Trwa ładowanie...

Kurczak pieczony na cydrze. Rodzina poprosi o dokładkę

Kurczak pieczony na butelce cydru smakuje bajecznie. Delikatne i soczyste mięso pachnące jabłkowym trunkiem i ziołami jest wspaniałą propozycją na rodzinny obiad.

Kurczak pieczony na cydrze. Rodzina poprosi o dokładkęŹródło: 123RF
d31z1kp
d31z1kp

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 1 twarde i kwaskowate jabłko,
  • 400 ml cydru (w butelce bez etykiety),
  • 1 pęczek świeżego tymianku,
  • 1 pęczek świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • masło,
  • 500 g młodych ziemniaków.

Przygotowanie: kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oleju z suszonymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i papryką. Marynatą natrzyj kurczaka od środka i na zewnątrz i odstaw do lodówki na godzinę. Ziemniaczki wyszoruj i pokrój na ćwiartki. Jabłko pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne.

Następnie delikatnie oddziel skórę od mięsa na grzbiecie kurczaka. Pod skórę włóż gałązki świeżych ziół, plastry masła i kawałki jabłka. Pozostałymi ziołami jabłkami nadziej kurczaka. Nabij go na butelkę z cydrem i ustaw na blasze do pieczenia. Wokół rozrzuć ziemniaczki. Skrop je olejem, posyp solą i posiekanym tymiankiem. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewaj kurczaka wytapiającym się tłuszczem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d31z1kp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
Więcej tematów