Legendy o pierwszym burgerze: skąd się wzięła nasza ulubiona kanapka?

Na świecie krążą historie dotyczące strasznego smoka w Krakowie, potwora z jeziora Loch Ness i dzielnego Prometeusza, który przemycił ogień od Bogów. Pomimo, że sięgają one setek lat, współcześnie nadal chętnie powracamy do tych legend, zastanawiając się nad ich genezą i symboliką.

Legendy o pierwszym burgerze: skąd się wzięła nasza ulubiona kanapka?Legendy o pierwszym burgerze
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Branża gastronomiczna również owiana jest ciekawymi historiami. Wśród wielu fascynujących hipotez, pojawiają się także te, opisujące powstanie soczystych i aromatycznych burgerów.

No właśnie, skąd w ogóle wzięła się ta słynna kanapka, którą znamy z oferty restauracji Burger King i która w Ameryce, każdego roku, zamawiana jest ponad 50 bilionów razy [1]?

Legenda 1: Fletcher David i jego kanapka z kotletem

Pierwszą, najpopularniejszą i najprawdopodobniej najbardziej prawdziwą legendą jest ta, głosząca historię Davis’a. 

Według przekazywanych informacji, Fletcher był właścicielem niewielkiej restauracji w Teksasie. W okolicy dominowały tereny rolnicze, w związku z czym lokal bazował na okolicznych produktach - w tym na wołowinie. 

W 1904 roku David wpadł na pomysł, aby położyć świeżo usmażony kotlet na kromkę chleba. Do tego kulinarnego eksperymentu dodał sporo majonezu, a następnie zasiadł do kolacji. Ku jego zaskoczeniu - połączenie to okazało się być tak doskonałym, że postanowił przedstawić je na targach międzynarodowych w St. Louis. Niedługo potem w kraju rozpoczęła się hamburgerowa gorączka, a inne, popularne lokale zaczęły prześcigać się w coraz to nowych kompozycjach.  

Co prawda cała historia opiera się na ustnych przekazach i przypowieściach, ale jest na tyle wiarygodna i zgodna z danymi historycznymi, że legenda ta może mieć w sobie namiastkę prawdy.

Legenda 2: Bracia Manches i ich innowacyjne kiełbaski

Legenda druga opowiada historię braci, zamieszkujących Nowy Jork, w latach 80-tych XIX wieku. Według niej, w 1885 roku w Hamburgu, odbyły się targi, na których Charlie i Frank Menches[2] sprzedawali własnoręcznie robione kiełbaski. Zainteresowanie ich stoiskiem było zaskakująco duże, na skutek czego zapas kiełbasek skończył się dużo szybciej niż pierwotnie przypuszczali. Sytuacja wymagała wiec improwizacji. Jeden z braci wpadł na pomysł, aby przygotowane wcześniej mięso mielone grillować, a następnie podawać w formie kanapek. 

Gdy klienci pytali o produkt, bracia Menches mieli nazywać go “nowym przysmakiem z Hamburga” (na cześć miasta, w którym się obecnie znajdowali). Termin ten wymyślili na poczekaniu, udając, że ta improwizacja jest starannie przemyślaną strategią. Niedługo po tym, bracia zyskali ogromną popularność, tworząc ostatecznie sieć burgerowni w północno-wschodniej części Ohio. Co ciekawe - inna legenda głosi, że Ci sami bracia wynaleźli także wafelki do lodów. Cóż za kreatywność!

Legenda 3: Lassen i brak czasu

Trzecia, "burgerowa" legenda, opowiada zdarzenia z 1990 roku. Według niej, w jednej z restauracji Louis Lunch, która znajdowała się w New Haven, pojawił się zniecierpliwiony gość. Biznesmen oczekiwał natychmiastowej obsługi, jasno zaznaczając, że nie ma czasu na posiłek. Zapytał więc o szybką przekąskę, którą może wziąć na drogę. Właściciel lokalu - Louis Lassen - był całkowicie zaskoczony tym zamówieniem. W standardowym menu nie miał niczego, co wpisywałoby się w oczekiwania nerwowego klienta. 

Mając presję czasu, Lassen włożył w dwa tosty wcześniej ugrilowane mięso mielone [4]. Dodał do niego parę dodatków, polał sosem i wręczył klientowi. Okazało się, że ta propozycja była prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Niedługo potem pierwotna wersja burgera na stale zagościła w restauracyjnym menu. 

Za tą wersją przemawia argument samej restauracji. W lokalnych czasopismach i artykułach z początku XX wieku, znajdziemy wiele wywiadów i informacji, potwierdzających, że to właśnie Lassen wynalazł pierwszego burgera.

Legend 4: Hamburgerowy chłopiec

Ostatnia legenda jest najbardziej magiczna, nieprawdopodobna i… uwielbiana przez środowisko gastronomiczne. Cała historia miła mieć miejsce w 1885 roku w Seymour, kiedy to piętnastoletni Charlie [3] dorabiał na targowisku, jako sprzedawca klopsów.

Niestety oferta menu i samo targowisko nie cieszyło się zbyt dużym uznaniem - wiele produktów traciło na świeżości, a mięso regularnie się psuło. Pomysłowy 15-latek zasugerował zmianę, umieszczając klopsy pomiędzy dwoma kromkami chleba. Ku jego zaskoczeniu - unowocześniona kanapka zyskała spore zainteresowanie, a chłopiec został okrzyknięty “hamburgerowym Charlie”. Co ciekawe - w Seymour znajduje się pomnik legendarnego nastolatka. 

Bez względu na to, która historia jest prawdziwa, bezsprzecznie możemy uznać, że pojawienie się hamburgera zrewolucjonizowało całą branżę gastronomiczną. W końcu, kto z nas nie lubi klasycznego Whoppera z dużą porcją chrupiących frytek?

Bibliografia

[1] United States Department of Agriculture (USDA), 2020

[2] Obituary: Charles Menches.. The New York Times. October 5, 1951

[3] Heuer, Myron (October 12, 1999). "The real home of the hamburger". Herald & Journal. Retrieved March 24, 2008

[4] New York Magazine - Google Boeken. May 16, 1977. Retrieved October 27,2013

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć