Magda Gessler pokazała, jak lepić pierogi na Wigilię. Wiemy, jaki rodzaj ubóstwia robić

Magda Gessler zaprezentowała fanom technikę lepienia pierogów na święta Bożego Narodzenia. Zdradziła również, że wprost ubóstwia robić chinkali.

Magda Gessler pokazała fanom, jak robić pierogi
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Magda Gessler opublikowała na swoim profilu na Instagramie filmik, na którym widać, jak lepi pierogi. Restauratorka podkreśliła, że sekret tkwi w dobrym uklepaniu i odpowiedniej ilości farszu. Jeżeli nałożymy go zbyt dużo, mogą powstać dziury.

"Farsz utupać pośrodku, zamknąć pieroga na końcu i lecimy. Najpierw tak, a potem robię ten piękny wzorek, żeby było bardziej świątecznie. Taka koronka. Już nie mówię, że chinkali to oddzielna robota, którą ubóstwiam" – powiedziała restauratorka.

Warto wspomnieć, że w Polsce stosuje się cztery sposoby lepienia pierogów. Niektórzy nie tworzą charakterystycznej falbanki, preferując gładki brzeg. Wówczas jedynie zlepiają ciasto na krawędzi. Inni chętnie stosują zalepianie ciasta widelcem, odciskając jego ząbki na gładkim brzegu ciasta. Pierogi z falbanką, które zaprezentowała Magda Gessler, tworzy się chwytając brzeg ciasta palcem wskazującym oraz kciukiem, a następnie formując upragniony kształt. Najbardziej strojnie wyglądają jednak pierogi z warkoczem. Wówczas gładki brzeg zawija się do środka, lekko dociskając go kciukiem.

Chinkali, które ubóstwia lepić Magda Gessler to gruzińskie sakiewki. Ich lepienie polega na tworzeniu malutkiej zakładki na brzegu ciasta i doklejanie do niej kolejnych mniejszych.

Zobacz także: Miss Polski Wirtualnej Polski 2019. Anita Sobótka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia