Lekkie ciasto z truskawkami

Obraz

Składniki

  • CIASTO
  • 5 jajek
  • 220 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • KREM
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
  • 150 g cukru
  • 400 g chudego twarogu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 600 g truskawek
  • cukier puder
  • kilka truskawek do dekoracji
  • listki mięty

Przepis

200 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego ucieramy wraz z masłem. Naprzemiennie dodajemy jajka i 5 łyżek mąki. Do masy wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Posmarowane tłuszczem blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posypujemy bułką tartą. Podzielone na pół ciasto przelewamy do blaszek. Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto studzimy.

Przepis

Przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą smarujemy spód ciasta i układamy na nim truskawki. Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu aż czekolada zastygnie. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 L gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.

Przepis

Cukier, sok z cytryny oraz twaróg dokładnie ucieramy. Ubijamy na sztywno kremówkę dodając do niej następnie cukier waniliowy. Do twardniejącej galaretki dodajemy masę twarogową i kolejno ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji.

Przepis

Tak gotowy krem chłodzimy w lodówce przez godzinę i wylewamy go na truskawki. Wszystko trzymamy w lodówce przez kolejne 5 godzin. Przy czym po godzinie nakładamy drugą część ciasta na wierzch. Proponujemy pokroić ciasto przed podaniem i oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem. Dekorować truskawkami i miętą wedle uznania. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato