Kurczak pieczony na cydrze. Rodzina poprosi o dokładkę

Kurczak pieczony na butelce cydru smakuje bajecznie. Delikatne i soczyste mięso pachnące jabłkowym trunkiem i ziołami jest wspaniałą propozycją na rodzinny obiad.

Pyszny pieczony kurczak ma rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 1 twarde i kwaskowate jabłko,
  • 400 ml cydru (w butelce bez etykiety),
  • 1 pęczek świeżego tymianku,
  • 1 pęczek świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • masło,
  • 500 g młodych ziemniaków.

Przygotowanie: kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oleju z suszonymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i papryką. Marynatą natrzyj kurczaka od środka i na zewnątrz i odstaw do lodówki na godzinę. Ziemniaczki wyszoruj i pokrój na ćwiartki. Jabłko pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne.

Następnie delikatnie oddziel skórę od mięsa na grzbiecie kurczaka. Pod skórę włóż gałązki świeżych ziół, plastry masła i kawałki jabłka. Pozostałymi ziołami jabłkami nadziej kurczaka. Nabij go na butelkę z cydrem i ustaw na blasze do pieczenia. Wokół rozrzuć ziemniaczki. Skrop je olejem, posyp solą i posiekanym tymiankiem. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewaj kurczaka wytapiającym się tłuszczem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby