Kwiaty cukinii smażone w naleśnikowym cieście. Szybko i smacznie

We Włoszech kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak. Można je smażyć, faszerować, zapiekać. Mają piękny słoneczny kolor i delikatny słodkawy smak. Coraz częściej znajdziemy je na bazarkach i warzywniakach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pyszne placuszki z sezonowym dodatkiem
Pyszne placuszki z sezonowym dodatkiem (123RF)
WP

Rozróżniamy męskie i żeńskie kwiaty cukinii. Te pierwsze są osadzone na łodyżce, natomiast drugie mają na końcu zalążki owocu. Ważne jest to, aby nie myć kwiatów przed spożyciem, ponieważ są niezwykle delikatne. Najlepiej oczyścić je przy pomocy miękkiego pędzelka, a następnie usunąć ze środka pręciki. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto wypróbować nasz przepis.

Potrzebujesz 12 kwiatów cukinii, 250 g mąki pszennej, 200 ml wody gazowanej, 3 łyżek mleka, 1 jajka, soli, pieprzu i odrobiny curry. Do miski wbij jajko, wlej wodę i mleko. Wymieszaj, a następnie stopniowo dosypuj mąki, cały czas miksując. Dopraw do smaku, ponownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć lejące konsystencję. Zamocz kwiaty w cieście.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaży kwiaty na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Gotowe wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP