Trwa ładowanie...
d2kxt8f
28-11-2014 00:45

Łosoś w sosie pomarańczowym

Przepis
4.7
(9 głosów)
Oceń:
d2kxt8f
Składniki
  • 4 filety świeżego łososia, ok. 350 g
  • 1 pomarańcza
  • pieprz gruby
  • sól
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru albo 1/2 łyżeczki przyprawy imbirowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 pomarańcze, sok i starta z nich skórka
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • łyżka masła
  • ziemniaki tłuczone z masłem i świeża pietruszką
  • zarumienione płatki migdałów, opcjonalnie
  • kawałek cytryny
Przepis

Na noc, przed przygotowaniem potrawy, marynujemy rybę. Czystego łososia naoliwiamy, nacieramy pieprzem grubym, pieprzem cayenne, solą i świeżym bądź sypkim imbirem. Kroimy jedną pomarańczę na plasterki i okładamy nimi filety w tym samym naczyniu, w którym będziemy je piekli. Naczynie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 h.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Naczynie odwijamy z folii, ryby skrapiamy 1/2 soku z pomarańczy i wstawiamy na środkowy poziom na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos (może nam w tym pomóc robot kuchenny). Skórkę startą z pomarańczy podgrzewamy na patelni, łączymy z masłem i resztą soku, dusimy około 3 minut. Śmietankę łączymy z łyżką sosu, mieszamy i wylewamy na patelnię, gotujemy przez 3 minuty i wyłączamy.

Podajemy w następujący sposób. Ziemniaki tłuczone wykładamy na talerz i układamy na tym gotowego, gorącego łososia. Polewamy rybę odrobiną sosu pomarańczowego i dekorujemy zarumienionymi płatkami migdałowymi, jeżeli lubimy. Rybę można dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny.

Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kxt8f
d2kxt8f
d2kxt8f
Więcej tematów
d2kxt8f