Margaryna nie taka zła, jak myślisz
Mity na temat margaryny
Zwolennicy cenią ją przede wszystkim za łatwość rozsmarowywania na pieczywie. Przeciwnicy podkreślają natomiast, że to marna imitacja masła i ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. W rzeczywistości nie jest to smarowidło pełne wad. Margaryna jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, a zbliżony do masła smak zawdzięcza ukwaszeniu mleka dodawanego podczas produkcji. W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje tego produktu: miękka margaryna w kubkach i twarda w kostce. Oto kilka najczęściej powtarzanych mitów i wskazówki, czym kierować się przy zakupie margaryny.
Zwolennicy cenią ją przede wszystkim za łatwość rozsmarowywania na pieczywie. Przeciwnicy podkreślają natomiast, że to marna imitacja masła i ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. W rzeczywistości nie jest to smarowidło pełne wad. Margaryna jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, a zbliżony do masła smak zawdzięcza ukwaszeniu mleka dodawanego podczas produkcji. W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje tego produktu: miękka margaryna w kubkach i twarda w kostce. Oto kilka najczęściej powtarzanych mitów i wskazówki, czym kierować się przy zakupie margaryny.