Masło z orzechów laskowych – pyszne i zdrowe

Świetnie sprawdzi się na zwykłej kanapce, ale również jako nadzienie do ciasta. Wzbogaci smak owsianki i mlecznego koktajlu. Może być ciekawym urozmaiceniem sosu do… makaronu. Masło z orzechów laskowych kryje także cenne wartości odżywcze. Lepiej je kupić czy zrobić samodzielnie?

Masło z orzechów laskowych – pyszne i zdrowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Masło orzechowe kojarzy nam się zwykle z pastą wytwarzaną na bazie orzeszków ziemnych, którą już 3 tysiące lat temu zajadali się Inkowie i Aztekowie, czyli rdzenni mieszkańcy Ameryki. Jednak za twórcę przysmaku przypominającego współczesne produkty tego typu uchodzi John Harvey Kellogg. Amerykański lekarz żyjący na przełomie XIX i XX wieku opatentował metodę wyrabiania masła z fistaszków, które zrewolucjonizowało żywieniowe zwyczaje mieszkańców Stanów Zjednoczonych, jedzących do tej pory na śniadanie głównie jajka i mięso.

W ostatnich dziesięcioleciach masło orzechowe zyskało ogromną popularność na całym świecie. Z czasem zaczęły powstawać liczne modyfikacje specjału. Jedną z ciekawszych jest zastąpienie fistaszków orzechami laskowymi, czyli owocami rozłożystego krzewu zwanego leszczyną, dość powszechnego w strefie klimatu umiarkowanego – w Polsce najczęściej spotyka się leszczynę pospolitą.

To produkt ceniony od najdawniejszych czasów, leszczynę uprawiano już w starożytnej Grecji czy Persji, w średniowieczu zwyczaj spożywania orzechów laskowych rozprzestrzenił się najpierw we Francji, Anglii i Niemczech, a w miarę upływu czasu – w całej Europie. Po ich uprażeniu i zmieleniu, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji, uzyskuje się pyszny oraz bardzo wartościowy dla zdrowia krem, który cieszy się coraz większym uznaniem konsumentów, także w Polsce.

Zobacz też: Cytrynowy kurczak pieczony w całości

Orzechy laskowe – wartości odżywcze

Bazą tego specjału są orzechy laskowe, nieprzypadkowo uchodzące za jedne z najbardziej wartościowych bakalii. Blisko 60 proc. ich składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim oleinowy, który m.in. pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, uczestniczy w procesach tworzenia i regeneracji komórek, a także działa przeciwnowotworowo. Te cenne związki wspierają również pracę mózgu oraz całego układu nerwowego, wspomagają wzrok, przeciwdziałają nowotworom czy alergiom i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej, dzięki czemu pomagają w walce z otyłością.

Orzechy laskowe wyróżnia też wysokie stężenie witaminy E, silnego antyoksydantu neutralizującego wolne rodniki, w efekcie spowalniającego procesy starzenia i powstrzymującego rozwój wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. miażdżycy, cukrzycy, zawału, udaru).

Owoce leszczyny są bogatym źródłem witamin z grupy B (tiaminy, niacyny, ryboflawiny, kwasu foliowego), które wspierają układ nerwowy i metabolizm energetyczny, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów, paznokci. Niacyna pomaga utrzymać odpowiednią kondycję mięśni i regeneruje je po wzmożonym wysiłku, dlatego masło z orzechów laskowych często gości w diecie osób intensywnie trenujących.

Dzięki duże zawartości potasu pomaga również utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dostarcza też wiele innych wartościowych składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i magnezu.

Masło z orzechów laskowych – kupić czy zrobić?

Masło z orzechów laskowych coraz łatwiej kupić w polskich sklepach, zwłaszcza internetowych. Wcześniej warto jednak przeczytać jego skład, który tak naprawdę powinien ograniczać się wyłącznie do prażonych orzechów, ewentualnie szczypty soli. Jeśli dodatków jest więcej, lepiej zrezygnować z zakupu.

Pamiętajmy, że pyszne masło orzechowe bez większego problemu przygotujemy samodzielnie. Dwie szklanki orzechów laskowych wystarczy wyspać na blaszkę do pieczenia i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Co pewien czas warto je przemieszać, by się za bardzo nie przypiekły – powinny być złote, a nie ciemnobrązowe, w przeciwnym razie staną się gorzkie.

Gdy orzechy ostygną, przekładamy je do blendera o dużej mocy i mielimy, dolewając trochę oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub orzechowego), aż do czasu, gdy masa nabierze pożądanej, aksamitnej konsystencji. Zwykle musi to trochę potrwać. Pod koniec, w zależności od naszych upodobań smakowych, możemy dodać szczyptę soli oraz łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Masło przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Specjał zachowuje świeżość nawet trzy miesiące, co jest zasługą naturalnie wytrącającego się oleju. Z jego powodu przed spożyciem krem warto wymieszać.

Pomysły na wykorzystanie masła z orzechów laskowych

Masło z orzechów laskowych można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się podczas śniadania, szczególnie, gdy potrzebujemy solidnego "zastrzyku" energii. Orzechowy krem warto wówczas dodać do owsianki czy jaglanki, można go podać z omletem albo naleśnikiem, ewentualnie zmiksować z bananem i jogurtem, by otrzymać pyszny koktajl.

Masło orzechowy to pyszny dodatek do kanapki, np. z dżemem. W duecie z mlekiem kokosowym i przyprawami stworzy pyszny sos do makaronu. Przyda się też podczas przygotowania rozmaitych wypieków, jako krem do ciasteczek i muffinek czy nadzienie tortu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇