Trwa ładowanie...
d1n888y
07-04-2022 09:31

Kurczak faszerowany wątróbką. Jak z przepisu babci

Przepis

Faszerowany kurczak to doskonały pomysł na smaczny i syty wielkanocny obiad. Skórka jest złocista i chrupiąca, a środek niezwykle soczysty i miękkie. Niebo w gębie.

d1n888y
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Elena Shashkina
Składniki

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1 kg),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 mały ząbek czosnku zmiażdżony,
  • 1 łyżeczka masła.

Farsz:

  • 1 wątróbka,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta suszonej mięty,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 125 ml białego wina.
Przepis
  • Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  • Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
  • Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
  • Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił tuszkę.
  • zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200 st. C, często polewając winem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kurczak faszerowany wątróbką. Jak z przepisu babci
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1n888y
d1n888y
d1n888y
d1n888y
Więcej tematów
d1n888y