Kwiaty cukinii smażone w naleśnikowym cieście. Szybko i smacznie

We Włoszech kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak. Można je smażyć, faszerować, zapiekać. Mają piękny słoneczny kolor i delikatny słodkawy smak. Coraz częściej znajdziemy je na bazarkach i warzywniakach.

Pyszne placuszki z sezonowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Rozróżniamy męskie i żeńskie kwiaty cukinii. Te pierwsze są osadzone na łodyżce, natomiast drugie mają na końcu zalążki owocu. Ważne jest to, aby nie myć kwiatów przed spożyciem, ponieważ są niezwykle delikatne. Najlepiej oczyścić je przy pomocy miękkiego pędzelka, a następnie usunąć ze środka pręciki. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto wypróbować nasz przepis.

Potrzebujesz 12 kwiatów cukinii, 250 g mąki pszennej, 200 ml wody gazowanej, 3 łyżek mleka, 1 jajka, soli, pieprzu i odrobiny curry. Do miski wbij jajko, wlej wodę i mleko. Wymieszaj, a następnie stopniowo dosypuj mąki, cały czas miksując. Dopraw do smaku, ponownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć lejące konsystencję. Zamocz kwiaty w cieście.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaży kwiaty na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Gotowe wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯