Kulinarne Zaduszki dookoła świata

Dzień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny na stałe wpisane są w polską tradycję. Wspominamy zmarłe bliskie osoby, pogrążamy się w zadumie nad życiem i śmiercią. W Polsce odwiedzamy cmentarze, zapalamy świeczki, składamy kwiaty, uczestniczymy w mszach świętych za zmarłych. W całym świecie katolickim, 1 listopada jest bardzo ważnym dniem, jednak często obchodzonym zupełnie inaczej niż u nas. Widać to wyraźnie przyglądając się kulinarnym tradycjom związanym z tym świętem.

"Karmienie" zmarłych to meksykańska tradycja
Źródło zdjęć: © 123RF

Zacznijmy od naszych południowych sąsiadów. Na Słowacji w Noc Zaduszną stawia się na stołach jedzenie i alkohol. Jedząc pieczone mięso, kluski z mąki pszennej czy ziemniaczane haluszki i pijąc owocowe destylaty, wspomina się zmarłych, myśląc o tym, że dzięki uczcie ich dusze przestają być strudzone i głodne.

W Hiszpanii Zaduszki nazywa się potocznie Tosantos. Podczas tego dnia urządza się wiele procesji, a targowiska tętnią życiem. Najwięcej straganów staje w okolicach cmentarzy. Zwłaszcza tych serwujących jedzenie i picie.

Z Dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami w Hiszpanii kojarzą się słodycze. Przede wszystkim to huesos de Santo, czyli ciasteczka z marcepanu, w kształcie przypominające ludzkie kości, a także empiñonados – cukierki z orzeszkami pinii i marcepanem.

Francuski Dzień Wszystkich Świętych wygląda podobnie jak w Polsce. Odwiedza się groby bliskich, składa się kwiaty, ale nie zapala zniczy. Świąteczny obiad Francuzi najczęściej jedzą poza domem. Nie ma jakiś specjalnych dań, kojarzących się z Zaduszkami, ale na pewno mieszkańcy kraju nad Loarą muszą wznieść kilka toastów dobrym winem za dusze swoich bliskich, którzy odeszli.

Z jedzeniem mocno związane są obchody Święta Zmarłych w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. W Ekwadorze na przykład tego dnia spotykają się ze sobą całe rodziny, które zajadają się specyficznymi potrawami. Jedną z nich jest specjalnie wypiekany chleb o nazwie guagua. Ma on kształt małego człowieka, co robi trochę makabryczne wrażenie. Świątecznym napojem jest z kolei colada morada, sok z jeżyn i fioletowej kukurydzy, lekko sfermentowany. Jedzenie zanosi się również na cmentarze. Na grobach zmarłych ustawia się całe półmiski i talerze pełne przysmaków.

"Karmienie" zmarłych to także tradycja w Meksyku. Tu Dni Zmarłych ("Dia de los Muertos") odbywają się 31 października oraz 1 i 2 listopada. Na straganach i w sklepach kupuje się mnóstwo słodyczy, szczególnie takich w kształcie szkieletów, czaszek, duchów i czarownic. Rodziny odwiedzają również groby zmarłych bliskich i na tych grobach biesiadują, często przez całą noc. Tradycyjnym daniem jest kurczak lub indyk w sosie czekoladowym, oczywiście na ostro, z dużą zawartością suszonych i moczonych w wodzie papryczek chili.

Ze Stanów Zjednoczonych wywodzi się ogólnoświatowe dziś święto poświęcone zmarłym, czyli Halloween. Oprócz takich zwyczajów, jak przebieranki za straszne i upiorne postaci, czy dziecięce korowody po domach, przygotowuje się mnóstwo dobrego jedzenia. Podstawą jest dynia, z której robi się ciasta czy budynie. Przygotowuje się również mnóstwo kruchych ciasteczek o przeróżnych kształtach, ozdobionych różnokolorowym lukrem. Pieczone na grillu pianki uzupełniają halloweenowe menu.

Zobacz też: Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm