Kulinarne Zaduszki dookoła świata

Dzień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny na stałe wpisane są w polską tradycję. Wspominamy zmarłe bliskie osoby, pogrążamy się w zadumie nad życiem i śmiercią. W Polsce odwiedzamy cmentarze, zapalamy świeczki, składamy kwiaty, uczestniczymy w mszach świętych za zmarłych. W całym świecie katolickim, 1 listopada jest bardzo ważnym dniem, jednak często obchodzonym zupełnie inaczej niż u nas. Widać to wyraźnie przyglądając się kulinarnym tradycjom związanym z tym świętem.

"Karmienie" zmarłych to meksykańska tradycja
Źródło zdjęć: © 123RF

Zacznijmy od naszych południowych sąsiadów. Na Słowacji w Noc Zaduszną stawia się na stołach jedzenie i alkohol. Jedząc pieczone mięso, kluski z mąki pszennej czy ziemniaczane haluszki i pijąc owocowe destylaty, wspomina się zmarłych, myśląc o tym, że dzięki uczcie ich dusze przestają być strudzone i głodne.

W Hiszpanii Zaduszki nazywa się potocznie Tosantos. Podczas tego dnia urządza się wiele procesji, a targowiska tętnią życiem. Najwięcej straganów staje w okolicach cmentarzy. Zwłaszcza tych serwujących jedzenie i picie.

Z Dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami w Hiszpanii kojarzą się słodycze. Przede wszystkim to huesos de Santo, czyli ciasteczka z marcepanu, w kształcie przypominające ludzkie kości, a także empiñonados – cukierki z orzeszkami pinii i marcepanem.

Francuski Dzień Wszystkich Świętych wygląda podobnie jak w Polsce. Odwiedza się groby bliskich, składa się kwiaty, ale nie zapala zniczy. Świąteczny obiad Francuzi najczęściej jedzą poza domem. Nie ma jakiś specjalnych dań, kojarzących się z Zaduszkami, ale na pewno mieszkańcy kraju nad Loarą muszą wznieść kilka toastów dobrym winem za dusze swoich bliskich, którzy odeszli.

Z jedzeniem mocno związane są obchody Święta Zmarłych w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. W Ekwadorze na przykład tego dnia spotykają się ze sobą całe rodziny, które zajadają się specyficznymi potrawami. Jedną z nich jest specjalnie wypiekany chleb o nazwie guagua. Ma on kształt małego człowieka, co robi trochę makabryczne wrażenie. Świątecznym napojem jest z kolei colada morada, sok z jeżyn i fioletowej kukurydzy, lekko sfermentowany. Jedzenie zanosi się również na cmentarze. Na grobach zmarłych ustawia się całe półmiski i talerze pełne przysmaków.

"Karmienie" zmarłych to także tradycja w Meksyku. Tu Dni Zmarłych ("Dia de los Muertos") odbywają się 31 października oraz 1 i 2 listopada. Na straganach i w sklepach kupuje się mnóstwo słodyczy, szczególnie takich w kształcie szkieletów, czaszek, duchów i czarownic. Rodziny odwiedzają również groby zmarłych bliskich i na tych grobach biesiadują, często przez całą noc. Tradycyjnym daniem jest kurczak lub indyk w sosie czekoladowym, oczywiście na ostro, z dużą zawartością suszonych i moczonych w wodzie papryczek chili.

Ze Stanów Zjednoczonych wywodzi się ogólnoświatowe dziś święto poświęcone zmarłym, czyli Halloween. Oprócz takich zwyczajów, jak przebieranki za straszne i upiorne postaci, czy dziecięce korowody po domach, przygotowuje się mnóstwo dobrego jedzenia. Podstawą jest dynia, z której robi się ciasta czy budynie. Przygotowuje się również mnóstwo kruchych ciasteczek o przeróżnych kształtach, ozdobionych różnokolorowym lukrem. Pieczone na grillu pianki uzupełniają halloweenowe menu.

Zobacz też: Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟