Magda Gessler pokazała, jak lepić pierogi na Wigilię. Wiemy, jaki rodzaj ubóstwia robić

Magda Gessler zaprezentowała fanom technikę lepienia pierogów na święta Bożego Narodzenia. Zdradziła również, że wprost ubóstwia robić chinkali.

Magda Gessler pokazała fanom, jak robić pierogi
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Magda Gessler opublikowała na swoim profilu na Instagramie filmik, na którym widać, jak lepi pierogi. Restauratorka podkreśliła, że sekret tkwi w dobrym uklepaniu i odpowiedniej ilości farszu. Jeżeli nałożymy go zbyt dużo, mogą powstać dziury.

"Farsz utupać pośrodku, zamknąć pieroga na końcu i lecimy. Najpierw tak, a potem robię ten piękny wzorek, żeby było bardziej świątecznie. Taka koronka. Już nie mówię, że chinkali to oddzielna robota, którą ubóstwiam" – powiedziała restauratorka.

Warto wspomnieć, że w Polsce stosuje się cztery sposoby lepienia pierogów. Niektórzy nie tworzą charakterystycznej falbanki, preferując gładki brzeg. Wówczas jedynie zlepiają ciasto na krawędzi. Inni chętnie stosują zalepianie ciasta widelcem, odciskając jego ząbki na gładkim brzegu ciasta. Pierogi z falbanką, które zaprezentowała Magda Gessler, tworzy się chwytając brzeg ciasta palcem wskazującym oraz kciukiem, a następnie formując upragniony kształt. Najbardziej strojnie wyglądają jednak pierogi z warkoczem. Wówczas gładki brzeg zawija się do środka, lekko dociskając go kciukiem.

Chinkali, które ubóstwia lepić Magda Gessler to gruzińskie sakiewki. Ich lepienie polega na tworzeniu malutkiej zakładki na brzegu ciasta i doklejanie do niej kolejnych mniejszych.

Zobacz także: Miss Polski Wirtualnej Polski 2019. Anita Sobótka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce