Magda Gessler pokazała, jak lepić pierogi na Wigilię. Wiemy, jaki rodzaj ubóstwia robić

Magda Gessler zaprezentowała fanom technikę lepienia pierogów na święta Bożego Narodzenia. Zdradziła również, że wprost ubóstwia robić chinkali.

Magda Gessler pokazała fanom, jak robić pierogi
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Magda Gessler opublikowała na swoim profilu na Instagramie filmik, na którym widać, jak lepi pierogi. Restauratorka podkreśliła, że sekret tkwi w dobrym uklepaniu i odpowiedniej ilości farszu. Jeżeli nałożymy go zbyt dużo, mogą powstać dziury.

"Farsz utupać pośrodku, zamknąć pieroga na końcu i lecimy. Najpierw tak, a potem robię ten piękny wzorek, żeby było bardziej świątecznie. Taka koronka. Już nie mówię, że chinkali to oddzielna robota, którą ubóstwiam" – powiedziała restauratorka.

Warto wspomnieć, że w Polsce stosuje się cztery sposoby lepienia pierogów. Niektórzy nie tworzą charakterystycznej falbanki, preferując gładki brzeg. Wówczas jedynie zlepiają ciasto na krawędzi. Inni chętnie stosują zalepianie ciasta widelcem, odciskając jego ząbki na gładkim brzegu ciasta. Pierogi z falbanką, które zaprezentowała Magda Gessler, tworzy się chwytając brzeg ciasta palcem wskazującym oraz kciukiem, a następnie formując upragniony kształt. Najbardziej strojnie wyglądają jednak pierogi z warkoczem. Wówczas gładki brzeg zawija się do środka, lekko dociskając go kciukiem.

Chinkali, które ubóstwia lepić Magda Gessler to gruzińskie sakiewki. Ich lepienie polega na tworzeniu malutkiej zakładki na brzegu ciasta i doklejanie do niej kolejnych mniejszych.

Zobacz także: Miss Polski Wirtualnej Polski 2019. Anita Sobótka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟