Trwa ładowanie...
d4h0tqq
12-07-2017 10:18

Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem

Przepis

Nie masz pomysłu na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Nie martw się, my go mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś. Wypróbuj nasz przepis koniecznie!

d4h0tqq
4.8
(69 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki

Na sos pomidorowy:

  • 70 dag mięsa mielonego,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • szczypta cukru,
  • suszone zioła,
  • sól i pieprz do smaku.

na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Dodatkowo:

  • ok. 14-16 płatów makaronu do lasagne,
  • 10 dag tartego parmezanu.
Przepis

Zacznij od zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili — mięso mielone. Wszytko usmaż, dodaj pomidory z puszki, szczyptę cukru, suszone zioła oraz przyprawy do smaku.
Teraz przygotuj sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
Do dużej miski wlej wrzątek, a następnie włóż do niego na chwilę płaty makaronu (2 minuty wystarczą). Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym, na jego dnie ułóż warstwę makaronu, a na nim 1/3 sosu pomidorowego z mięsem i 1/4 sosu beszamelowego. Całość osyp delikatnie parmezanem i przykryj makaronem. Ułóż jeszcze dwie warstwy sosu pomidorowego, beszamelowego i sera. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej resztą beszamelu i posyp tartym serem. Lazanię wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

89
41

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0tqq
d4h0tqq
d4h0tqq
d4h0tqq
Więcej tematów
d4h0tqq

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj