Kurczak pieczony na cydrze. Rodzina poprosi o dokładkę
Kurczak pieczony na butelce cydru smakuje bajecznie. Delikatne i soczyste mięso pachnące jabłkowym trunkiem i ziołami jest wspaniałą propozycją na rodzinny obiad.
Składniki:
- 1 cały kurczak,
- 1 twarde i kwaskowate jabłko,
- 400 ml cydru (w butelce bez etykiety),
- 1 pęczek świeżego tymianku,
- 1 pęczek świeżego rozmarynu,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 3 ząbki czosnku,
- słodka papryka,
- sól, pieprz,
- olej,
- masło,
- 500 g młodych ziemniaków.
Przygotowanie: kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oleju z suszonymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i papryką. Marynatą natrzyj kurczaka od środka i na zewnątrz i odstaw do lodówki na godzinę. Ziemniaczki wyszoruj i pokrój na ćwiartki. Jabłko pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne.
Następnie delikatnie oddziel skórę od mięsa na grzbiecie kurczaka. Pod skórę włóż gałązki świeżych ziół, plastry masła i kawałki jabłka. Pozostałymi ziołami jabłkami nadziej kurczaka. Nabij go na butelkę z cydrem i ustaw na blasze do pieczenia. Wokół rozrzuć ziemniaczki. Skrop je olejem, posyp solą i posiekanym tymiankiem. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewaj kurczaka wytapiającym się tłuszczem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl