Margaryna nie taka zła, jak myślisz

Zwolennicy cenią ją przede wszystkim za łatwość rozsmarowywania na pieczywie. Przeciwnicy podkreślają natomiast, że to marna imitacja masła i ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. W rzeczywistości nie jest to smarowidło pełne wad. Margaryna jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, a zbliżony do masła smak zawdzięcza ukwaszeniu mleka dodawanego podczas produkcji. W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje tego produktu: miękka margaryna w kubkach i twarda w kostce. Oto kilka najczęściej powtarzanych mitów i wskazówki, czym kierować się przy zakupie margaryny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Mity na temat margaryny

Obraz
© Fotolia

Zwolennicy cenią ją przede wszystkim za łatwość rozsmarowywania na pieczywie. Przeciwnicy podkreślają natomiast, że to marna imitacja masła i ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. W rzeczywistości nie jest to smarowidło pełne wad. Margaryna jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, a zbliżony do masła smak zawdzięcza ukwaszeniu mleka dodawanego podczas produkcji. W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje tego produktu: miękka margaryna w kubkach i twarda w kostce. Oto kilka najczęściej powtarzanych mitów i wskazówki, czym kierować się przy zakupie margaryny.

/ 5"Margaryna nie ma witamin"

Obraz
© Fotolia

To najczęściej powtarzany argument przez przeciwników margaryny. Informacja ta nie jest prawdą. Dostępne na rynku produkty są wzbogacane o witaminę A i D. Warto podkreślić, że nie są to tylko obietnice na opakowaniu, a prawnie uregulowane obowiązki każdego producenta żywności. Ponadto, niektóre rodzaje margaryn wzbogacone są także o witaminę E, nazywaną "witaminą młodości", która zwalcza wolne rodniki i tym samym opóźnia proces starzenia się komórek. To, jakie witaminy dodatkowo zawierają, zależy rodzaju i ilości olejów użytych do ich produkcji. Warto uważnie czytać etykiety produktów i sięgać np. po margarynę prozdrowotną, która wspomaga pracę serca lub pomaga wyregulować poziom cholesterolu.

/ 5"Margaryna to jedynie tłuszcze trans"

Obraz
© 123RF.COM

Mylnie margarynę utożsamia się ze skumulowaniem jedynie złych dla naszego zdrowia tłuszczy. Należy przyznać, że gdy do produkcji margaryny używano utwardzonych tłuszczów roślinnych była ona prawdziwą bombą tłuszczów trans. Dziś jedynie najtańsze i słabej jakości produkty wytwarzane są taką techniką. Jeśli jednak nie chcemy zwiększać ryzyka wystąpienia miażdżycy, powinniśmy dokładnie czytać etykiety i zrezygnować z tych margaryn, które zawierają więcej niż 1 proc. (1g/100g produktu) kwasów tłuszczowych trans. Jeśli na opakowaniu producent nie chwali się informacją na ten temat, lepiej zrezygnować z zakupu. Cenną i dobrą informacją będzie natomiast obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

/ 5"Margaryna to sama chemia"

Obraz
© 123RF.COM

To kolejny chętnie powtarzany mit. Według większości przeciwników margaryny, proces jej produkcji odbywa się w laboratoriach, gdzie krok po kroku łączy się ze sobą sztuczne i podejrzane substancje. Warto wiedzieć, że ten dodatek do kanapek można zrobić samodzielnie we własnej kuchni. Wystarczy przygotować i połączyć ze sobą następujące składniki: olej roślinny, żółtko jaja, mleko, sól, tłuszcz stały i odrobina soku z cytryny. Dla zwiększenia walorów prozdrowotnych poleca się użycie oleju kokosowego. Analogicznie margarynę wytwarza się na skalę przemysłową, jednak wtedy przestrzegane są bardzo rygorystyczne normy mające zapewnić najlepszą jakość produktu.

/ 5Masło czy margaryna?

Obraz
© 123RF.COM

Ostateczny wybór należy oczywiście do konsumenta, który świadomie wybiera produkty odpowiednie do jego stanu zdrowia i upodobań smakowych. Warto jednak wziąć pod uwagę plusy i minusy obu propozycji. Masło nie zawsze jest najlepszym wyborem - należy uważnie czytać etykiety przed jego zakupem i konsumpcją. Dietetycy podkreślają także, że w obu przypadkach warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Należy zdać sobie sprawę, że np. zajadanie się margaryną obniżającą poziom cholesterolu nie da efektu, jeśli nie poczynimy innych zachowań prozdrowotnych.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji