Kwiaty cukinii smażone w naleśnikowym cieście. Szybko i smacznie
We Włoszech kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak. Można je smażyć, faszerować, zapiekać. Mają piękny słoneczny kolor i delikatny słodkawy smak. Coraz częściej znajdziemy je na bazarkach i warzywniakach.
Rozróżniamy męskie i żeńskie kwiaty cukinii. Te pierwsze są osadzone na łodyżce, natomiast drugie mają na końcu zalążki owocu. Ważne jest to, aby nie myć kwiatów przed spożyciem, ponieważ są niezwykle delikatne. Najlepiej oczyścić je przy pomocy miękkiego pędzelka, a następnie usunąć ze środka pręciki. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto wypróbować nasz przepis.
Potrzebujesz 12 kwiatów cukinii, 250 g mąki pszennej, 200 ml wody gazowanej, 3 łyżek mleka, 1 jajka, soli, pieprzu i odrobiny curry. Do miski wbij jajko, wlej wodę i mleko. Wymieszaj, a następnie stopniowo dosypuj mąki, cały czas miksując. Dopraw do smaku, ponownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć lejące konsystencję. Zamocz kwiaty w cieście.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaży kwiaty na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Gotowe wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl