- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- • Makaron Penne Rigate N 14
- • 5 filecików anchois
- • Pęczek bazylii
- • Pół cebuli
- • 1 ząbek czosnku
- • 25 g orzeszków pinii
- • Połowa pomarańczy
- • 25 g rodzynek
- • Pół cytryny
- • Sól, pieprz
Przepis
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy.Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl