zamknięcia magicznego kręgu przez lata podchodzono bardzo poważnie, stąd w sylwestra nie mogło też zabraknąć okrągłych wypieków – ciasteczek, pączków, babeczek.
Dobrą wróżbą jest także zjadanie produktów przypominających monety. Węgrzy i Włosi podobieństwa do monet dopatrują się w fasoli. Pieniądze w nowym roku powinna nam też przynieść soczewica. Włosi podają ją w Nowy Rok z wieprzową kiełbasą - by być pewnym szczęścia i pomyślności po sylwestrze.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl