Majówka w Krakowie. Najsmaczniejsze adresy

Obraz
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Bartek Kieżun

/ 8Gdzie warto się wybrać

Obraz
© Bartek Kieżun

Kraków to nie tylko Rynek i spacer przepiękną, ale zapchaną ulicą Grodzką na Kazimierz. Warto sprawdzić, jakie ciekawe kulinarnie adresy kryją się poza najbardziej oczywistym, z turystycznego punktu widzenia, szlakiem.

Historia jest prosta i nawet nie można powiedzieć, żeby była jakaś bardzo oryginalna, ale za to ze świetną końcówką. Lata pracy w korporacji, trzaśniecie drzwiami i… i parę miesięcy na rowerze w Portugalii. Potem poszło już z górki. Miłość do Lizbony i do jej najsłynniejszych ciastek zaowocowała otwarciem kawiarni w Krakowie i podawaniem pastel de nata zachwyconym gościom. Marta i jej zespół działają już ponad rok, a Krakusi dzięki nim mają w Krakowie kawałek Portugalii. Oprócz pastel de nata, znajdziecie tu portugalskie wina i ziołowe napary oraz słynne portugalskie sardynki. I do tego jeszcze portugalską kawę!

/ 8Ranny Ptaszek, ul. Augustiańska 5

Obraz
© Bartek Kieżun

Niewielkie miejsce na prawo od ulicy Krakowskiej, czyli w części Kazimierza zdecydowanie nie tak popularnej jak okolice Placu Nowego, ale młodszej duchem i pełnej energii. Taki też jest Ranny Ptaszek. Zjecie tu śniadanie i wypijecie do niego, albo po, kieliszek wina. Można przysiąść na zewnątrz i porozkoszować się widokiem na jeden z najpiękniejszych gotyckich kościołów Krakowa. Warto tu jednak wpaść nie tylko dla widoków, bo matka i córka Pilitowskie karmią świetnie. Polecamy jabłka w szlafroczkach albo krzepiące śniadanie – to ostanie przydaje się o poranku w Krakowie nie tylko podczas długich weekendów.

/ 8Ka Udon Bar, ul. Rakowicka 14A

Obraz
© Bartek Kieżun

Grube, pełne glutenu kluchy w wegańskim bulionie. Niby nic, a jednak Ka Udon Bar to miejsce, które dziś tworzy kulinarnie Kraków. Można tu zamówić jedną z kilku zaledwie wersji udonu w bulionie z różnymi dodatkami. Szczęśliwi będą ci, którzy stawiają na kuchnię roślinną, bo nieroślinne jest tu jedynie jajko i w dodatku nie jest obowiązkowe. A i ci którzy jedzą mięso nie będą żałować, bo bulion jest pełen smaku. Bywa że na stolik trzeba chwilę zaczekać, ale zapewniamy, że warto.

/ 8Pizzeria 00, ul. Kalwaryjska 32

Obraz
© Bartek Kieżun

Prawdziwa pizza z pojedynku z ulicą Kalwaryjską wyszła z tarczą, a nie było to wcale oczywiste. Kalwaryjska jest zdecydowanie poza szlakiem, ale okazało się, że po paru miesiącach pizzerii 00 o stolik walczyć trzeba z tłumami rządnych neapolitańskich placków głodomorów. I słusznie, bo w granicach administracyjnych miasta jest to najlepsza pizza ponad wszelką wątpliwość. Uczciwa i neapolitańska jak Wezuwiusz i via Toledo! Gdzie na pizzę w Krakowie? Już wiecie!

/ 8Akita Ramen, ul. Węgłowa 4

Obraz
© Bartek Kieżun

O Węgłowej w Krakowie jeszcze dwa miesiące temu nikt prawie nie słyszał, bo też nie za bardzo było o czym mówić. Krótka uliczka na Kazimierzu nie wyróżniała się niczym specjalnym. Aż tu nagle Akita Ramen uchyliła drzwi i okazało się, że Krakusi po latach jeżdżenia do Warszawy na miskę tej pełnej treści japońszczyzny mogę po prostu pójść na Węgłową, bo mają ramen jak się patrzy, ramen wzorzec, ramen przy którym przestają tęsknić za wspaniałymi dziełami Luizy Trisno.

/ 8Youmiko Sushi, ul. Józefa 2

Obraz
© Bartek Kieżun

Jeśli pociąga was sushi, to ten adres musicie odwiedzić. Najlepiej określić ile chcecie wydać i poprosić o jeden z zestawów, który będzie pojawiał się na stole w porcjach w miarę upływu czasu. Każda z nich będzie dopracowana i obłędnie smaczna. W karcie win też jest ciekawie, bo na dobre rozgościły się tam wina naturalne. Stolików jest dosłownie kilka dlatego najlepiej zarezerwować sobie miejsce.

/ 8Massolit Bakery & Cafe, ul. Smoleńsk 17

Obraz
© Bartek Kieżun

Massolit to amerykańska księgarnia, która swoje drzwi otworzyła w Krakowie wieki temu. Dziś się rozrasta w stronę gastronomiczną. Ma punkt na Kazimierzu, ale ma też na Smoleńsk. Można tu co nieco przekąsić, zamówić filiżankę espresso i zjeść prawdziwie amerykańskie słodycze. Ciacha są słodkie po amerykańsku, czyli bardzo, ale new york cheesecake z Massolitu uwodzi smakiem i konsystencją, a miłośnicy masła orzechowego znajdą go również w wersji pełnej orzeszków. Bostońskie ciasto przekładane kremem też jest nie do pogardzenia, a jeśli komuś się spieszy, może chwycić shortbread’a na wynos.

/ 8Lavash Bar, ul. Rajska 18

Obraz
© Bartek Kieżun

Lavash to tradycyjny ormiański chleb z Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej. Jako element kultury kulinarnej Armenii został wpisany na listę Niematerialne dziedzictwo kulturowe Unesco. Dzięki chłopakom z Rajskiej nie trzeba jechać tak daleko, by sprawdzić jak smakuje Armenia. Kanapki w Lavash Barze występują w wersji na ciepło i na zimno. W obu przypadkach smakują świetnie i orientalnie, chyba, że sięga się po wersję z Pstrągiem Ojcowskim, bo dbałością o to co ląduje na chlebie chłopaki udowadniają, że street food może mieć wysoką jakość i starannie selekcjonowane produkty.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny