Kurczak faszerowany wątróbką. Jak z przepisu babci
Faszerowany kurczak to doskonały pomysł na smaczny i syty wielkanocny obiad. Skórka jest złocista i chrupiąca, a środek niezwykle soczysty i miękkie. Niebo w gębie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1 kg),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 mały ząbek czosnku zmiażdżony,
- 1 łyżeczka masła.
Farsz:
- 1 wątróbka,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- szczypta suszonej mięty,
- sól,
- pieprz do smaku,
- 125 ml białego wina.
Przepis
- Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
- Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
- Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
- Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił tuszkę.
- zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200 st. C, często polewając winem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl