Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem

Przepis

Nie masz pomysłu na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Nie martw się, my go mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś. Wypróbuj nasz przepis koniecznie!

3.5
(64 głosy)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem
iStock
Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem
Składniki

Na sos pomidorowy:

  • 70 dag mięsa mielonego,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • szczypta cukru,
  • suszone zioła,
  • sól i pieprz do smaku.

na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Dodatkowo:

  • ok. 14-16 płatów makaronu do lasagne,
  • 10 dag tartego parmezanu.
Przepis

Zacznij od zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili — mięso mielone. Wszytko usmaż, dodaj pomidory z puszki, szczyptę cukru, suszone zioła oraz przyprawy do smaku.
Teraz przygotuj sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
Do dużej miski wlej wrzątek, a następnie włóż do niego na chwilę płaty makaronu (2 minuty wystarczą). Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym, na jego dnie ułóż warstwę makaronu, a na nim 1/3 sosu pomidorowego z mięsem i 1/4 sosu beszamelowego. Całość osyp delikatnie parmezanem i przykryj makaronem. Ułóż jeszcze dwie warstwy sosu pomidorowego, beszamelowego i sera. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej resztą beszamelu i posyp tartym serem. Lazanię wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

d2mcw74
Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

86
39
Share
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74