Łosoś w sosie pomarańczowym

Obraz

Składniki

  • 4 filety świeżego łososia, ok. 350 g
  • 1 pomarańcza
  • pieprz gruby
  • sól
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru albo 1/2 łyżeczki przyprawy imbirowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 pomarańcze, sok i starta z nich skórka
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • łyżka masła
  • ziemniaki tłuczone z masłem i świeża pietruszką
  • zarumienione płatki migdałów, opcjonalnie
  • kawałek cytryny

Przepis

Na noc, przed przygotowaniem potrawy, marynujemy rybę. Czystego łososia naoliwiamy, nacieramy pieprzem grubym, pieprzem cayenne, solą i świeżym bądź sypkim imbirem. Kroimy jedną pomarańczę na plasterki i okładamy nimi filety w tym samym naczyniu, w którym będziemy je piekli. Naczynie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 h.

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Naczynie odwijamy z folii, ryby skrapiamy 1/2 soku z pomarańczy i wstawiamy na środkowy poziom na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos (może nam w tym pomóc robot kuchenny). Skórkę startą z pomarańczy podgrzewamy na patelni, łączymy z masłem i resztą soku, dusimy około 3 minut. Śmietankę łączymy z łyżką sosu, mieszamy i wylewamy na patelnię, gotujemy przez 3 minuty i wyłączamy.

Przepis

Podajemy w następujący sposób. Ziemniaki tłuczone wykładamy na talerz i układamy na tym gotowego, gorącego łososia. Polewamy rybę odrobiną sosu pomarańczowego i dekorujemy zarumienionymi płatkami migdałowymi, jeżeli lubimy. Rybę można dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny.

Przepis

Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯