Trwa ładowanie...

Kwiaty cukinii w kuchni. Jak je wykorzystać?

Lato to świetna pora, by wprowadzić do naszego jadłospisu kwiaty cukinii, które mają nie tylko słodki, lekko miodowy zapach, ale również zapewnią wspaniałe doznania smakowe. Znakomicie sprawdzą się w sałatce, jeszcze ciekawszym pomysłem jest ich nafaszerowanie i usmażenie w cieście.

Kwiaty cukinii warto dodawać do omletów, zapiekanek i plackówKwiaty cukinii warto dodawać do omletów, zapiekanek i plackówŹródło: Getty Images
d2nvm81
d2nvm81

Polacy odkryli cukinię dość późno, tak naprawdę upowszechniła się w naszym kraju dopiero na przełomie XX i XXI wieku. Jej historia nie jest zresztą znacznie dłuższa – sięga 18. lub 19. stulecia, gdy we Włoszech wyselekcjonowano tę odmianę dyni zwyczajnej. Nazwa cukinia pochodzi zresztą od włoskiego określenia "zucchina", czyli po prostu "mała dynia".

Mieszkańcy Italii do dziś bardzo ją cenią i wykorzystują w kuchni na wiele sposobów. Zjadają nie tylko podłużne maczugowate owoce, ale również żółto-pomarańczowe, mięsiste kwiaty cukinii o słodkim, miodowym zapachu. We Włoszech najczęściej jada się je jako przekąskę, po wcześniejszym obtoczeniu w delikatnym cieście i usmażeniu na głębokim tłuszczu.

Kto raz spróbuje tego typu przysmaków na pewno będzie sięgał po nie znacznie częściej. Problemem może być tylko zdobycie świeżych kwiatów cukinii, w Polsce trudno dostępnych. Najprostsze rozwiązanie to samodzielne wyhodowanie rośliny, na balkonie lub w przydomowym ogródku, co nie jest specjalnie trudnym zadaniem. Ewentualnie warto popytać o kwiaty cukinii lokalnych rolników lub sprzedawców na targu.

5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Kwiaty cukinii – wartości odżywcze

To nie tylko smaczny produkt kulinarny, ale również skarbnica cennych substancji odżywczych, choćby fitosteroli, które skutecznie obniżają wchłanianie "złego" cholesterolu LDL i zwiększają jego wydalanie, dzięki czemu pomagają zapobiegać poważnym chorobom układu krążenia oraz nowotworom (np. rakowi prostaty).

d2nvm81

Pachnące kwiaty cukinii dostarczają solidnej dawki witaminy C, nie tylko zwiększającej naszą odporność, ale również chroniącej przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia organizmu czy rozwój poważnych schorzeń. Kryją w sobie także sporo witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, redukując negatywne skutki stresu i poprawiając nastrój.

W kwiatach cukinii nie brakuje też minerałów, zwłaszcza potasu (pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapewnia właściwą pracę mięśni i układu sercowo-naczyniowego) i żelaza, którego brak fatalnie "odbija się" na zdrowiu i samopoczuciu – często skarżymy się wówczas na permanentne zmęczenie, nasza skóra przybiera blady odcień, a włosy mają skłonność do wypadania.

Kwiaty cukinii – jak je przyrządzić

Należy je przygotować bezpośrednio po kupieniu lub zerwaniu, ponieważ szybko więdną i tracą swoje wartości kulinarne. Możemy wykorzystać je na surowo, na przykład jako składnik lekkiej i orzeźwiającej sałatki, do której dodajemy też porwaną sałatę lodową oraz pokrojone w kostkę awokado, a całość polewamy sosem z oliwy, musztardy i soku cytrynowego.

Włosi czy Francuzi bardzo cenią faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście. Wcześniej należy je delikatnie umyć i osuszyć, po czym usunąć listki i tzw. pręciki. Do nadziewania najlepiej wykorzystać rękaw kucharski.

Faszerowane kwiaty cukinii Getty Images
Źródło: Getty Images

Czym faszerować kwiaty cukinii? Możliwości jest mnóstwo, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. W krajach śródziemnomorskich zazwyczaj wykorzystuje się ser kozi albo ricottę, które doprawia się czosnkiem i ulubionymi ziołami. Klasycznym włoskim pomysłem jest nadzienie kwiatów cukinii risotto, np. z kurkami. Ciekawym farszem będą też posiekane fileciki anchois, zmieszane ze startym parmezanem, doprawione pieprzem.

d2nvm81

Po nadzianiu, trzymając za czubek, delikatnie zanurzamy każdy kwiat w klasycznym cieście naleśnikowym, choć, jeśli lubimy eksperymenty kulinarne, możemy je wzbogacić dodatkiem piwa, posiekanej natki pietruszki lub szczypty estragonu. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu albo układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, skrapiamy wodą i pieczemy w piekarniku.

W Meksyku jada się też zupę z kwiatów cukinii, które najpierw podsmaża się na maśle z cebulą i czosnkiem, następnie zalewa rosołem, a po ugotowaniu i zmiksowaniu łączy ze śmietaną kremówką. Smaku potrawie dodaje także pieczona papryka.

Kwiaty cukinii warto dodawać do omletów, zapiekanek i placków. Będą również pyszny dodatkiem do farszu letniej tarty, np. w towarzystwie botwinki, gałązek świeżego tymianku i długo dojrzewającej szynki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2nvm81
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nvm81
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj