Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Letnia zupa z kurkami

Przepis

W lasach pojawiły się kurki. Jednak ci, którzy nie lubią lub nie mogą wybrać się na grzybobranie, nie muszą rezygnować z tych grzybów. Bez problemu dostaniemy je w sklepach i na bazarach. Warto zaprosić kurki do swojej kuchni. Mają delikatny korzenny aromat i nieco pieprzny smak, są trwałe, nie ma w nich robaków, tak jak w innych grzybach. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Na obiad proponujemy pyszną zupę kurkową.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2isyz5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Letnia zupa z kurkami
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Letnia zupa z kurkami
Składniki
  • 200 g kurek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3 marchewki,
  • 0,5 selera,
  • 1 cała cebula,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1,5 bulionu drobiowego,
  • Szklanka kremówki,
  • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • sól i pieprz.
Przepis

Odłóż jedną cebulę. Resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuść łyżkę masła. Włóż warzywa i smaż, aż delikatnie się zrumienią. Po tym czasie wlej do garnka bulion i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Odlej 1/3 część zupy i zblenduj. Przelej z powrotem do garnka. Kurki opłucz i oczyść. Jeśli są duże, pokrój je na kawałki, małe zostaw w całości. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby i duś ok. 5 minut. Przełóż do zupy. Śmietanę zahartuj i wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z grzankami i posiekaną natką.

Zobacz wideo: Grzyby polskich lasów

Letnia zupa z kurkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
Share
d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5