Kurczak faszerowany wątróbką. Jak z przepisu babci

Faszerowany kurczak to doskonały pomysł na smaczny i syty wielkanocny obiad. Skórka jest złocista i chrupiąca, a środek niezwykle soczysty i miękkie. Niebo w gębie.

Faszerowany kurczakFaszerowany kurczak
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1 kg),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 mały ząbek czosnku zmiażdżony,
  • 1 łyżeczka masła.

Farsz:

  • 1 wątróbka,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta suszonej mięty,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 125 ml białego wina.

Przepis

  • Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  • Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
  • Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
  • Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił tuszkę.
  • zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200 st. C, często polewając winem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę