Kwiaty cukinii smażone w naleśnikowym cieście. Szybko i smacznie

We Włoszech kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak. Można je smażyć, faszerować, zapiekać. Mają piękny słoneczny kolor i delikatny słodkawy smak. Coraz częściej znajdziemy je na bazarkach i warzywniakach.

Pyszne placuszki z sezonowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Rozróżniamy męskie i żeńskie kwiaty cukinii. Te pierwsze są osadzone na łodyżce, natomiast drugie mają na końcu zalążki owocu. Ważne jest to, aby nie myć kwiatów przed spożyciem, ponieważ są niezwykle delikatne. Najlepiej oczyścić je przy pomocy miękkiego pędzelka, a następnie usunąć ze środka pręciki. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto wypróbować nasz przepis.

Potrzebujesz 12 kwiatów cukinii, 250 g mąki pszennej, 200 ml wody gazowanej, 3 łyżek mleka, 1 jajka, soli, pieprzu i odrobiny curry. Do miski wbij jajko, wlej wodę i mleko. Wymieszaj, a następnie stopniowo dosypuj mąki, cały czas miksując. Dopraw do smaku, ponownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć lejące konsystencję. Zamocz kwiaty w cieście.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaży kwiaty na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Gotowe wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja