Magda Gessler pokazała, jak lepić pierogi na Wigilię. Wiemy, jaki rodzaj ubóstwia robić

Magda Gessler zaprezentowała fanom technikę lepienia pierogów na święta Bożego Narodzenia. Zdradziła również, że wprost ubóstwia robić chinkali.

Magda Gessler pokazała fanom, jak robić pierogi
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Magda Gessler opublikowała na swoim profilu na Instagramie filmik, na którym widać, jak lepi pierogi. Restauratorka podkreśliła, że sekret tkwi w dobrym uklepaniu i odpowiedniej ilości farszu. Jeżeli nałożymy go zbyt dużo, mogą powstać dziury.

"Farsz utupać pośrodku, zamknąć pieroga na końcu i lecimy. Najpierw tak, a potem robię ten piękny wzorek, żeby było bardziej świątecznie. Taka koronka. Już nie mówię, że chinkali to oddzielna robota, którą ubóstwiam" – powiedziała restauratorka.

Warto wspomnieć, że w Polsce stosuje się cztery sposoby lepienia pierogów. Niektórzy nie tworzą charakterystycznej falbanki, preferując gładki brzeg. Wówczas jedynie zlepiają ciasto na krawędzi. Inni chętnie stosują zalepianie ciasta widelcem, odciskając jego ząbki na gładkim brzegu ciasta. Pierogi z falbanką, które zaprezentowała Magda Gessler, tworzy się chwytając brzeg ciasta palcem wskazującym oraz kciukiem, a następnie formując upragniony kształt. Najbardziej strojnie wyglądają jednak pierogi z warkoczem. Wówczas gładki brzeg zawija się do środka, lekko dociskając go kciukiem.

Chinkali, które ubóstwia lepić Magda Gessler to gruzińskie sakiewki. Ich lepienie polega na tworzeniu malutkiej zakładki na brzegu ciasta i doklejanie do niej kolejnych mniejszych.

Zobacz także: Miss Polski Wirtualnej Polski 2019. Anita Sobótka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny