Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem
Nie masz pomysłu na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Nie martw się, my go mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś. Wypróbuj nasz przepis koniecznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Na sos pomidorowy:
- 70 dag mięsa mielonego,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy,
- szczypta cukru,
- suszone zioła,
- sól i pieprz do smaku.
na sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka,
- szczypta soli,
- szczypta białego pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowo:
- ok. 14-16 płatów makaronu do lasagne,
- 10 dag tartego parmezanu.
Zacznij od zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili — mięso mielone. Wszytko usmaż, dodaj pomidory z puszki, szczyptę cukru, suszone zioła oraz przyprawy do smaku.
Teraz przygotuj sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
Do dużej miski wlej wrzątek, a następnie włóż do niego na chwilę płaty makaronu (2 minuty wystarczą). Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym, na jego dnie ułóż warstwę makaronu, a na nim 1/3 sosu pomidorowego z mięsem i 1/4 sosu beszamelowego. Całość osyp delikatnie parmezanem i przykryj makaronem. Ułóż jeszcze dwie warstwy sosu pomidorowego, beszamelowego i sera. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej resztą beszamelu i posyp tartym serem. Lazanię wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze