Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- • Makaron Penne Rigate N 14
- • 5 filecików anchois
- • Pęczek bazylii
- • Pół cebuli
- • 1 ząbek czosnku
- • 25 g orzeszków pinii
- • Połowa pomarańczy
- • 25 g rodzynek
- • Pół cytryny
- • Sól, pieprz
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy.Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik aneta
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze