Magda Gessler pokazała, jak lepić pierogi na Wigilię. Wiemy, jaki rodzaj ubóstwia robić

Magda Gessler zaprezentowała fanom technikę lepienia pierogów na święta Bożego Narodzenia. Zdradziła również, że wprost ubóstwia robić chinkali.

Magda Gessler pokazała fanom, jak robić pierogi
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Magda Gessler opublikowała na swoim profilu na Instagramie filmik, na którym widać, jak lepi pierogi. Restauratorka podkreśliła, że sekret tkwi w dobrym uklepaniu i odpowiedniej ilości farszu. Jeżeli nałożymy go zbyt dużo, mogą powstać dziury.

"Farsz utupać pośrodku, zamknąć pieroga na końcu i lecimy. Najpierw tak, a potem robię ten piękny wzorek, żeby było bardziej świątecznie. Taka koronka. Już nie mówię, że chinkali to oddzielna robota, którą ubóstwiam" – powiedziała restauratorka.

Warto wspomnieć, że w Polsce stosuje się cztery sposoby lepienia pierogów. Niektórzy nie tworzą charakterystycznej falbanki, preferując gładki brzeg. Wówczas jedynie zlepiają ciasto na krawędzi. Inni chętnie stosują zalepianie ciasta widelcem, odciskając jego ząbki na gładkim brzegu ciasta. Pierogi z falbanką, które zaprezentowała Magda Gessler, tworzy się chwytając brzeg ciasta palcem wskazującym oraz kciukiem, a następnie formując upragniony kształt. Najbardziej strojnie wyglądają jednak pierogi z warkoczem. Wówczas gładki brzeg zawija się do środka, lekko dociskając go kciukiem.

Chinkali, które ubóstwia lepić Magda Gessler to gruzińskie sakiewki. Ich lepienie polega na tworzeniu malutkiej zakładki na brzegu ciasta i doklejanie do niej kolejnych mniejszych.

Zobacz także: Miss Polski Wirtualnej Polski 2019. Anita Sobótka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek